Unge talenter klare for nordisk mesterskap

Publisert

Fire unge kvinner som holder hendene hevet som i seier. Foto.

Klare for Nordisk mesterskap: (fra venstre) servitørlærlingene Sara Nordengen og Anna Mikalo Nishimura fra Brasserie France i Oslo, og kokkelærlingene Hanna Korvald og Selima Marzabekovna fra Spiseriet / Stavanger Konserthus. Foto: NHO Reiseliv

Nittenåringene Selima, Hanna, Anna og Sara skal representere Norges i nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger. NHO Reiseliv følger stolt med for å heie dem frem mot seier.

Tre kokker som studerer råvarelister og råvarer på et kjøkken. Foto

Konsentrerte kokker: Selima Marzabekovna, Hanna Korvald og lagleder Håvard Josdal Østebø har full fokus på øvelseskjøkkenet. Foto: NHO Reiseliv

Til daglig jobber kokkelærlingene Selima Marzabekovna og Hanna Korvald ved Spiseriet i Stavanger konserthus.  Anna Mikalo Nishimura og Sara Nordengen tar sin læretid som servitører ved Brasserie France i Oslo.  Men i dag er arbeidsplassene byttet ut med øvelseskjøkkenet og spisesalen på Sjømagasinet på Tjuvholmen i Oslo.

De fire unge talentene gikk seirende ut av Asko Servering Norgescup for kokk og servitørlærlinger i februar. Før det, vant de regionale mesterskap. Og nå skal de representere i Norge i det prestisjetunge nordiske mesterskapet for kokk- og servitørlærlinger i Helsinki 26. – 28. april.

Spente, men godt forberedt

Stemningen i øvelseskjøkkenet i Oslo er preget av konsentrasjon og god flyt. Oppgavene under mesterskapet er krevende og setter de unge talentenes praktiske og teoretiske ferdigheter på prøve,  på kjøkkenet, bak baren og i spisesalen.

Vi har øvd veldig mye - faktisk hver eneste dag. Det er slitsomt, men også veldig gøy, forteller kandidatgene under en liten pause i forberedelsene: 

Nå er vi egentlig bare mest spente! 

Krevende konkurranse

Tre servitører og en kokk som står ved anretningen, der det står to retter. Foto

Grundig: Det norske servitørlaget jobber målrettet under treningen til Nordisk mesterskap i Helsinki. Her studerer de rettene sammen med sin lagleder Maria Hetager Suarez og kokkenes lagleder Håvard Josdal Østebø. Foto: NHO Reiseliv

Under konkurransen i Helsinki skal lagene produsere og servere en rekke retter og menyer til et internasjonalt dommerpanel. De skal vise tekniske ferdigheter på kjøkkenet og i spisesalen inkludert menyplanlegging, borddekking, vinsmaking og teoretiske prøver.  De får også i oppgave å planlegge, produsere og presentere en fireretters meny basert på en Mystery Box.

Blant de faste elementene som skal produseres og serveres av alle lagene i mesterskapet er en klassisk suppe, amuse bouche og en finsk gryterett.  Disse skal produseres basert på en satt råvareliste, som inkluderer blant annet grønne og hvite asparges, Brie de Meaux, storfe og svin.

Det var ingen store overraskelser på listen. Det eneste vi ikke kjente så godt fra før var krydderet allehånde, som har en litt sær smak av pepperkaker, forteller kokkelærlingene. 

Tar med energidrikk i bagasjen

De norske lagene skal levere både individuelt, i team og i samspill. Fra øvelseskjøkkenet sies det at begge lagene leverer solid på smak, kunnskap, innsikt og presentasjon. Og på spenstige løsninger. 

Under konkurransen i Helsinki er det ganske kort tid i forhold til hva som er mulig, Derfor legger vi opp til noen turboløsninger. Men jeg må nok likevel ha med litt energidrikk i bagasjen for å holde tempoet, innrømmer kokkelærling Hanna. 

Møt de norske deltakerne

Bla gjennom karusellen nedenfor for å lese mer om de norske kandidatene

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Deltakerne i Nordisk mesterskap er klare

Kokkelaget fra Spiseriet/Stavanger konserthus og servitørlærlingene fra Brasserie France vant sine klasser under ASKO Servering Norgescup i helgen. Lagene skal nå representere Norge i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Helsinki i april.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: