Reiselivet trenger videreføring av treffsikre tiltak

Publisert

#205

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

En videreføring av kompensasjonsordningen er viktigere for reiselivet enn lønnstilskudd.

Denne artikkelen som omhandler koronaviruset er mer enn 3 måneder gammel.
Informasjonen kan derfor være utdatert

Se NHO Reiselivs bransjeveiledere for oppdatert informasjon om gjeldende regler

Les siste nytt om koronasituasjonen her

Regjeringen vurderer å videreføre ordningen om lønnstilskudd, som gjør at staten betaler inntil 15.000 kroner for per permitterte ansatte som hentes tilbake. Det melder NRK 9. september

Ifølge NHO Reiselivs medlemsundersøkelse benyttet kun 15 prosent av medlemsbedriftene seg av lønnstilskuddsordningen i sommer. Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold mener en forlenging av kompensasjonsordningen på minst samme nivå er det aller viktigste regjeringen kan gjøre for å skape forutsigbarhet for et reiseliv i krise. 

– Det er en videreføring av kompensasjonsordning på minst samme nivå ut året og momslette ut 2021, næringen virkelig trenger. Store deler av reiselivet har i praksis fått næringsforbud gjennom regjeringens restriksjoner og reiselivet står foran en mørk høst både med et rødt Europa og et sterkt begrenset kurs- og konferansemarked, sier Krohn Devold. 

Ifølge tall hentet fra Statens innsynsordning for kompensasjonsordningen, har over 1800 av NHO Reiselivs medlemsbedrifter mottatt over 1,1 mrd kroner i kompensasjon. Disse bedriftene har dokumentert et omsetningstap på 4,6 mrd kroner og uunngåelige faste kostnader på nær 2,3 mrd kroner. 

Kompensasjon, ikke subsidier

Krohn Devold er uenig i Sanners bruk av ordet «subsidier» som beskrivelse av ordninger som omfatter bedrifter som rammes av koronasituasjonen. 

– Det reiselivsbedriftene ønsker aller mest er å kunne drive normalt i et åpent marked. Men realiteten er at dette er kompensasjon for videreføring av smitteverntiltak i en pågående pandemi som enten hindrer normal drift eller gjør at gjester uteblir. Det er ikke subsidier, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv er positive til forslaget fra direktør for arbeidsliv i NHO Nina Melsom, som mener at man bør evaluere og se om man kan skru litt på ordningen. 

Reiselivet rammes hardt

NHO Reiselivs nyeste medlemsundersøkelse viser at konkursfrykten øker i bransjen. I sommer sa 25 prosent at de vurderte det som en reell risiko at bedriften vil gå konkurs som følge av koronaviruset, men 2. september svarte hele 34 prosent (37 prosent i serveringsbransjen) at de frykter konkurs. 

 

I samme undersøkelse sier hele 73 prosent av reiselivsbedrifter har opplevd lavere omsetningen i bedriften de siste 4 ukene, sammenlignet med samme periode i fjor, og hele 50 prosent overnattingssteder og 44 prosent innen servering / uteliv har permittert ansatte. 

 

Tidligere medlemsundersøkelser viser hvilke deler av reiselivet som rammes hardest av smitteverntiltak. 

 

En person i røde klær som suser nedover en preparert skibakke, med snøsprøyt rundt seg. Foto.

Forventer bra trøkk i vinterferien, men dyrtiden påvirker næringen

Situasjonsanalyse for norsk reiseliv

Resultater fra NHO Reiselivs medlemsundersøkelse februar 2024

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: