Tromsø kommune innfører tiltak som berører reiselivet

Nyhet

Publisert

Merk: Tiltakene er ikke vedtatt, og Tromsø kommune vil eventuelt innføre en ny forskrift 9. november. Se listen over foreslåtte påbud og anbefalinger nedenfor.

Tromsø kommune planlegger nye tiltak som antallsbegrensninger på private arrangement, krav om bordservering og oppfordring om å begrense antallet nærkontakter.

- Situasjonen vi har nå skiller seg vesentlig fra den situasjonen vi hadde på samme tid i fjor da ingen var vaksinerte. Det å begrense sosial kontakt med personer som er fullvaksinerte er ikke et treffsikkert tiltak, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

−Dette er inngripende tiltak som gjør at hoteller, restauranter og utelivsbransjen i Tromsø vil tape gjester og sårt tiltrengt omsetning i den viktige julebordsesongen, som skulle hente inn noe av det store tapet de allerede har lidd på grunn av korona. Myndighetene må være restriktive med å innføre restriksjoner i en situasjon der 90 prosent av befolkningen er vaksinert. Situasjonen vi har nå skiller seg vesentlig fra den situasjonen vi hadde på samme tid i fjor da ingen var vaksinerte. Det å begrense sosial kontakt med personer som er fullvaksinerte er ikke et treffsikkert tiltak, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Fullt mulig å gjennomføre årets julebord

− Samtidig er det viktig å understreke at det fortsatt er fullt mulig å gjennomføre julebord med jobben, og ha en hyggelig førjulstid med venner og bekjente. Reiselivsbedriftene er drillet i smittevern og har gode rutiner på plass. Nå trenger reiselivet i Tromsø all den støtten de kan få, og NHO Reiseliv oppfordrer alle til å gjennomføre sine planlagte arrangementer innenfor de rammene som nå gjelder, fortsetter Krohn Devold.

− Myndighetene må kompensere for tapt omsetning. Situasjonen er såpass uforutsigbar at det er nødvendig å redusere antall lønnspliktdager fra 10 til 2 slik man hadde i mars til september 2020. Det er også nødvendig å se på kommunale kompensasjonstilskudd til de næringer som blir rammet. Erfaringen med kompensasjonsordningen er at den ikke dekker på langt nær det enorme tapet bedriftene har lidd under pandemien. Derfor må nye inngripende tiltak kompenseres for langt bedre enn det vi hadde sist, sier Krohn Devold.

Dette er forslagene til påbud som berører reiselivet:

  • Påbud om munnbind inne der en ikke kan holde avstand til andre, i butikker, fellesarealer på kjøpesenter, kollektivtrafikk, serveringssteder når en ikke sitter i ro ved bordet.
  • Barer og restauranter: For serveringssteder og arrangement med skjenkebevilling skal servering av mat og drikke kun skje ved bordet – og alle må ha sitteplass. Bordservering vil gjelde fra 17.00 til ordinær stengetid.
  • Arrangement: For private arrangement på offentlig sted, som et bryllup eller julebord, blir det antallsbegrensning på 100 personer. Antallsbegrensningen gjelder ikke for kurs, konferanser og lignende.

Dette er ikke påbud som gjelder ennå. Det er forslag til en ny forskrift som kommunen eventuelt innfører tirsdag 9. november. Her kan du lese hele forskriften Tromsø kommune vil innføre.

Dette er anbefalingene:

Her kan du lese hele forskriften Tromsø kommune vil innføre.

Dette er anbefalingene:

  • Sammenkomster hjemme: Det anbefales ikke å være mer enn 30 personer innendørs på sammenkomster hjemme. Ikke mer enn 30 på besøk av gangen.
  • Alle innbyggere over 18 år: Reduser antall personer du er sammen med i sosiale sammenheng i løpet av uken
  • Hold avstand til andre utenom husstanden når du er på offentlig sted.
  • Til arbeidsgivere: De ber om at det legges til rette for digitale møter der det er mulig og hensiktsmessig, og at de ikke arrangeres sosiale samlinger på tvers av virksomheter.

 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: