En erfaring rikere – derfor vil reiselivsnæringen ansette folk i alle aldre
Publisert
– Vi vil vise frem mulighetene som finnes i reiselivet gjennom hele livet, og verdien av å ha ansatte i alle aldre, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
Mange har nok sett på reiselivet som en ungdomsnæring, men reiselivet trenger folk i alle aldre, understreker Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv | Oda Hveem
Utenforskap og mangel på arbeidskraft er blant de største utfordringene i Norge. 700.000 mennesker står utenfor arbeidslivet, samtidig som mange næringer, særlig på mindre steder, har stort behov for arbeidskraft.
– Vi kommer til å gå tom for folk lenge før vi går tom for penger. Vi har ikke råd til at de som kan jobbe, står utenfor, sier Krohn Devold.
Reiselivet trenger ansatte i alle aldre
Hun vil utfordre oppfatningen av at reiselivet først og fremst er for unge.
– Mange har nok sett på reiselivet som en ungdomsnæring, men vi trenger folk i alle aldre. Det bidrar til erfaring og trygghet på arbeidsplassen. Folk som har vært i gamet en stund, har verdifull kompetanse, sier hun.
Ny kampanje: En erfaring rikere
Denne høsten lanserer NHO Reiseliv kampanjen "En erfaring rikere", som har som mål å rekruttere og beholde flere seniorer i næringen. Den retter seg både mot arbeidsgivere og ansatte: både de som jobber i reiselivet i dag og de som er i andre bransjer, men vurderer en karriere innen reiseliv.
– Jeg tror mange kan drømme om å bytte ut lange dager på kontor med en variert jobb der de møter mennesker og får brukt andre sider av seg selv, sier Krohn Devold.
En ekte ringrev har lang fartstid i reiselivet og vet hvordan man skaper flyt: enten det er i resepsjonen, på kjøkkenet eller i møter med krevende gjester. En ringrev kjenner faget og bransjen ut og inn, og er en trygg støtte for kolleger. De vet hva som må til, og hvordan man holder roen når det stormer. Foto: en erfaring rikere
De som har vært ute en vinternatt før, har stått i det meste : fulle hus, feil leveranser, uventede avbestillinger og stressa stemning. Likevel står de støtt, fordi de har lært av erfaring. De vet at det alltid kommer en ny dag, og at samarbeid og klok håndtering får gjestene til å føle seg trygge - også når det koker bak kulissene. Foto: en erfaring rikere
Å være i gamet lenge handler om mer enn år på CV-en. Det handler om lojalitet, stolthet for faget, viljen til å lære nytt og å dele videre. En som har vært i gamet lenge, har sett hvordan reiselivet har utviklet seg, og bidrar til å bygge kultur, kvalitet og trygghet der de jobber. Foto: en erfaring rikere
De kjenner bransjen og har sett trender og ideer komme og gå. Med erfaring kommer evnen til å se sammenhenger og unngå gamle feil i ny drakt. De stiller spørsmål, tenker kritisk og jobber smart – og sørger for at kvalitet og realisme går hånd i hånd. Foto: en erfaring rikere
Når det oppstår krøll i systemet. Når det kommer flere bussgrupper samtidig. Og når det utforutsette skjer, trengs de som ikke lar seg vippe av pinnen. Med ro, oversikt og erfaring vet de hvordan man løser situasjoner effektivt, samtidig som man bevarer både humør og servicenivå. Det er erfaring i praksis. Foto: en erfaring rikere
Seniorpolitikk i hotell- og serveringsbransjen
I forarbeidet til kampanjen har Arbeidsforskningsinstituttet AFI ved Oslomet intervjuet ledere i hotell- og restaurantbransjen. Konklusjonene fra intervjuene kan leses i Rapporten Seniorer i en ung bransje.
– I mange yrker regnes man som senior fra 55 år og oppover. I reiselivet kan du være senior allerede i 30-årene, sier kompetansepolitisk rådgiver i NHO Reiseliv, Henrik Hamborg.
Hamborg forteller at lederne som deltok i undersøkelsen, har god erfaring med senior-ansatte:
– De trekker frem seniorers dedikasjon, ansvarsfølelse og evne til å håndtere krevende situasjoner. Likevel har få virksomheter mange seniorer, og det er lite fokus på seniorpolitikk, sier Hamborg.
Flere medlemsbedrifter har allerede sett verdien av et arbeidsmiljø med folk i ulike aldre. Hos Brasserie France i Oslo er dette en bevisst strategi.
- Arbeidsmiljøet blir mer levende når du har alt fra 18-åringer til folk godt over 50 på samme sted. Du får flere perspektiver og en trygghet i hverdagen, sier medeier og daglig leder Knut Wesenberg ved Brassiere France i Oslo. Her sammen med kollegene Inge og Kjetil. Foto: Try
– Arbeidsmiljøet blir mer levende når du har alt fra 18-åringer til folk godt over 50 på samme sted. Du får flere perspektiver og en trygghet i hverdagen, sier medeier og daglig leder Knut Wesenberg.
Han tilrettelegger også for at ansatte skal få jobb og fritid til å gå opp.
– Har du en god balanse mellom jobb og fritid, varer du lenger i bransjen, sier han.
Kokken Kjetil Berntsen har jobbet på brasseriet i 20 år. Da han fikk sitt andre barn, vurderte han å slutte.
– Jeg sa rett ut til sjefen at dette orker jeg ikke lenger. Men han ville beholde meg og ordnet så jeg kunne ta dagskift. Det gjorde at jeg kunne fortsette, sier han.
Trygghet og erfaring er ettertraktet
NHO Reiseliv har også kampanjen Smak deg frem for å rekruttere ungdom, noe som har bidratt til økte søkertall til restaurant- og matfag. Men det er ikke nok, ifølge Krohn Devold.
– Det blir færre unge i Norge, og flere godt voksne. For å skaffe nok kompetanse må vi også rekruttere fra andre bransjer og satse på folk med livserfaring.
Hun peker på at de voksne tilfører trygghet, arbeidsmoral og erfaring. Og mange vil faktisk jobbe, også etter det som vanligvis er pensjonsalder.
– Det er ikke sånn at drømmen for de fleste er å gå og luke i hagen fra de er 60 til de er 80. Mange synes det er kjekt å være på jobb, og arbeidsgivere må bli flinkere til å vise at de godt voksne er ønsket, sier hun.
En ekte ringrev har lang fartstid i reiselivet og vet hvordan man skaper flyt: enten det er i resepsjonen, på kjøkkenet eller i møter med krevende gjester. En ringrev kjenner faget og bransjen ut og inn, og er en trygg støtte for kolleger. De vet hva som må til, og hvordan man holder roen når det stormer. Foto: en erfaring rikere
De som har vært ute en vinternatt før, har stått i det meste : fulle hus, feil leveranser, uventede avbestillinger og stressa stemning. Likevel står de støtt, fordi de har lært av erfaring. De vet at det alltid kommer en ny dag, og at samarbeid og klok håndtering får gjestene til å føle seg trygge - også når det koker bak kulissene. Foto: en erfaring rikere
Å være i gamet lenge handler om mer enn år på CV-en. Det handler om lojalitet, stolthet for faget, viljen til å lære nytt og å dele videre. En som har vært i gamet lenge, har sett hvordan reiselivet har utviklet seg, og bidrar til å bygge kultur, kvalitet og trygghet der de jobber. Foto: en erfaring rikere
De kjenner bransjen og har sett trender og ideer komme og gå. Med erfaring kommer evnen til å se sammenhenger og unngå gamle feil i ny drakt. De stiller spørsmål, tenker kritisk og jobber smart – og sørger for at kvalitet og realisme går hånd i hånd. Foto: en erfaring rikere
Når det oppstår krøll i systemet. Når det kommer flere bussgrupper samtidig. Og når det utforutsette skjer, trengs de som ikke lar seg vippe av pinnen. Med ro, oversikt og erfaring vet de hvordan man løser situasjoner effektivt, samtidig som man bevarer både humør og servicenivå. Det er erfaring i praksis. Foto: en erfaring rikere