Gullgaffelen til Bent Stiansen

Publisert

En smilende mann i blå dress som holder et diplom. Foto

Bent Stiansen hedres med Gullgaffelen, Bocuse d’Or Norges ærespris 2024. Foto: Marthe Engejordet

Bent Stiansen hedres med Bocuse d'Or Norges ærespris for et sterkt livslangt engasjement for norsk gastronomikultur.

Stiansen har i alle år delt kunnskap og inspirasjon som har gitt Norge ikke bare bedre restaurantmat, men også bedre måltider i norske hjem. Foto: Sara Johannessen

Bent Stiansen skrev norsk historie da han i 1993 tok Norges og Skandinavias første gullmedalje i Bocuse d’Or.

– Siden Bent vant Norges første gull i Bocuse d’Or, har han fortsatt å dele kunnskap og erfaring med norske kokker. Hans sterke faglige lidenskap har vært en inspirasjon for alle Bocuse-kokker, som så at det var mulig å bli best i verden i Lyon. Vi er mange i og utenfor kokkebransjen som skylder ham en stor takk for hvor yrkets og fagets status står dag, sier styreleder i det norske Bocuse-akademiet Geir Skeie, som selv vant gull i Bocuse d’Or 2009.

Avgjørende for utviklingen av norsk kokkekunst

Året etter at Stiansen vant Bocuse d’Or, etablerte han restauranten Statholdergaarden i Oslo. Restauranten fikk én stjerne i Guide Michelin i 1998, og har siden beholdt sin status i den røde guiden.

Stiansen har i alle år delt kunnskap og inspirasjon som har gitt Norge ikke bare bedre restaurantmat, men også bedre måltider i norske hjem. Han har hatt avgjørende roller i utviklingen av Stiftelsen Norsk Gastronomi, som styreleder, styremedlem og president for Team Norway i internasjonale konkurranser. Slik har han bidratt til generasjoner av konkurransekokker etter at han selv reiste til Bocuse d'Or  i 1993.

Viktig forbilde for mange

Bent Stiansens sterke faglige lidenskap er en inspirasjon, og det er rett og slett imponerende å se hva som vokser og gror i sporene til Bent Stiansen, understreker Merete Habberstad i NHO Reiseliv. Foto: Per Sollerman

Statholdergaarden og Bent Stiansen har virket som en trygg utdanningsinstitusjon der mer enn 250 lærlinger har tatt fagbrev som kokker og servitører.​

– Han har skapt ringvirkninger langt utenfor Statholdergaarden, som forbilde, inspirator og talentutvikler. Mange kjente kokker har startet sitt virke som lærling på Statholdergaarden og gått videre til å skape egne restauranter.  Det er rett og slett helt imponerende hva som vokser og gror i sporene til Bent Stiansen, sier Merete Habberstad i NHO Reiseliv. 

Matinspirator for det norske folk

Bent Stiansen har gitt ut en rekke kokebøker, og omtales som en av Norges beste formidlere av matbordets gleder. I media har han delt sjenerøst, og generasjoner av nordmenn kjenner ham fra programmer som Ingrid Espelid Hovigs Fjernsynskjøkkenet, Fingrene av fatet, Top Chef og senest i Familiekokkene, hvor han var programleder. Gjennom samarbeid i andre deler av norsk matbransje står han bak hundrevis av enkle og godt faglig funderte oppskrifter, med tips og råd til de tusen hjem.

Et portrettbilde av en ansatt
  • Merete Habberstad
  • Avdelingsdirektør kommunikasjon og allianse
  • Pressebilder

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: