Gjennomslag for NHO Reiseliv – fortsatt mulig med tilnærmet kontantfrihet

Nyhet, Politikk

Publisert

Bilde av en gjest som bestiller.

NHO Reiseliv ønsker at bedriftene selv skal få velge om de vil ta imot kontanter eller ikke. Illustrasjonsfoto: Per Thrana

Stortinget har forkastet et lovforslag fra Senterpartiet som ville gjort det vanskeligere for bedrifter å si nei til kontanter.

Representantforslaget gikk ut på at forbrukere alltid skal ha rett til å betale kontant opptil grensen på 40.000 kroner som står i hvitvaskingsloven. I forslaget lå det også at aktører som ikke tillater kontant betaling, skal kunne straffes med bøter eller fengsel i inntil tre måneder. Torsdag 7. november sa et flertall på Stortinget nei til lovforslaget.

– Forslaget ville vanskeliggjort og fordyret hverdagen for mange av våre medlemmer som har valgt å redusere bruken av kontanter på sine bedrifter. I tillegg gikk forslaget så langt som å legge opp til fengselsstraff for dem som ikke endrer praksisen. Vi er godt fornøyd med å ha fått stoppet dette forslaget, sier næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO Reiseliv.

Har jobbet med saken siden før sommeren

Sp-representantene Geir Pollestad, Per Olaf Lundteigen og Sigbjørn Gjelsvik fremmet kontantforslaget før sommeren. Siden den gang har NHO Reiseliv snakket med flere representanter både for regjeringen og det politiske flertallet på Stortinget.

– Her fikk vi forklart hvorfor så mange av våre mer enn 3200 medlemmer ønsker å velge selv om de skal ta imot kontanter eller ikke, og hvorfor så mange har valgt løsninger som er tilnærmet kontantfri, men fortsatt innenfor lovverket, sier Bjørndal.

Trygg på ønsket utfall

– Vi var ganske rolige før behandlingen, for vi visste at forarbeidet vi har gjort siden før sommeren, har bidratt til at forslaget ikke ville få flertall. Vi har jo et eget landsmøtevedtak på dette med å sikre retten til kontantfrihet, så dette er en viktig sak for oss, sier fagsjefen.

Nå starter jobben med å sikre at regjeringens varslede utredning av en eventuell lovendring i finansavtaleloven ender med at næringsfriheten settes i høysetet.

For oss betyr det at de mange bedriftene som ønsker det, selv skal kunne velge om de vil operere med kontanter eller ikke, sier Bjørndal.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: