Sølv og bronse til Norge i Nordisk mesterskap

Publisert

en rekke unge menn og kvinner med medaljer rundt halsen. Foto

Norge leverte skarpt i konkurranse med Nordens beste lærlinger innen kokk og servitørfaget. Servitørene vant sølvet, mens kokkene tok med bronsen hjem fra Finland. Foto: Nordic Championship for Cook and Waiter Apprentices

Norge vant to pallplasser da Nordens beste kokk- og servitørlærlinger møttes til mesterskap i Helsinki. –Utfordrende, lærerikt og gøy, forteller de norske deltakerne.

Nordisk Mesterskap for kokk- og servitørlærlinger 

vinnere 2024

Kokkelærlinger Servitørlærlinger
1 Finland 1 Danmark
2 Danmark 2  Norge
3 Norge 3 Island 

 

Norge stilte med sterke lag da Nordisk mesterskap og kokk- og servitørlærlinger gikk av stabelen i Finland 26. – 28. april 2024. Servitørlaget fra Brasserie France, med Anna Mikalo Nishimura og Sara Nordengen, leverte til en imponerende andreplass. Kokkelærlingene Selima Marzabekovna og Hanna Korvald fra Spiseriet i Stavanger konserthus, vant bronsen.
 

Krevende konkurranse

Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger arrangeres årlig, og samler de beste lærlingene fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island til vennskapelig, men krevende konkurranse
 
Under mesterskapet i Helsinki fikk lagene i oppgave å produsere og servere en rekke retter og menyer til et internasjonalt dommerpanel. I tillegg fikk de oppgaver innen bar, menyplanlegging, tilbereding, tranchering og vinsmaking. Og lagene må gjennom omfattende praktiske og teoretiske prøver. 
 
Det var utfordrende, spesielt de første timene, men når du er i gang, så gikk det egentlig av seg selv. Ja, til og med engelsken gikk helt fint, er kommentaren fra Selima og Hanna fra det norske kokkelaget. 
 

– Det var utfordrende, men vi hadde et fint samspill mellom lagene. Det gjorde at vi koste oss hele veien, forteller servitørene.

Gode på smak, hygiene og humør 

Begge de norske lagene fikk gode tilbakemeldinger fra dommerpanelet.

Blant kommentarene var at vi var flinke på smak og hygiene, og at vi hadde godt humør og stemning oss imellom, forteller de unge kokkene. 
 
Mesterskapet i Finland har gitt deltakerne ny inspirasjon, nye venner og sterkere ferdigheter. Og nye konkurranser kan bli aktuelt for dem alle.
 
Men først må vi slappe litt av, altså. Og så står fagbrev for tur. Men det skal nok ikke utelukkes at det kan bli flere konkurranser, forteller de nyslåtte plassplass-vinnerne lattermildt. 
 

Henrik Hamborg, politisk rådgiver for utdanning og kompetanse i NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv | Per Sollerman

Viktig for talentutvikling og for restaurant- og matfag
 
Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger er et samarbeid mellom NHO Reiseliv og de nordiske søsterorganisasjonene Visita (Sverige), Horesta (Danmark), Mara (Finland) og SAF/ Idan (Island). Mesterskapet ble først arrangert i 1981, og er en viktig arena for talentutvikling og samarbeid på tvers av landegrenser. 

Konkurranser som Nordisk mesterskap er viktige for å løfte frem unge talenter, men også for å skape interesse og engasjement rundt kokk- og servitørfaget, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.
 
Det er utrolig moro å se hvor mye kompetanse disse unge kokk- og servitørlærlingene allerede har innenfor fagfeltet, og de imponerte stort gjennom helgen. Med fagfolk som dette i bransjen lover det godt for Norge som matnasjon fremover, sier Hamborg.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: