Regjeringen har lyttet til NHOs krav om lønnsstøtte

Publisert

SNUR: Etter et møte med partene i arbeidslivet snur regjeringen og setter umiddelbart i gang arbeidet med lønnsstøtte. Også næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) deltok på det topptunge møtet. Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor.

Nå snur myndighetene om lønnsstøtteordningen. Regjeringen vil utarbeide en ny ordning, som er ventet å være klar om noen dager. Arbeidet med den begynner i dag.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Foto: NHO Reiseliv.

– Vi er lettet over at regjeringen har lyttet til LO, NHO og NHO Reiselivs krav om en lønnsstøtteordning, men ordningen må bli god nok til at den blir brukt. Blir den ikke god nok vil mange måtte velge permittering istedenfor lønnsstøtte, og da oppnår vi ikke målet om å unngå permitteringer. Det er viktig at ordningen varer like lenge som restriksjonene varer, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.  

NHO i flere møter med myndighetene for å unngå permitteringer  

De siste dagene har NHO Reiseliv, sammen med LO, Virke og NHO sentralt, krevd å få på plass en lønnsstøtteordning for bedriftene. På tirsdagens pressekonferanse kom det frem at kompensasjonsordningen skulle gjeninnføres, mens lønnskompensasjon ble ikke nevnt. Som følge av det har næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) vært i flere krisemøter med NHO, LO og Virke siden tirsdag. 

– Den største frykten våre medlemmer har er at de må gjennomføre en ny runde med permittering, hvorav mange av de ansatte har vært permittert flere ganger gjennom pandemien. Når regjeringen  gjeninnfører strenge restriksjoner må økonomiske hjelpetiltak komme umiddelbart, fortsetter Krohn Devold. 

Lønnsstøtteordningen er et viktig verktøy som kan forhindre massepermitteringer i bransjen; det innebærer at staten betaler bedrifter for å holde folk i jobb, slik at bedrifter slipper å måtte permittere ansatte. Regjeringen sa først nei til lønnsstøtte onsdag denne uken, men snur fredag formiddag. Nå er de i gang med å utarbeide en ny ordning. 

8 av 10 reiselivsbedrifter sier det kan bli aktuelt å permittere om kort tid  

Krohn Devold sier at det haster å få lønnsstøtteordningen på plass så fort som mulig. NHO Reiselivs ferske medlemsundersøkelse, gjennomført blant 477 bedrifter i etterkant av pressekonferansen den 7. desember, viser følgende tall: 

  • 16 prosent av reiselivsbedrifter på landsbasis har permittert i løpet av de siste ukene. Tallene er høyest i Vestland (27 prosent) og i Oslo (25 prosent). 
  • 8 av 10 (79 prosent) på landsbasis svarer at det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid. 
  • I Oslo svarer 96 prosent at det kan bli aktuelt å permittere om kort tid. Vestland (82 prosent), Rogaland (86 prosent) og Viken (85 prosent) er blant fylkene der en svært høy andel reiselivsbedrifter svarer at det kan bli aktuelt å permittere om kort tid.  

– 1 av 4 reiselivsbedrifter i Oslo har allerede permittert ansatte. Får vi lønnsstøtte på plass nå kan bedriftene som allerede har sendt ut permitteringsvarsel, trekke den tilbake, sier Krohn Devold. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

– Mange har angst for å bli permittert

– Nå, rett før jul, sitter svært mange med angst for å bli permittert, sier presidenten i NHO Reiseliv. Hun ber regjeringen raskt få på plass en lønnsstøtteordning, for å unngå massepermitteringer før jul.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: