Råd til bedrifter som arrangerer julebord

HMS
Julenissen som sitter på en stol og blide ansatte på Ekebergrestauranten. Foto.

Ekebergrestauranten. Foto: Per Sollerman

Julebordet skal være en hyggelig opplevelse for alle. Her finner du råd som kan bidra til at julebordet blir trivelig for alle, også de som er på jobb.

  1. Forebygg uønsket oppførsel. Har virksomheten tidligere hatt episoder der med grenseløs oppførsel på julebordet, er det viktig å ta opp temaet før festen er i gang. Dersom problemet er knyttet til enkeltpersoner bør leder også ta en særskilt samtale med de det gjelder.
  2. La folk gjøre jobben sin. Husk at de som serverer dere og gjør det hyggelig for dere på julebordet er ansatte som er på jobb denne kvelden. De har rett på et trygt og godt arbeidsmiljø uten trakassering og krenkelser.
  3. Husk at du er på jobb. Når du er på julebord med jobben gjelder de samme reglene som i arbeidshverdagen. På julebord skal man ha det hyggelig sammen med kollegaer. Hvis du har det hyggelig på andres bekostning, er det ikke greit. Og heller ikke lov.
  4. Pass på alkoholinntaket. Hvis du ikke kan drikke alkohol uten å skape ubehag for andre, så kan du ikke drikke alkohol på julebordet.
  5. Vær tydelig som leder. Ledere har et særskilt ansvar for å sikre at festen er hyggelig for alle som deltar. Hvis du opplever at en kollega går over streken så si ifra med en gang, og forvent støtte fra leder og kollegaer.

Gratis samtaleverktøy på settestrek.no

Illustrasjon av en hånd som tar noen på rompa

Digitalt samtaleverktøy om seksuell trakassering på arbeidsplassen

Bidra til en enklere samtale om et vanskelig tema

HMS

HMS og arbeidsmiljø

Her finner du gode verktøy og eksempler til bruk i det daglige HMS-arbeidet i bedriften.

HMS

Vi setter strek for seksuell trakassering

Alle har rett til et trygt arbeidsmiljø uten seksuell trakassering. Her finner du verktøy og veiledere som hjelper deg å sette strek for seksuell trakassering på arbeidsplassen.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: