– Nå må krisehjelpen komme

Publisert

De nye restriksjonene gjør at mange utesteder, restauranter, hoteller og reiselivsbedrifter over hele Norge nå må stenge helt ned. Det betyr katastrofalt omsetningstap i det som skulle bli årets beste måned. På nytt stiger konkursfaren og arbeidsplasser over hele landet settes i fare.

NHO Reiseliv varsler at mange utesteder, restauranter, hoteller og reiselivsbedrifter over hele Norge nå må stenge helt ned. Det betyr katastrofalt omsetningstap i det som skulle bli årets beste måned. På nytt stiger konkursfaren og arbeidsplasser over hele landet settes i fare.

Aner ikke hvilke kompensasjonstiltak som kommer

Dagens tiltak sender en allerede hardt rammet næring inn i dyp krise. Fortsatt aner de ikke hva de får i kompensasjon.  Etter så lang erfaring med pandemi, burde politikerne hatt krisepakkene klare samtidig som restriksjonene presenteres, sier Kristin Krohn Devold

Nok en gang stenger regjeringen uteliv, hotell og servering, og med store lønnsutgifter uten mulighet for inntekt for mange av dem. Det er tvilsomt at middag med rødvin er mer smittefarlig enn middag uten. Meteren er innført for å sikre smittevern. Nå flyttes alle middager til private hjem med dårligere plass. Og uteliv og reiseliv står alene med regninga, sier Krohn Devold. 

Uforståelig sommel

På vegne av fortvilte bedrifter krever NHO Reiseliv at alle støtteordningene kommer på plass igjen uten mer sommel. Tiltakene som det haster mest med er full kompensasjon for faste utgifter, reduserte permitteringskostnader og lønnsstøtte.

Det siste bedriftene ville var å permittere sine ansatte før jul. Derfor har vi bedt om lønnsstøtte slik at bedriftene kunne beholde i hvert fall noen av sine ansatte. Samtidig vil nok mange uansett nå måtte permittere. Det vil bli en ny kjemperegning når de må dekke de ti første dagene med lønn. Det må kompenseres med ekstra støtte til de som er helt nedstengt.

Krever tydelige tiltak

Nå krever Krohn Devold tydelige tiltak på morgendagens pressekonferanse

–  Reiselivsbedrifter er allerede nede i knestående som følge av tiltakene fra starten av desember, og nå trenger næringen klar melding om kraftfulle kompenserende tiltak for å overleve og holde på kompetansen gjennom krisen.

Tiltakene NHO Reiseliv krever nå er:

  • De nasjonale kompensasjonsordningene med samme nivå som fra tidligere nedstenginger må raskt på plass igjen. Dekning av varelager må også inkluderes

  • Arbeidsgiverperioden ved permittering må minimum reduseres fra ti til fem dager. På grunn av for lange slike perioder i løpet av pandemien har flere nå opplevd snart to måneder med lønnsutgifter uten mulighet for inntekt.

  • En ordning for lønnsstøtte må landes for å sikre kompetanse og hindre permitteringer på kort sikt. 

  • Arbeidsgiverperioden ved sykefravær må settes videre ned fra fem til tre dager.

  • Bedrifter med omsetningssvikt må gis mulighet for utsatt innbetaling av skatter og avgifter. 

Forventer løpende dialog

–  Trepartssamarbeidet er avgjørende for å komme gjennom denne krisen, og vi forventer en løpende dialog mellom regjeringen og partene i arbeidslivet fremover, avslutter Krohn Devold. 

Siste nytt

  1. Klart for meklingsinnspurt på Riksavtalen

    Fellesforbundet og NHO Reiseliv, og Parat og NHO Reiseliv, møtes lørdag 13. april klokken 10.00 for å ta fatt på meklingsinnspurten i tariffoppgjøret.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: