Optimismen tilbake i reiselivet, men varierende besøkstall

Nyhet

Publisert

Bilde fra rafting-attraksjonen i Hunderfossen Eventyrpark. Foto: Joakim Mangen

Hunderfossen eventyrpark har hatt god start på sesongen. Men krav om tak på antall gjester, avstandsbegrensninger og smittevern begrenser kapasiteten i parken. Foto: Hunderfossen eventyrpark | Joakim Mangen.

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse for juli, gjennomført 7. - 12. juli blant 346 bedrifter, viser at optimismen og aktiviteten er tilbake i reiselivet, men at usikkerhet knyttet til gjenåpning og fraværet av utenlandske gjester preger mange bedrifter.

Ifølge undersøkelsen var omsetningen de siste fire ukene høyere i seks av ti reiselivsbedrifter, og sysselsettingen høyere i halvparten, sammenlignet med forrige måned. Ni av ti bedrifter holder nå åpent. I underkant av én av fire reiselivsbedrifter frykter konkurs eller har likviditetsutfordringer som følge av korona. Det er det laveste nivået på begge indikatorene siden NHO Reiselivs første korona-undersøkelse i mars 2020.  

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse juli 2021: Se oppdatert statistikk og trender her

Fullbooket flere uker frem i tid 

I år som i fjor har vi dessverre måtte sette tak på antall gjester siden kapasiteten i våre mest populære attraksjoner er begrenset av avstandsbegrensninger og smittevern, forteller Espen Rønning i Hunderfossen eventyrpark. Foto: Hunderfossen Eventyrpark.

Espen Rønning, markedssjef i Hunderfossen eventyrpark, sier at parken virkelig har merket at samfunnet ble gjenåpnet i tide til Norgesferie. Nyheten «Reodor Felgens Hyperakselerator» og det nyoppussede badeområdet har vært spesielt populære aktiviteter i parken.  

– Vi har hatt en veldig god start på sesongen og har bra besøk. I år som i fjor har vi dessverre måtte sette tak på antall gjester siden kapasiteten i våre mest populære attraksjoner er begrenset av avstandsbegrensninger og smittevern. Dette gjør at vi er utsolgt de kommende 14 dagene og må si nei til mange gjester som ønsker å besøke oss. Dette er selvfølgelig veldig leit, men på en annen side, de som besøker oss får en veldig fin parkdag med noe kortere køer og enda bedre plass. Det som er viktig fremover er forutsigbarhet fra myndighetene. Jo mer forutsigbarhet reiselivet kan få rundt når tiltakene skal lettes, jo bedre. Det er fortsatt mange som ønsker å besøke oss senere i sommer, sier Rønning. 

Ønsker mer forutsigbarhet

Reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold støtter ønsket om mer forutsigbarhet for reiselivet i tiden fremover.  

– Vi trenger forutsigbarhet på når meteren og kravet om bordservering forsvinner. Det er tiltak som legger store begrensninger på driften og omsetning, sier Krohn Devold.

– Mer enn noe annet trenger reiselivet å få komme i gang med normal drift så fort som mulig. Vi trenger forutsigbarhet på når meteren og kravet om bordservering forsvinner. Det er tiltak som legger store begrensninger på driften og omsetning, sier reiselivsdirektøren.  

Regionale og bransjevise forskjeller  

Kun 11 prosent av bedriftene sier at besøksnivået i juni og juli har vært høyere enn vanlig, sammenlignet med et normalår. For 23 prosent har det vært rundt det samme, mens 59 prosent melder om lavere eller vesentlig lavere besøk. Én av tre bedrifter melder om høyere eller rundt det samme bookingnivået som et normalår, for august og september. Litt over halvparten sier at bookingnivået er lavere eller vesentlig lavere. 

 

Avhengige av utenlandske gjester

Saltstraumen Brygge utenfor Bodø er en av mange reiselivsbedrifter som nå håper at utenlandsmarkedet vil ta seg opp igjen.  

Vi er helt avhengige av at det kommer en del utenlandske gjester de neste månedene, sier Bjørn Tore Zahl, daglig leder og eier av Saltstraumen Brygge. Foto: Saltstraumen brygge | Best Regards.

– For oss som driver opplevelsesturisme med utenlandske gjester, har det vært veldig tøft under pandemien. Vi har fått liten drahjelp av norske gjester. Det er fortsatt litt tidlig å si om grenseåpningen 5. juli kom tidsnok til å redde sesongen, men vi er optimister. Vi er helt avhengige av at det kommer en del utenlandske gjester de neste månedene, sier Bjørn Tore Zahl, daglig leder og eier av Saltstraumen Brygge. 

 

Betydelig andel føler konsekvensene av pandemien

Krohn Devold mener det er bra at det ligger an til en grei sommersesong for mange, men understreker at reiselivet ikke er tilbake på et normalnivå – og at det er store regionale og bransjevis forskjeller. 

–  Mange reiselivsbedrifter er nå er på bedringens vei etter et langt kriseår og bransjen ser positivt på den kommende tiden. Men en betydelig andel av bedriftene føler enda konsekvensene av pandemien. De er avhengige av at utenlandske gjester kommer de neste månedene, og at kurs- og konferansemarkedet kommer i gang igjen etter ferien, avslutter Kristin Krohn Devold. 

NHO Reiselivs medlemsundersøkelse juli 2021: Se oppdatert statistikk og trender her

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Stort sprik i reiselivet

Statusrapport for reiselivet. Sist oppdatert 4. oktober 2021

Spriket blant NHO Reiselivs medlemmer er stort når det gjelder hvor langt bedriftene har kommet i gjenåpningsprosessen.

Noen har virkelig fått fart på omsetningen etter at Norge åpnet for fullt, mens andre sliter fortsatt med likviditetsutfordring og mangler store deler av kundegrunnlaget sitt.

Bransjeråd for smittevern: plakater og veiledere

Bransjespesifikke veiledere for håndtering av smitteverntiltak under koronautbruddet.

  • Trygg camping
  • Trygg servering
  • Trygg overnatting 
  • Trygge opplevelser

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: