Setter norske reiselivsperler i fare

Nyhet, Politikk

Publisert

NHO Reiseliv mener skatteøkningene på formue og inntekt straffer gründere og familiebedrifter og presser flere bedriftseiere til å selge deler av bedriften for å betale økte skatter eller flytte. Administrerende direktør i NHO Reiseliv mener skatteøkningene vil bli en stor utfordring for norskeide reiselivsbedrifter.

Med den økningen i formuesskatt, utbytteskatt og verdsettelse som regjeringen foreslår i dag, vil stadig flere reelt måtte vurdere om de skal selge hele eller deler av bedriften, tappe bedriftens kasse for å betale økte skatter, eller selge bedriften til nye eiere som bor utenfor Norge og dermed ikke må betale en slik skatt, sier Kristin Krohn Devold.  

NHO Reiselivs medlemmer har i flere år vært fortvilt over at ærverdige norske hotellbygg blir skattlagt etter urealistisk høye verdier - langt mer enn mulig salgspris i markedet.

Distriktsfiendtlig politikk

Et høyt skattetrykk sammen med økte utgifter til strøm og matvarer gjør det krevende å tjene penger på privateide hoteller og restauranter. Særlig er utfordringen store i distrikts-Norge med store sesongsvingninger. Kristin K Devold mener dette er distriktsfiendtlig politikk.

Det er et brutalt valg som regjeringen nå tvinger familieeide hoteller til å ta. Det vil prege lokalsamfunnene rundt disse viktige møte- og arbeidsplassene, og i ytterste konsekvens kan det gi en mindre grunn til å besøke et sted, sier Krohn Devold.

NHO Reiseliv og våre medlemsbedrifter er uenige i vurderingen av den økonomiske situasjonen i Norge – det at offentlige energiselgere tjener mer penger, betyr at familier og bedrifter har fått mindre å rutte med. Å bruke ekstrainntektene fra vannkraft (etter at strømstøtten er trukket fra) til økte offentlige utgifter; samt å øke skattene på næringslivet svekker bedriftene ytterligere i et tøft marked med økte strømpriser, renter og kostnader. Reiselivs-bedrifter tror på trangere tider for reiselivsmarkedet og 35 prosent av medlemmene  sier nå at de frykter for sin bedrifts fremtid.

Les også:

Barn og voksne som kjører ned en skibakke i snødriv. Foto. Norefjell skisenter.

Slik er situasjonen for norsk reiseliv nå

Oppdatert 16. januar 2023

Med forventet lavere forbruk og uten strømstøtte, står norske reiselivsbedrifter i en usikker situasjon i starten på 2023. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: