4 av 10 nordmenn skal på ferie i vinter

Publisert

Hytte i snødekket landskap

Nydelig vinterstemning hos Skarsnuten Hotel i Hemsedal. Foto: Skarsnuten Hotel

Hytteferie med familie og venner, og skiaktiviteter er populært. Rekordmange besøkende er ventet på de store skidestinasjonene.

Kvinne med strikkeluelue og blå NHO Reiseliv-jakke i vinterlandskap

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold. Foto: NHO Reiseliv

Vintersesongen er i full gang, og 4 av 10 nordmenn sier de skal ferie- eller fritidsreise før påske. Omtrent halvparten (45 %) av disse skal reise i Norge. Det viser en undersøkelse, blant over 1000 nordmenn, gjennomført av Kantar på vegne av NHO Reiseliv.

Det er hytteferie med venner og familie, og skiaktiviteter som står i sentrum for de som skal tilbringe ferien i Norge. 2 av 10 ser frem til kulturopplevelser, mens 13 prosent gleder seg til gode mat- og vinopplevelser i ferien.  

– Selv om lommeboken er slankere, er vinterglede og samhold på hytta på fjellet med familie og venner en prioritet for mange nordmenn. Frisk luft, ski og hyggelige stunder gir energi og styrker bånd i en tid med usikkerhet, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, og viser til at høyere renter og økte priser gjør at flere dropper å reise i vinter.

Ifølge undersøkelsen begrunner 3 av 10 nordmenn reduksjon i reiser i vinter med strammere økonomi. 

Andelen som skal reise utenlands øker noe fra fjoråret. Over halvparten (52 %) opplyser at de skal på ferie i et annet land i Europa og 13 prosent sier de skal reise utenfor Europa. 2 av 10 opplyser at de skal på storbyferie i utlandet og nesten 3 av 10 sier de skal på badeferie. 

Høyt trykk på skidestinasjonene 

De store vinterdestinasjonene, som Hemsedal og Geilo, melder om gode bookinger, spesielt for skolens vinterferieuker:

– Vi har løpende vekst på destinasjonen, og så langt i vinter er det rekordbesøk. Fra uke 1 til uke 8 har vi 94 prosent belegg. I uke 7, 8 og 9 er det nesten fullt. I tillegg kommer hyttefolket, som vil øke det totale antallet besøkende ytterligere, sier Richard Taraldsen, dagligleder for Destinasjon Hemsedal og Hemsedal Turistkontor.

Kvinne i skiutstyr i skibakken som ser i kamera

Ann-Torill Briksdal, konsernsjef ved Hovden Alpin Resort. Foto: Hovden Alpin Resort

– Vi ligger godt an, og forventer en fin økning i uke 7 og 8 sammenlignet med 2019 og 2023, sier Unni Nymoen salg- og bookingsjef hos SkiGeilo. Hun sier at gjestene kommer fra Danmark, England, Nederland, Tyskland og Sverige, og at de har en god økning fra England, Tyskland og Danmark. Alpin er største reiseårsak, men gjestene benytter seg også av andre aktiviteter på destinasjonen som hundekjøring, isfiske og langrenn.

Ann-Torill Briksdal, konsernsjef i Hovden Alpin Resort, melder også om pågang fra utenlandske gjester:  

– De danske gjestene har inntatt vinterfjellet, og det er vi glade for. De kjøper heiskort, leier ski og bor i kommersielle overnattingssenger. De legger igjen mer penger på destinasjonen nå enn tidligere, både i matbutikker og på restauranter. Det er selvfølgelig nærliggende å anta at dette henger sammen med kronekursen. Det danske markedet er nå tilbake på Hovden slik det var før covid-19. Vi forventer derfor en økning i omsetning i vinterferie uke 7 mot tidligere år. 

Dyrtiden påvirker næringen 

Ifølge NHO Reiselivs egen medlemsundersøkelse for februar 2024, er det store variasjoner når det gjelder bookinger for resten av vintersesongen: 

– Mens mange reiselivsbedrifter i nord kan glede seg over en “all time high”-sesong med rekordmange utenlandske besøkende, er situasjonen mer krevende i fylker som Innlandet, Trøndelag, Akershus og Oslo. Dyrtiden fortsetter å prege reiselivet mange steder, og flere melder om et lavere bookingnivå enn normalt, sier Krohn Devold.  

6 av 10 melder om like mange eller flere bookinger sammenlignet med i fjor, mens 3 av 10 melder om færre. Det er primært utelivsbransjen som rapporterer om reduserte bookingtall, med 40 prosent av bedriftene som forventer færre gjester. 

Flere utenlandske gjester til nord 

64 prosent melder om like mange eller enda flere utenlandske besøkende denne vinteren. Også når det gjelder utenlandsmarkedet er det særlig reiselivet i Nord som kan vente seg mange utenlandske gjester denne vinteren. I Troms melder 93 prosent om like mange eller enda flere utenlandske besøkende - 6 av 10 melder om et høyere bookingnivå fra utenlandsmarkedet for vinteren sammenlignet med i fjor. 

– Regioner, som for eksempel Nord-Norge, som har en sterk satsing på det utenlandske markedet, viser seg å være mer robuste i disse utfordrende tidene, avslutter Krohn Devold.  

NHO Reiselivs vinter- og julegallup 2023/2024

Undersøkelsen kartlegger nordmenns julebordplaner og reiseplaner for julen 2023. Last ned rapporten og finn statistikk over nordmenns planer for julen her.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Portrett av en smilende kvinne. Foto

NHO Reiselivs gallup-undersøkelser

NHO Reiseliv gjennomfører fire gallup-undersøkelser i året (påske, sommer, høst og jul/vinter), for å kartlegge nordmenns reiseplaner, samt trender og utviklingstrekk. Last ned rapportene her.

Siste nytt

  1. Klart for meklingsinnspurt på Riksavtalen

    Fellesforbundet og NHO Reiseliv, og Parat og NHO Reiseliv, møtes lørdag 13. april klokken 10.00 for å ta fatt på meklingsinnspurten i tariffoppgjøret.

  2. Vel møtt til Årskonferansen

    NHO Reiseliv samler reiselivsledere fra medlemsbedrifter over hele landet til årskonferanse og innkjøpsmesse på Scandic Hamar 21. og 22. mai. Vi gleder oss til å se deg!

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: