Flere gode nyheter for reiselivet nå som vi går over i trinn 3

Publisert

Portrettbilde av glad Kristin Krohn Devold

Det er fantastisk at flere og flere land blir grønne og at norsk reiseliv nå kan begynne å ta imot utenlandske turister fra grønne land uten karantene. Nå forutsetter vi at regjeringen gjør nødvendige tilpasninger på Norges hovedinnsfallsporter, som Gardermoen, slik at man slipper unødvendig kødannelse og flaskehalser, sier Devold.

Regjeringen innfører trinn 3 av gjenåpningsplanen. Det blir normale skjenketider igjen, og det blir flere lettelser for både private og offentlige arrangementer og flere gjester og ansatte kan komme inn i landet.

Endringene innføres søndag 20. juni kl. 12.00. 

− Dette er en etterlengtet gjenåpning med flere viktige lettelser for reiselivsnæringen. Det er svært gledelig at det innføres lettelser på offentlige arrangement, at antallet på private arrangement økes og at det blir normale skjenketider. Nå kan folk endelig gjennomføre bryllup og andre viktige sosiale sammenkomster. Dette betyr enormt mye for folk flest og for reiselivsbedriftene som endelig kan få opp aktiviteten i årets viktigste sesong , sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.  

− Et skår i gleden for alle serveringssteder i Oslo er at de fortsatt ikke følger nasjonale skjenketider før 5. juli. Dette er store tap hver eneste dag i nye drøye to uker. Dette må følges opp med kompensasjon til restaurantene som allerede har bunnskrapte kasser etter den ni måneder lange nedstengningen fra november til slutten av mai
, fortsetter Krohn Devold.  

Åpner opp for flere utenlandske turister

− Det er fantastisk at flere og flere land blir grønne og at norsk reiseliv nå kan begynne å ta imot utenlandske turister fra grønne land uten karantene. Nå forutsetter vi at regjeringen gjør nødvendige tilpasninger på Norges hovedinnsfallsporter, som Gardermoen, slik at man slipper unødvendig kødannelse og flaskehalser, sier Devold.

NHO Reiseliv har sammen med Norsk Reiseliv sendt en henvendelse til næringsdepartementet om denne problematikken. 

Ingen nye lettelser for generell arbeidsinnreise

Det er fortsatt åpent for reisende fra grønne og gule land, og dermed også ansatte fra disse landene, å reise inn i Norge. Men det kom ingen lettelser for generell arbeidsinnvandring på dagens pressekonferanse.

Norge vil koble seg på EUs koronapass-løsning 24. juni. Da vil reisende fra EU/ EØS-landene kunne reise til Norge, uavhengig av smitten i landet. Denne endringen vil hjelpe for arbeidsinnvandring for arbeidstakere som er vaksinerte i EU/ EØS og som kan fremvise gyldig koronapass (Merk at dette kun gjelder for reisende som  er fullvaksinert, eller har gjennomgått Covid-19 i løpet av de siste 6 månedene.) 

Dette betyr at de som som ikke er vaksinerte i Europa, fortsatt ikke får komme inn til Norge, med mindre de er fra et gult/grønt land. Det skyldes primært at Norge venter til 5. juli 2021 med å følge EUs terskelverdier for karantenefritak. Hadde Norge fulgt den på et tidligere tidspunkt, hadde det vært fri innreise for store deler av Europa allerede nå. Nå står mange ansatte i land med langt lavere smitte enn Norge og må fortsette å vente på å få komme inn.Dette betyr at Norge kommer til å få inn mange turister fra og med 24. juni, men vi kommer ikke til å ha servitører/kokker m.m. som kan ta de imot.

Vi forstår at myndighetene vil ha god kontroll før man åpner opp for generell innreise for folk uten vaksine og fra røde land, men næringen fortviler over at det ikke åpnes mer for arbeidsinnvandring. Mange bedrifter venter på ansatte som kommer fra land med langt mindre smitte enn Norge. Mange har ventet på at det skal komme lettelser og det er rett og slett krise at mange nå må vente til 5. juli før de får inn sine ansatte.  Vi har lenge presset på for at reiselivet får inn de folkene de trenger, nå kommer vi til å be myndighetene om å få fortgang i at regelverket for generell arbeidsinnvandring endres, konstaterer Kristin Krohn Devold. 

Les mer om innreisereglene her

Trinn 3 inneholder flere viktige lettelser for reiselivsnæringen:

  • Det blir lov med opptil 100 deltakere på private sammenkomster – som bryllup - på offentlig sted eller i lokaler eller utendørs arealer som leies eller lånes 

  • Det blir nye regler for offentlige arrangementer. Se faktaboks nederst på siden.

  • Det blir innført normale skjenketider, men det vil fortsatt være krav til registrering av gjester, servering av alkohol ved bordet, redusert antall gjester, sitteplasser til alle gjester og god avstand. Man kan fortsatt ikke slippe inn nye gjester etter midnatt.  

  • Turister og ansatte fra blant annet Polen og Romania (grønne land) kan i trinn 3 reise inn til Norge ved å fylle ut et innreiseskjema og starte arbeid. Det samme gjelder personer med dansk koronasertifikat og etter hvert svensk koronasertifikat. Regjeringen forventer også at flere europeiske koronapass kan brukes fra 24. juni og at flere europeiske land blir grønne 5. juli, blant annet Tyskland, Bulgaria, Italia, Tsjekkia, Østerrike og Ungarn. Også tredjeland utenfor EU vil bli vurdert 5. juli.  

  • Regjeringen anbefaler nordmenn å planlegge ferie i Norge i sommer, men åpner også for flere utenlandsreiser fra 5. juli. Frem til nå har Utenriksdepartementet hatt et globalt reiseråd om å unngå reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Nå gjelder dette rådet kun for land utenfor EØS, Schengen og Storbritannia. Grensekontroll og testplikt opprettholdes. Karanteneplikten ved innreise fra “røde” land skal opprettholdes, men fjerner plikten til å være på hotell.  

  • Det blir også unntak fra karantehotell for innreisende fra land i EØS, Schengen og Storbritannia, forutsatt at smittenivået i landet man kommer fra, ligger under 500 per 100.000 de siste to ukene. Oppholdet på karantenehotell anbefales også forkortet for andre land. 

  • Når det gjelder reiser innenlands, er dette som på trinn 2. Man kan reise rundt i Norge. Personer som ikke er beskyttet og som reiser til kommuner med mindre strenge tiltak, bør følge anbefalingene som gjelder i kommuner de reiser fra.  

Disse reglene gjelder for arrangementer

Private arrangementer: 
  • inntill 100 personer på offentlig sted eller i leide lånte lokaler. dette gjelder inne og ute.
Offentlige arrangementer: 

Uten test eller koronasertifikat

innendørs utendørs
MED faste tilviste plasser Inntil 1000 personer (500 x 2 kohorter) Inntil 2000 personer (500 x 4 kohorter)
UTEN faste plasser Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter)
     

Med test eller koronasertifikat: 

innendørs utendørs
MED faste tilviste plasser 50 % kapasitet opp til maks 2500 personer (500 x 5 kohorter) 50 % kapasitet opp til maks 5000 personer (500 x 10 kohorter)
UTEN faste plasser 50 % kapasitet opp til maks 1000 personer (500 x 2 kohorter) 50 % kapasitet opp til maks 2000 personer (500 x 4 kohorter)

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: