Kokkeyrket er variert og spennende, og det finnes mange jobber i hele landet!

En utdanning innen kokkefaget gir deg store muligheter når det gjelder valg av arbeidssted, arbeidsmiljø, arbeidstid og med tanke på hvor i verden du kan arbeide.

Mange jobbmuligheter som kokk

Kokkeyrket er et av de meste spennende og innholdsrike yrker du kan tenke deg. Det er et internasjonalt fag som krever kreativitet, entusiasme og forståelse for nye impulser. Du kan arbeide på forskjellige serveringssteder med alt fra hurtigmat til gourmet, du kan jobbe i delikatessedisken i dagligvarehandelen, på hoteller, turistskip, borerigger, handelsskip og fiskefartøy.

I det daglige arbeidet har kokkene ofte som oppgave å sette opp meny og planlegge innkjøp. Dersom du jobber i et stort kjøkken, er det gjerne en kjøkkensjef som leder arbeidet og som har ansvar for innkjøp og planlegging. Ved mindre kjøkken er dette oppgaver kokken gjør selv.

Et kjøkken kan organiseres på ulike måter. Noen steder vil hver kokk ha ansvar for en spesiell del av matproduksjonen, for eksempel å steke kjøtt, koke suppe, tilberede grønnsaker eller liknende. Større kjøkken har ofte flere avdelinger, og arbeidet fordeles mellom kokker og assistenter.

I dag skiller man mellom yrkesbetegnelsene institusjonskokk og kokk. Institusjonskokkene har spesialkompetanse for arbeid ved institusjonskjøkken.

Personlige egenskaper

Kokkearbeid er fysisk krevende. Kroppen blir utsatt for belastninger i knær, skuldre, rygg og nakke. Det er derfor viktig å være i god fysisk form. Som kokk må du regne med å jobbe turnus, noe som for mange innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager. På mange kjøkken jobber du i team, og ofte under stort tidspress. Dette gjør at det er viktig å ha gode samarbeidsevner.

Kokken - en multikunstner

Utfordringene står i kø for den som har lyst til å utdanne seg som kokk. Videreutdanning finnes innen mat, kosthold, hotell, reiseliv, ledelse, økonomi og markedsføring. Som kokk må du være kreativ og ha estetisk sans i tillegg til å kunne lage mat som både smaker og ser godt ut. Som fagarbeider skal kokken kunne tilberede mat for alle typer mennesker og anledninger i henhold til nasjonale og internasjonale tradisjoner og trender.

Sentrale arbeidsoppgaver:

  • Komponere retter og menyer i henhold til gjestenes ønsker og behov
  • Lage mat til ulike anledninger, både hverdag, fest og ved spesielle behov
  • Benytte ulike typer råvarer og tilberedningsmetoder
  • Planlegge innkjøp og beregne pris
  • Anrette og presentere mat
  • Renhold og produksjonhygiene

En dyktig kokk

  • er glad i å lage mat
  • er kreativ og har estetisk sans
  • jobber godt under press
  • har gode kommunikasjonsevner og jobber godt i team
  • har god personlig hygiene
  • er serviceorientert

For utfyllende informasjon om jobbmuligheter, lønn og arbeidsforhold, se utdanning.no

Bli lærling

Å være lærling betyr at du får opplæring i et fag som leder fram til et bestemt yrke. Du er en fremtidig fagarbeider og du får lønn under utdanning.

Opplæringskontor

Opplæringskontorene gjør et viktig arbeid for å styrke fagutdanningen i næringen. NHO Reiselivs medlemsbedrifter kan ha nytte av å melde seg inn i et opplæringskontor.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: