AI-Tips fra Techpoint Travel 2023

Publisert

En mann som står på en opplyst scene. Bak ham vises et foto av en kvinne med store briller og teksten AI is the new Ui

Kunstig intelligens var blant hovedtemaene på Techpoint og Techpoint Travel 2023. Travelocity-grunnleggeren Terry Jones stod for åpningstalen 14. september, foran en fullsatt sal med representanter fra reiseliv, næringsliv og teknologibedrifter. Foto: Frida Neverdal | Visit Sørlandet

Bedrifter som ikke tar i bruk AI-verktøy, kan fort bli forbikjørt. Derfor må vi være nysgjerrige og våge å teste. Dette er blant rådene vi tar med oss hjem fra Techpoint og Techpoint Travel 2023. Her finner du tips og lenker til verktøy med kunstig intelligens som kan spare deg tid i hverdagen.

Techpoint og Techpoint Travel 2023 samlet nær 1000 deltakere og 80 foredragsholdere i Kristiansand til hva som har blitt landets største møteplass for reiseliv, næringsliv og teknologi. NHO Reiseliv og Innovasjon Norge er stolte partnere av konferansen, som ble arrangert av Visit Sørlandet for tiende gang i år.

Den eneste grunnen til at noen kaller AI for en disrupsjon, er at de ikke er en del av det. Var de en del av det, ville de kalt det innovasjon.  

Terry Jones på Techpoint Travel 2023

Kunstig intelligens endrer hverdagen. Nå  

Hvordan AI og kunstig intelligens vil endre nærings- og reiselivet fremover, og hvilke muligheter den raske utviklingen gir oss, var tema for årets Techpoint og Techpoint Travel.

Foredragsholderne på Techpoint var alle enige i at kunstig intelligens vil utgjøre en av de viktigste drivene for automatisering og effektivisering de kommende årene. Men det er ikke nytt. Teknologien som var science fiction for kort tid siden, setter allerede tydelige  preg på hverdagen vår. ​

Kunstig intelligens er allerede inkludert i verktøy vi bruker hver dag. Den er i forretningssystemer kontorstøttesystemer. Den er i maskinene til kundeservice. I chat bot'er. I design-forslagene som kommer opp i power-point, i Teams-appen og i de foreslåtte svarene som dukker opp i e-postprogrammet. Og dette er bare begynnelsen, fortalte Lars Rinnan i sitt åpningsforedrag på Techpoint i Kristiansand.

Nyttige AI-verktøy du kan teste 

Lage AI-bilder: Dall-E2,  Midjourney 

Språk/tekst: ChatGPT, Azure Open AI (microsoft) , Bard (google) 

Tale: Vall-e 

Koding: OpenAI Codex 

Musikk: MuseNet  

Video med genererte, mennesklige avatarer : D-iD, Synthesia

 

Merk: dette er ikke en liste med anbefalinger, men en liste over noen tilgjengelige vertøy i ulike kategorier, som kan spare tid i hverdagen.

Vær nysgjerrig og våg å feile

De fleste har hørt om AI-modellen Chat GPT. Denne, og andre avanserte språkmodeller, kan være både morsom og nyttig. Den kan skrive konfirmasjonssanger og taler, men også hjelpe deg på vei ut av en skrivesperre, lage markedsplaner og generere utallige tekstvariasjoner for AB-testing av annonsetekster for AB-testing på et blunk. 

- AI kan effektivisere en rekke prosesser og hjelpe oss med å spare tid, slik at vi kan fokusere på andre ting, som å drive bedriften og ta vare på kundene og gjestene våre. For uansett teknologi, det er en ting som alltid vil være Wow - og det er superb kundeservice,  fastslo Steven van Belleghem fra Techpoint-scenen. 

Oppskriften for hvordan lykkes med AI var unison fra scenen under Techpoint Travel:  Vær nysgjerrig og test ut det du kan. Prøv å bruke det, og funker det ikke, prøv igjen, og igjen. 

De som ikke henger med, blir fort forbikjørt

AI-teknologien kan gjøre arbeidsdagen vår enklere ved å effektivisere tidkrevende prosesser, men den raske utviklingen gjør at det kan dannes store skiller mellom bedrifter som henger med, og de som ikke gjør det.

En mann som står på en scene foran en skjerm der det vises en film av et vakkert landskap

Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen var blant foredragsholderne på Techpoint Travel 2023. Han viste blant annet at teknologien kan benyttes til å skape engasjerende og inspirerende reiselivsfortellinger. Filmen han viste på skjermen er i sin helhet skrevet, filmet, klippet, musikkskatt, voicet og produsert av kunstig intelligens. Foto: Frida Neverdal | Visit Sørlandet

Har vi ikke evne til å omfavne og å være nysgjerrige på ny teknologi, vil vi falle utenfor. Det gjør at fleksibilitet og tilpasningsdyktighet er noen av de fremste egenskapene for fremtidens arbeidstakere, understreket  Hans-Henrik Merckroll, administrerende direktør i IBM Norge, fra Techpoint-scenen.

Dette ble også understreket i panelsamtalen der Merckroll, Rinnan og Lexolve- grunnlegger Merete Nygaard deltok: 

–  Veien frem er ganske kort. AI implementeres overalt. Du har bare ikke hørt om det. Men kunstig intelligens vil ikke erstatte mennesker, ansatte eller ledere. De som vil bli erstattet, er de som ikke vil ta i bruk AI. 

Kunstig intelligens er ikke en løsning

Hvis kunstig intelligens blir brukt riktig og etisk, vil AI kunne øke konkurransekraften til norsk næringsliv. Men det er viktig å understreke at kunstig intelligens er et verktøy og ikke en løsning. Den er heller ikke sann eller feifri. Og den kan ikke tenke selv

Teknologi er bare teknologi. Og når vi snakker om kunstig intelligens, snakker vi egentlig om forsterket intelligens, understreket IBMs Merckroll fra scenen på Techpoint

Språkmodulen Chat GPT er et godt eksempel som illustrerer nettopp dette, understreket flere av foredragsholderne på techpoint:

Lek med AI og ChatGPT, men husk følgende

  • Chat GPT er en språkmodell som trent til å finne ord som fungerer sammen. Den kan skrive taler, og konfirmasjonssanger lage markedsplaner, hjelpe deg med skrivesperrer og genere utallige tekstvariasjoner for AB-testing

  • Den gir deg kun svar på instruksjonene du gir. Vær så nøyaktig som mulig og be den justere svaret for best resultat.

  • Den gir svar som ser flotte ut, men kan være feilaktige og useriøse og ikke på noen måte en kilde til sannhet.

  • Den sjekker ikke sannhetene av innholdet den er matet. Den gir ingen referanser eller forklaringer av resultatene eller teksten den genererer, så det kan ikke spores til kilden

  • Chat GPT lager innhold som publiseres videre på reddit, wikipedia, x osv, Etter hvert som store modeller blir flinkere til å generere innhold, kan falskt innhold plukkes opp videre og aggregere enda flere følgefeil

  • Chat GPT kan regelrett lyve og finne på ting, såkalt hallusinering
  • Chat GPT kan komme opp med tekster som er skjevt vektede, støtende eller upassende 

VIKTIG: Bruker du chat GPT i en forretningskontekst, husk at alt som legges inn i den åpne nettjenesten er åpent. Det er ingen sikkerhet eller personvern. Azure OpenAIkan være et bedre valg da den er sikrere, skalerbar og kan fininnstilles på dine data/domener.

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Techpoint Travel i Kristiansand

Techpoint og Techpoint Travel er Norges raskest voksende tech- og næringslivskonferanse. Her møtes bedriftsledere på tvers av bransjer for å lære og inspirere hverandre om digitale trender og muligheter for norsk reiseliv.

Takeaways fra Techpoint Travel 2022

Teknologi kan gjøre reiselivet bedre for gjester og bedrifter. Og mulighetene er her nå. Vi må bare se dem, bruke dem riktig og våge å sette i gang. Her kan du se bildene og lese noen av høydepunktene fra Techpoint Travel 2022.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: