Nok et land forbyr laveste prisklausul i OTA-kontrakter

Publisert

Reiselivsnæringen i Europa jobber aktivt for å regulere og dempe makten til OTA-ene (Online travel agents). Illustrasjonsfoto: Soren Dam Thomsen.

Sveits føyer seg inn i rekken av land som forbyr den såkalte «Rate Parity Clause»-praksisen, der bookingselskapene nekter hotellene å tilby en lavere pris direkte til kundene enn den prisen som er oppgitt på bookingselskapets nettside.

Fra før har myndighetene i både Tyskland, Østerrike, Italia og Frankrike lagt ned forbud mot laveste prisklausul i kontrakter mellom hoteller og OTA-er (Online travel agents).

Mandag vedtok underhuset i Sveits det samme etter positiv behandling i nasjonalforsamlingens førstekammer.

Konkurranseulempe

«Beslutningen er et viktig steg i riktig retning. Å fjerne «Rate Parity»-klausuler eliminerer Sveits` største konkurranseulempe overfor sine største konkurrenter», heter det i en pressemelding fra reiselivsorganisasjonen Hotellerie Suisse

– Det er veldig positivt at nok et land tar grep for å dempe makten til nettreisebyråene, som med sine høye provisjoner legger beslag på en vesentlig del av verdiskapingen til det enkelte hotell, sier direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Ber andre land følge etter

HOTREC, den europeiske paraplyorganisasjonen for hoteller, restauranter og kafeer, er helt på samme linje.

– Andre medlemsstater og land bør snarest følge disse eksemplene for å liberalisere markedet. Det vil utvilsomt gi mer konkurranse i distribusjonsmarkedet til beste for forbrukeren, sier administrerende direktør Christian de Barrin i HOTREC i en pressemelding.

Ifølge HOTREC er den belgiske regjeringen i gang med et lignende lovendringsarbeid.

Forventer samme konklusjon i Norge

– Dette er en naturlig utvikling for å fremme fri konkurranse. Vi forventer samme konklusjon når konkurransemyndighetene her i Norge tar tak i dette, sier viseadministrerende direktør Bjørn Arild Wisth i Nordic Choice Hotels.

Han fremholder at et slikt forbud ikke vil være effektivt dersom nettgigantene velger å straffe hoteller som ikke følger prisparitet.

– Vi ønsker transparens i markedet og at gjestene finner de beste hotelltilbudene basert på pris og kvalitet uten at noen begrenser konkurransen, sier Wisth.

Se også: 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: