Koronasertifikat gir håp om raskere gjenåpning

Vaksinepass

Et vaksinepass kan føre til raskere gjenåpning av konferanser og arrangementer og at vi mest sannsynlig kan ta imot fullvaksinerte utenlandske turister og ansatte mot slutten av juni, sier Kristin Krohn Devold. Foto: Pixabay.

Regjeringen ga i dag en oppdatering om framdriften i arbeidet med å lage et koronasertifikat. Planen er at et koronasertifikat skal være ferdig i begynnelsen av juni, og at passet skal kunne brukes for å ha større arrangementer, deltakelse på festivaler, cruise og pakkereiser.

– Det kom flere lyspunkt fra regjeringen i dag. Blant annet vil et vaksinepass føre til raskere gjenåpning av konferanser og arrangementer. Fullvaksinerte og de som har fått første dose kan gå på festivaler med opptil 5000 personer og vi kan mest sannsynlig ta imot fullvaksinerte utenlandske turister og ansatte mot slutten av juni, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Planen er at et verifiserbart koronasertifikat skal være ferdig i begynnelsen av juni. Regjeringen vil også vurdere om sertifikatet kan brukes lokalt der det er strengere regler enn de nasjonale. Personer som er vaksinert med første dose kan etter tre uker følge de samme rådene som gjelder for fullvaksinerte. Også personer som har hatt korona de siste seks månedene får de samme lettelsene. Regjeringen har også besluttet at personer som er beskyttet ikke lenger skal være frarådet å dra på unødvendige reiser i Norge.

Vurderer å åpne for fullvaksinerte EU-turister i juni

Blant annet vil et vaksinepass føre til raskere gjenåpning av konferanser og arrangementer, og vi kan mest sannsynlig ta imot fullvaksinerte utenlandske turister og ansatte mot slutten av juni, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Regjeringen sier også at det er aktuelt å lette på innreisekarantene for de som er vaksinerte, men understreker at vi er avhengige av ordninger som kan dokumentere vaksinestatus på en trygg måte. EU tror et slikt sertifikat vil kunne være klart i juni, men statsministeren sier at dersom Norge har et sertifikat på plass før EU, og andre land de stoler på har det samme, vil det kunne åpnes for reising til og fra EU før en felles ordning er på plass.

− Hoteller, restauranter og opplevelsesbedrifter over hele landet trenger både norske og utenlandske gjester de neste månedene for å komme tilbake til normal drift. Kassa er helt tom for mange bedrifter, mange frykter konkurs og sliter med å betale regningen sine. Det eneste som kan få driften i gang og permitterte ansatte tilbake i jobb er gjester. Hvis alt går etter planen vil utenlandske gjester og ansatte kunne komme til Norge i slutten av juni, og så vil den yngre befolkningen følge etter så fort de også er vaksinerte, fortsetter Krohn Devold.

Gledelige signaler fra regjeringen, men serveringsbransjen i hovedstaden er fortsatt stengt
Selv om dagens pressekonferanse gir gode signaler om gjenåpning understreker NHO Reiseliv-direktøren at serveringsstedene i landets hovedstad fortsatt er stengt, og ber regjeringen og Stortinget i behandlingen av Revidert Nasjonalbudsjett forlenge alle støttetiltakene for næringen til minst 1. oktober.

− Det er svært skuffende at Oslo ikke vil vurdere å åpne for servering i hovedstaden før 20. mai. Mange arbeidsplasser settes i fare. Det eneste som kan redde bedrifter og arbeidsplasser er gjenåpning, fortsetter Krohn Devold.

Les mer: 
En person i røde klær som suser nedover en preparert skibakke, med snøsprøyt rundt seg. Foto.

Forventer bra trøkk i vinterferien, men dyrtiden påvirker næringen

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse februar 2024

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: