Viktig gjennomslag: Byrådet kutter gategrunnsleie for serveringsbransjen

Publisert

Tomme stoler på en uteservering. Foto.

Uteservering. Foto: Pixabay

Byrådet i Oslo foreslår å redusere gategrunnsleien for utelivs- og serveringsbransjen i sentrumsbydelene – et tiltak som vil bety mye for en bransje som allerede opererer med svært små marginer.

I forslaget til økonomiplan settes det av 4,8 millioner kroner årlig til å redusere kostnadene for aktører i bydelene Sagene, St. Hanshaugen, Grünerløkka, Gamle Oslo og Frogner. Midlene skal på sikt fordeles til de fem bydelene, og skal finansieres direkte gjennom tilskudd fra bykassa.

Portrettbilde av Tobias Strandskog-Christensen, politisk rådgiver og bransjesjef for servering i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv

– Oslo er Norges dyreste uteserveringsby

Tobias Strandskog-Christensen, bransjesjef for servering i NHO Reiseliv, mener grepet er et viktig første skritt:

– Oslo er byen i Norge med desidert høyest kostnader for uteservering. Det er et stort problem for en bransje som allerede lever med små marginer og ønsker å bidra til mer byliv. At byrådet nå kutter prisene med nesten fem millioner kroner, er et viktig og etterlengtet gjennomslag, sier Strandskog-Christensen.

Han understreker at selv om dette er et betydelig løft, er det fortsatt et stykke igjen:

– Vi har fortsatt et langt stykke å gå før vi er der vi ønsker å være. Men dette er et solid skritt i riktig retning.

– Bedre tilbud for gjestene – og for byen

Lill Magnerud, i Rekom Group, mener kuttene vil merkes både av bransjen og byens innbyggere:

– Det gagner oss, og det gagner gjestene våre. Lavere kostnader gjør det mulig å satse mer, utvide tilbudet og skape et enda bedre miljø enn i dag. Flere uteserveringer betyr at folk kan nyte de gode dagene ute – og det vil Oslo bare ha godt av, sier Magnerud.

Gir rom for mer byliv

Reduksjonen i gategrunnsleie gjør det enklere for flere serveringssteder å investere i uteservering og skape mer aktivitet i byrommene. Det bidrar til et rikere, tryggere og mer levende sentrum – til glede for både innbyggere, næringsliv og besøkende.

Siste nytt

  1. Råd til bedrifter som arrangerer julebord

    Julebordet skal være en hyggelig opplevelse for alle, inkludert de som her på jobb. Her finner du råd til deg som er arbeidsgiver, slik at du kan sørge for at at julebordet blir trivelig for alle.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Portrettbilde av en mann med dress, slips og tørkle i dressjakkelomma. Foto

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: