Deltakerne i Nordisk mesterskap er klare

Publisert

Vinnerne av kokke-, servitør- og reiselivskonkurransen står på scenen med diplom og premier.

Kokkelaget fra Spiseriet/Stavanger konserthus og servitørlærlingene fra Brasserie France vant sine klasser under ASKO Servering Norgescup. Foto: NHO Reiseliv

Kokkelaget fra Spiseriet/Stavanger konserthus og servitørlærlingene fra Brasserie France vant sine klasser under ASKO Servering Norgescup i helgen. Lagene skal nå representere Norge i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Helsinki i april.

ASKO Servering Norgescup, som av mange blir regnet som den viktigste og tøffeste konkurransen for kokk- og servitørlærlinger i Norge, ble arrangert på Jåttå videregående skole i Stavanger i helgen for 37. gang. På startstreken sto 42 kokkelærlinger og 20 servitørlærlinger fra hele landet som var kvalifisert etter regionale uttaksmesterskap. 

– Det var veldig gøy å overvære konkurransen, og det er imponerende å se hvilket nivå alle deltakerne er på allerede i dag. Vi skal huske på at de jo kun er lærlinger, og noen bare førsteårslærlinger. Lærlingene er på vei inn i en spennende næring, og de vil være med å styrke Norges posisjon som matnasjon på en flott måte, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv. 

Etter tøffe semifinaler på fredag, var seks lag klare for den store finalen på lørdag.

Imponerende meny

Under finalen tilberedte og serverte lærlingene en treretters meny, hvor forretten måtte bestå av hodekål, egg og kremost. Hovedretten var lokal kveite fra Ryfylke som måtte serveres med purreløk og crème fraîche, samt utvalgte "mystery grønnsaker". Fisken ble transjert av servitørene ved gjestenes bord, hvor samarbeid og god kommunikasjon mellom kokkene og servitørene var viktig. Desserten hadde en utradisjonell tvist, ettersom den skulle være 100 prosent vegansk. I tillegg til å servere gjestene, ble servitørlærlingene testet i bar, råvarekunnskap og bestemme vin til menyen. Lærlingene ble vurdert på tid, kvalitet, gjennomføring, samarbeid og smak. 

Da poengene var fordelt var det til slutt hjemmehåpet fra Spiseriet/Stavanger Konserthus ved Selima Marzabekovna, Hanna Korvald med lagleder Håvard Josdal Østebø som stakk av med seieren. Vinnerne av servitørklassen var Anna Mikalo Nishimura, Sara Nordengen med lagleder Maria Hetager Suarez.

Vinnerne går til Nordisk mesterskap i Helsinki

Talentene fra Oslo og Stavanger skal representere Norge under Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger, som avholdes i Helsinki 26. og 27. april. På vegne av Hans R. Larsens legat, delte NHO Reiseliv delte ut 15.000 kroner til hver av vinnerne, hvor pengene skal brukes til forberedelser til mesterskapet.  
 
– Konkurranser som Nordisk mesterskap er en god utviklingsarena for deltakerne, og det er mye prestisje i å få representere Norge. Nå skal vi legge opp til en samling for de to lagene, hvor de får øve på oppgavene de møter i Helsinki i april. Det blir veldig spennende, og jeg er sikker på at det norske laget vil prestere godt, sier Hamborg. 

NM i reiselivsfag  

Også landets fremste reiselivstalenter sto på startstreken i Stavanger. Etter en lang første dag med teori og praktiske oppgaver, var seks lærlinger klare for den avsluttende finaledagen. Da ble deltakerne testet i ulike seg praktiske oppgaver for å demonstrere god gjestebehandling og service. Nytt av året var også oppgaver knyttet til kunstig intelligens, et tema som blir stadig viktigere. Vinneren ble Maja Hansen fra Tromsø Lodge & Camping. Alexander Rønning fra Wood Hotel i Innlandet kom på andreplass, mens Alexandra Werner-Erichsen fra Best Western Plus Oslo Airport tok tredjeplassen.  

– Det snakkes ofte mye viktigheten av å ha gode kokker og servitører, men også reiselivsmedarbeideren, er en viktig del av det gode reiselivsproduktet vi er opptatt av. Turister, enten de er norske eller utenlandske, møter gjerne resepsjonisten eller reiselivsmedarbeideren først, og da er det viktig med et godt førsteinntrykk og en service som holder god standard. Det viste alle deltakerne under mesterskapet, så det viser at det gror godt i faget og næringen, avslutter Hamborg.  

Tine MatCup, som er en konkurranse for Vg2-elever, ble også arrangert i løpet av helgen. Her vant Bryne vidaregåande skule fra Rogaland. 

Norgescup arrangeres av NKL Rogaland og Norske Kokkers Landsforening (NKL), mens Lærlingekompaniet står bak resepsjons-NM. NHO Reiseliv er med som samarbeidspartner. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: