Avslutter kompensasjonen – nå haster det med å få avviklet alle restriksjoner

Publisert

Regjeringspartiene og SV har blitt enige om å sette en sluttdato for den nasjonale kompensasjonsordningen 28. februar. – Når man har bestemt å avslutte støtten understreker det behovet for at alle restriksjoner nå avvikles raskt, sier Kristin Krohn Devold.

– Det er et brudd med den tidligere uttalte linjen om at kompensasjonen skal vare så lenge bedrifter er pålagt restriksjoner, men da må vi legge til grunn at myndighetene nå fjerner alle restriksjoner som hindrer normal drift, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. 

– Det er også viktig å minne om at selv om alle smittevernstiltak opphører før 1. mars, er det mange som ikke vil ha et høyt nok bestillingsnivå til å være fullt oppe å gå igjen innen  en måned, til tross for at man evntuelt får klare signaler fra regjeringen om at vi igjen kan samles uten begrensninger, sier NHO Reiseliv-direktøren.

–  Blant våre medlemmer har 3 av 4 bedrifter lavere bookingnivå enn normalt for vinteren. Uten gjester, uten lønnsstøtte og uten kompensasjon, blir det en tøff senvinter for mange. 

Les mer: Slik er bookingnivået for reiselivsbedriftene vintersesongen 2022

Avkorting gjennomføres ikke: Lønnsstøtten blir 40 000 per ansatt i februar

Onsdag ble SV og regjeringspartiene enige om en totalpakke på flere områder. I tillegg til å sette en sluttdato vedtok de også å ikke gjennomføre den avkortningen som regjeringen hadde foreslått på lønnsstøtteordningen. Det blir derfor også 40 000 som er den øvre grensen per ansatt i februar. 

NHO Reiseliv argumenterte sammen med Fellesforbundet om at lønnstøtten måtte holdes på samme nivå som januarnivået. Næringen er fortsatt underlagt strenge restriksjoner som en-meteren og antallsbegrensinger.

– Her er vi glade for at SV satt regjeringen på plass, sier Kristin Krohn Devold 

Kan regne med fremførbart underskudd 

Det ble også vedtatt at næringsdepartementet kan se på resultatet for pandemiårene 2020 og 2021 samlet når de avgjør definisjonen for overskudd som skal utelukke bedriftene for kompensasjon i november og desember.

Opprinnelig var forslaget slik at alle bedrifter som gikk med mer enn 5000 kroner i overskudd i 2021 var utelukket fra støtte, men etter press fra blant annet NHO Reiseliv, ble dette endret til at man kan regne med fremførbart underskudd for 2020. 

– Vi ville helst hatt bort hele kravet om underskudd for å få støtte, men dette vil forhåpentligvis sikre kompensasjon til noen flere reiselivsbedrifter i november og desember, sier Krohn Devold.  

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

  1. Statsbudsjettet 2025: - Svakt budsjett for reiselivet

    – Vi ser få spor av regjeringens såkalte store ambisjoner for reiselivet i dette budsjettet, men det er positivt at de vil øke støtten til arbeidsmarkedstiltak, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

  2. Reiselivet frykter en ny hotellskatt

    Signaler fra regjeringen om en ny hotellskatt gjør reiselivet svært bekymret. – Mer skatt kan ikke være regjeringens løsning på alle problemer. En hotellskatt vil svekke eksportsatsingen på reiselivet.

  3. Opplevelsesturisme har blitt big business

    Nordlyssafari, kajakkpadling, skianlegg og klatreparker. Utendørs opplevelser har eksplodert i popularitet, og verdiskapningen er mer enn doblet på 10 år.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: