– Havfisketurisme er for viktig til å forbys

Publisert

En motorbåt med fiskere om bord, på stille hav. Foto

Foto: Lauklines Kystferie AS

– Havfisketurisme skaper liv og aktivitet i små kystsamfunn og gir ringvirkninger som skoler, barnehager og arbeidsplasser. Bransjen er altfor viktig til at den kan forbys, sier president i NHO Reiseliv Mona Saab.

I sommer har det vært mange avisoppslag om havfisketurisme. Både Rødt og SV har foreslått totalforbud mot at turister får ta med seg fisk ut av landet. I dag kan turister ta med seg 18 kilo fisk ut av Norge to ganger i året.

Forslaget fra Rødt og SV kommer etter at tollvesenet advarte om økt smugling av fisk over grensene. Det var NRK som først omtalte SVs forslag om forbud.

Turistfiske er positivt for samfunnet

Mona Saab, president i NHO Reiseliv og daglig leder i Big Fish Adventure, som blant annet tilbyr turistfiske har lite til overs for forslaget om forbud.

– Totalforbud er en enkel løsning på kompliserte spørsmål. Det er derfor fiskerimyndighetene må gjøre en kvalifisert vurdering av dagens praksis. Jeg mener turistfiske ikke er i veien for fiskerinæringen, men heller et supplement som bidrar positivt til samfunnet. Vi er faktisk avhengig av å ha lys i husene her i nord om Norge skal hevde sin suverenitet i fremtiden. Dette er svært viktig, sier Saab i saken som først ble publisert i Altaposten.

Jeg mener turistfiske ikke er i veien for fiskerinæringen, men heller et supplement som bidrar positivt til samfunnet, sier president i NHO Reiseliv Mona Saab. Foto: Big Fish Adventure

NHO Reiseliv-presidenten er enig i at vi må bekjempe smugling av fisk.

– Hvert kilo som føres ulovlig ut av landet, er ett for mye. Men den negative omtalen er deprimerende og stigmatiserende for hele bransjen. Hovedproblemet er jo de som kommer for å ta ut større kvanter en lovlig. Det kunne gjerne vært et enda høyere bøtenivå, sier Saab.

Fiskeriministeren vurderer regelendring

Fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss har varslet at hun vurderer lovendringer knyttet til turistfiske. Hun har nedsatt en arbeidsgruppe, og Fiskeridirektoratet vil legge frem en rapport om hvordan havfisketurisme kan reguleres og kontrolleres bedre.

Fiskeriministeren peker på tre forslag hun mener kan føre til redusert kriminalitet:

  • Fiskekort for utenlandske turister
  • Forbud mot å filetere og fryse ned fisk om du ikke er registrert ved et turistfiskeanlegg
  • Vurdere nivået på utførselskvoten

– Dette er gode tiltak som absolutt bør vurderes. Men om det skulle bli null kilo utførsel vil næringen raseres. Det må være greit å ta med noen kilo fisk hjem til familien og indirekte har de jo vært med på verdifull verdiskapning ved å komme hit og fiske, sier Saab.

Hjørnesteinsbedrifter i lokalsamfunn

Bransjesjef Dagny Øren i NHO Reiseliv sier at havfisketurisme bidrar til å gjøre Norge til et attraktivt reisemål.

– Det er viktig at myndighetene ser på hvordan vi kan få bukt med smugling av fisk. Vi mener også det er på høy tid med en gjennomgang av kravene som gjelder for å bli registrert som havfiskebedrift. Vi vil følge denne saken tett fremover, sier Øren i NHO Reiseliv. Foto: Per Sollerman

– Havfiskebransjen strekker seg langs store deler av Norges kystlinje og er svært viktig for reiselivet. Den skaper liv og aktivitet i små kystsamfunn og gir positive ringvirkninger til øvrig næringsliv. Havfisketurismen i Norge gir grunnlag for besøk og overnattinger i norsk reiselivsnæring. Vi reagerer på det negative fokuset som har vært i mange av mediesakene i sommer, sier Øren.

Bransjesjefen sier at bidraget fra en enkelt havfiskebedrift kan være av stor betydning for et lite kystsamfunn.

– I noen tilfeller kan det langt på vei være rimelig å regne havfisketurismebedriften som en hjørnesteinsbedrift i lokalsamfunnet. Havfisketurisme representerer også en sektor hvor kvinner deltar i større grad enn i mange andre deler av næringslivet, sier hun.

Turistfiske står for en svært liten del av fisken som tas opp i Norge, påpeker biolog Per Espen Fjeld i en kronikk på NRK Ytring. Fisketuristene reiser gjennom landet, fyller tanken, handler i butikker, leier overnatting og båter. Det er mer verd enn fisken de tar med seg, skriver han.

1550 årsverk innen havfisketurisme

På oppdrag fra NHO Reiseliv har analyseselskapet Menon Economics kartlagt de økonomiske ringvirkningene fra havfisketurisme i Norge.

Det er 1550 årsverk knyttet til havfisketurisme i Norge. 800 av årsverkene knytter seg til direkte sysselsettingseffekter i havfisketurismebedriftene. Det estimeres at ringvirkningene fra næringen gir en verdiskaping på mer enn 1,4 milliarder kroner.

Målt i forhold til ressursuttaket anslås sysselsettingseffektene fra havfisketurisme å være over 30 ganger så høye som i næringsfiske, og verdiskapningseffektene er over 20 ganger så høye. Næringsfiske gir 5,23 årsverk per 1000 tonn fisk som tas opp, mens havfisketurisme gir 178 årsverk.

NHO Reiseliv er glad for at fiskeriministeren nå vil se på tiltak for å redusere kriminalitet knyttet til havfiske.

– Det er viktig at myndighetene ser på hvordan vi kan få bukt med smugling av fisk. Vi mener også det er på høy tid med en gjennomgang av kravene som gjelder for å bli registrert som havfiskebedrift. Vi vil følge denne saken tett fremover, sier Øren.

Ringvirkninger av havfisketurisme i Norge

Havfisketurismen bidrar til verdiskaping, aktivitet og arbeidsplasser langs hele norskekysten. Les høydepunktene og last ned rapporten Ringvirkninger av havfisketurisme i Norge her.

Havfisketurisme

NHO Reiseliv jobber aktivt politisk for å fremme havfisketurisme og norske havfiskebedrifter.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

En smilende kvinne med NHO REISELIVs logoen på jakka si. Foto.
En kvinne med briller og mørk dressjakke. Foto

Siste nytt

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: