NHO Reiseliv og Oslo Voksenopplæring Helsfyr samarbeider om ny lærlingeordning

Kokker signerer avtaler

Elevene Dawit og Tanya signerte lærekontrakt med The Thief 4. april 2017. Til venstre kjøkkensjef Johan Laursen ved hotellet, og i bakgrunnen Torunn Thomassen, rektor ved Oslo VO Helsfyr.

NHO Reiseliv har, sammen med Oslo VO avdeling Helsfyr, satt i gang et prosjekt der voksne innvandrere kan ta fagbrev som kokk i løpet av en vanlig tidsramme på fire år.

NHO Reiselivs medlemsbedrifter melder om behov for flere kokker i Oslo. Søkertallene til kokk og servitør på videregående skole dekker ikke bedriftenes behov. NHO Reiseliv har derfor tatt initiativ til et prosjekt hvor voksne innvandrere kan ta fagbrev som kokk i løpet av en vanlig tidsramme på fire år.

Fleksibelt program gir en god læringsmodell

Partene er enige om et fleksibelt undervisningsprogram i videregående opplæring innen restaurant- og matfag. Undervisningsprogrammet er basert på en modell der utdanningsløpet er nært integrert med praksis.

16 plasser ble opprettet i den første klassen som startet i 2014 til Oslo Voksenopplæring Helsfyr. Første år i perioden er elevene ute i bedrift en dag i uken, og har undervisning og norskopplæring de andre dagene. For hvert år økes praksisdelen, og det fjerde og siste året tilbringer lærlingene fire av dagene ute i bedrift.

Elevene får støtte til livsopphold av NAV de første to årene. Deretter får de lønn som lærlinger.

– Prosjektet er svært positivt for både bedriftene og elevene. Vi tilfører reiselivet mer kvalifisert arbeidskraft. Samtidig gir vi muligheter til voksne mennesker som ønsker en ny karrierevei, sier Hilde Veum, kommunikasjons- og kompetanserådgiver i NHO Reiseliv. Vi ønsker å spre dette til andre deler av landet, dette er et prosjekt som gir konkrete resultater.

Prosjektet illustrerer hvordan et samarbeid mellom NAV, Oslo Voksenopplæring og bedrifter kan bidra til økt rekruttering av kokker. Fag- og språkopplæring foregår samtidig med svært tett oppfølging fra skole. 

Deltakerne fra første kull fullfører fagbrevet våren 2018, og det er nå startet opp nye klasser.

Les mer: 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva som er problemet. Oppgi gjerne e-post slik at vi kan kontakte deg tilbake:

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: