Påskepraten: Lokker med strandpåske i havgapet

Smøla Brygge

Smøla Brygge i Møre og Romsdal. Innfelt: Daglig leder Egil Holberg. Foto: Per Kvalvik og Wigdis Wollan.

Når du har kommet frem til Egil Holberg på Smøla Brygge, er Island neste stopp vestover.

Smøla Brygge

Annenhver nordmann planlegger å reise bort i påsken. Av disse skal 8 av 10 feriere i Norge, viser en undersøkelse NHO Reiseliv har fått gjennomført.  

Hva kan jeg forvente meg hvis jeg legger påskeferien til Smøla, daglig leder Egil Holberg på Smøla Brygge?

– Hele Smøla er et paradis, og været spiller ofte på lag med oss rundt påsketider. Jeg synes det mest fantastiske med våren og påsken er å oppleve fuglelivet som kommer tilbake. Å kunne sette fra seg bilen og gå langs fjæra er rekreasjon for kropp og sjel. Vi er en reiselivs- og kulturkommune med stor aktivitet hele året, så tilbudene er mange, for eksempel konserter, utstillinger, ørnesafari, havfiske og kajakk. Vi er omkranset av 5800 holmer og skjær, så det er veldig fint å padle Smøla rundt i kajakk. Det er dessuten mye historie her. Edøya spilte en viktig politisk rolle i vikingetida, og vi har Kulisteinen, en stor runestein som daterer innføringen av kristendommen i Norge. Hvis noen ønsker handel, så har vi et splitter nytt butikksenter. Vi har også fått vinmonopol her.

Egil Holberg

  • 59 år
  • Daglig leder ved Smøla Brygge

  • Har drevet næringsvirksomhet på Smøla siden 1986

  • Musiker, tidligere politiker og styreleder i Smøla Næringsforening i ti år

Hvem er påskegjestene dine, og hva ønsker de å gjøre i påsken?

– Smøla blir invadert i påsken. Det er slettes ikke alle som stikker til fjells. Det kan jeg skrive under på. Gjestene kan komme allestedsfra, men vi har for det meste norske gjester. Det er mange utflytta smølværinger som kommer tilbake hit i påskeferien for å besøke venner og kjente og slappe av i det fri.

Hva satser din bedrift på?

– Vi driver overnatting hele året, mens restauranten er åpen om sommeren. Vi har også en liten fiskematproduksjon gjennom hele året. og driver med catering, møter og kurs. Vi spesialiserer oss på kurs og konferanser for små bedrifter. Grupper på 15 til 20 er vi «verdensmestere» på. Vi legger opp til aktiviteter for bedrifter, og jeg vil si at «teambuilding» ute i havgapet er veldig kuriøst og eksotisk. Kjøkkenet vårt er godt, og vi satser selvfølgelig på mat fra havet. Det er korte avstander når du først har kommet hit. Når du kjører fra Fast-Smøla, kjører du i et kvarter gjennom ingenmannsland, men så dukker det opp en landsby som heter Veiholmen. Neste stopp vestover er Island. Bommer du der, så er det Grønland og Amerika neste. Vi ligger langt ute i Atlanterhavet.

Hvordan er konkurransesituasjonen for din bedrift?

– Vi er 2200 mennesker på Smøla, og det er åtte skjenkebevillinger. Vi som driver, er ganske forskjellige, så vi utfyller hverandre mer enn vi konkurrerer. Er det fullt hos oss, bruker jeg naboen.

Hva er den største utfordringen for din bedrift?

– Fraktkostnader. Vi konkurrerer med folk som produserer og driver sentralt, mens vi selv lider under store kostnader med å få varer til og fra Smøla. Ta for eksempel busslaster. Å kjøre en buss om bord i en ferge koster mye, men busselskapene skal jo også tjene penger. Det gjør at vi må pine ned prisene for å gjøre det interessant å komme utover. Jeg brenner veldig for gratis ferge.

Hvordan vil du oppsummere 2018 så langt, og hvordan ser resten av året ut?

– Det er som det bruker å være. Januar og februar er stille og rolig med liten aktivitet. Vi satser selvfølgelig på at våren og sommeren blir like bra som i fjor. Da var det veldig bra. Sommeren går av seg selv. Det er mye som skjer, med blant annet familiedager, en hyggelig liten bluesfestival, konserter og masse annen aktivitet.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: