– Serveringssteder er hjertet i norske byer. De skaper arbeidsplasser og gir liv til gater og torg. Men mange steder opplever tøffe tider med høye kostnader og pressede marginer, sier Tobias Strandskog-Christensen, ny bransjesjef for servering i NHO Reiseliv.
Serveringsbransjen omsatte i 2023 for 71 milliarder kroner og sysselsatte 83 000 personer – nesten halvparten av alle som jobber i reiselivet. Det gjør bransjen til den klart største av de fem reiselivsnæringene. Samtidig viser tall at driftsmarginene i snitt ligger rundt 2 prosent, og mange små aktører går i minus.
Stort frokostseminar i Oslo 23. oktober
Den økte satsingen på serveringsbransjen markeres med et stort serveringsseminar i Oslo 23. oktober. Kokkelandslaget byr på frokost, og deltakerne får presentert den ferske rapporten Serveringsbransjen i Norge – verdien av måltidsturisme. Det blir også politisk debatt om hva partiene vil gjøre for serveringsbransjen.
– Serveringsbransjen trenger bedre rammevilkår for å skape arbeidsplasser og aktivitet over hele landet. Vi vil utfordre politikerne på hvilke saker de vil fronte i Stortinget, sier Strandskog-Christensen.
Vil ha lavere serveringsmoms og enklere regler
Bransjesjefen peker spesielt på behovet for å jevne ut forskjellen i momssatsene mellom restaurantmat og take away.
– Det er ikke rettferdig at mat servert på restaurant har 25 prosent moms, mens take away og butikkmat har 15 prosent. Serveringsmomsen bør senkes, slik at det blir likt, sier han.
Han trekker også frem behovet for enklere tilsynsordninger, modernisering av alkoholreklamelovgivningen og mer fleksible arbeidstidsregler.
Nytt forum for serveringsbedrifter
I løpet av høsten etablerer NHO Reiseliv et eget bransjeforum for serveringsnæringen.
– Vi tror det blir svært verdifullt å ha en fast arena der aktørene kan møtes, diskutere utfordringer og lære av hverandre, sier Strandskog-Christensen.
Han peker på at serveringsbransjen i dag er både gjennomregulert og høyt beskattet – og altfor ofte oversett av politikerne.
– Det kan ikke fortsette slik. Skal vi sikre vekst og arbeidsplasser i serveringsnæringen, må bransjen få større frihet og bedre rammevilkår, understreker han.