Ligger an til tidenes vinterferie

Publisert

Et naturbilde av et stort hotell. men snø rundt og blå himmel

Dalseter hotell i Lillehammer. Foto: Ian Brodie

Skidestinasjonene våre opplever stort trykk inn mot vinterferieukene. Mange melder om rekordmange utenlandske skiturister i år.

Richard Taraldsen, daglig leder i Destinasjon Hemsedal sier mye tyder på at Hemsedal går mot sin beste sesong noensinne:  

– Fra jul og frem til og med januar har belegget vært på mellom 90-95 prosent, og vinterferieukene fra uke 6-10 er så godt som fullbooket. Også frem mot påske er bookingnivået godt. I Hemsedal er rundt 70 prosent av de kommersielle gjestedøgnene fra utlandet, hvor flest gjester kommer fra nærmarkedene i Danmark og Sverige, sier Taraldsen.  

– Vi ser nå en økning i alle markeder, mye fordi vi har rekordvinter med snø, og trolig også fordi det har vært en dårlig start på vinteren i andre tradisjonelle skidestinasjoner, som i alpene, med snømangel, fortsetter Taraldsen.  

Nye overnattingsprosjekter selger godt  

På Hafjell og Kvitfjell er det høy aktivitet og sesongen ser ut til å bli like bra som sesongen 21/22 - som var tidenes beste for Alpinco (eier av Hafjell Alpinsenter og Kvitfjell Alpinanlegg). Merethe Sandum, sjefen i Visit Lillehammer forteller at nye overnattingsprosjekter selger godt:  

– Å utvikle og bygge bakkenære senger av høy kvalitet er avgjørende for å tiltrekke overnattingsgjester fra andre land. Det selger veldig godt. En overnattingsbedrift i en av våre fjelldestinasjoner kan fortelle at påsken allerede er halvfull. Det er 80 prosent utenlandske turister, vesentlig britiske, men også nederlendere og Europa for øvrig. Dette gleder oss stort! 

– Så her gjelder det å være tidlig ute med å booke, fortsetter Sandum og legger til at det fortsatt er noen ledige plasser i vinterferien.  

Mange stamgjester fra Danmark og UK vil stå på langrenn 

Noen utenlandske turister har planlagt Norgesferie siden før pandemien, og nå får de endelig gjennomført den. Andre er stamgjester, særlig fra Danmark og UK, som kommer igjen hver eneste vinter:  

– Vi lever av utlendingene om vinteren, og har en enorm mengde stamgjester fra Danmark og UK som kommer igjen år etter år. I år har vi rundt 55 prosent danske gjester, 20 prosent engelske og 18 prosent norske. Gjestene kommer for langrenn, langrenn og mer langrenn i gode skiløyper, og avslappet hygge på et rolig sted, sier Grethe Gillebo ved Dalseter fjellhotell. 

Turister på langrenn i perfekte skiløyper ved Dalseter. Foto: Ian Brodie

Hundekjøring på “bucketlisten”  

På Geilo opplever de at de utenlandske gjestene ønsker flest mulig vinteropplevelser når de kommer til Norge:  

– Den aller mest populære vinteraktiviteten, utenom ski, er uten tvil hundekjøring, og her er det allerede fullbooket flere datoer i vinterferien. Dette er noe som står på bucketlisten til mange utlendinger. Men vi har også tredoblet omsetning til de små aktørene som selger trugeturer og langrennskurs, og også isbading er populært, sier Roger Espeli administrerende direktør ved Vestlia Resort på Geilo.  

Økning i vinterferiegjester  

Også i Nord-Norge er det gode bookingtall for vinterferien. Narvikfjellet skisenter opplever en klar økning i antall vinterferiegjester og bookinger de siste ti årene, og en økning i år sammenlignet med siste normalår før pandemien og 22-sesongen. Rundt 60 prosent av gjestene er utenlandske skiturister. De kommer for å stå på ski, oppleve nordlys og arktisk natur, og topptur/randonee.  

Også Hovden alpinresort nyter godt av at danskene og andre utenlandske turister er tilbake, og har også gode bookinger for vinterferien. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: