Arbeidstilsynet øker bruken av overtredelsesgebyr i overnattings- og serveringsbransjen

Ekebergrestauranten

Illustrasjonsfoto: Per Sollerman

Fra 1. februar vil Arbeidstilsynet øke bruken av overtredelsesgebyr til overnattings- og serveringssteder som bryter med sentrale bestemmelser om arbeidstid og lønn.

– Vi vil gi gebyr når vi finner lovbrudd som utgjør en alvorlig risikofaktor eller utfordring i bransjen og som det er viktig å få gjort noe med. Målet med dette er å bedre arbeidsmiljøtilstanden i bransjen, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Flere typer brudd kan føre til overtredelsesgebyr

Arbeidstilsynet vil i første omgang gi overtredelsesgebyr ved følgende brudd på regelverket:

  • Manglende oversikt over de ansattes arbeidstid
  • Lange daglige og ukentlige vakter
  • Manglende utbetaling av allmengjort lønn
  • Manglende utbetaling av overtidstillegg

Virksomhetene kan risikere gebyrer fra 50.000 til godt over 100.000 kroner. Dette avhenger av hvor alvorlige bruddene er og virksomhetenes økonomi.

– Bidrar til bedre vilkår for de seriøse

– Vi ser at økt og målrettet bruk av overtredelsesgebyr har hatt en god effekt innen byggebransjen. Vi tror at økt bruk av gebyr også i denne bransjen vil gi god effekt og bedre forholdene for arbeidstakerne, sier Trude Vollheim.

Direktøren forteller at tilsynet har funnet mange brudd på bestemmelser om arbeidstid og lønn i overnattings- og serveringsbransjen. Vollheim understreker samtidig at tilsynet også finner mange flinke og seriøse arbeidsgivere i overnattings- og serveringsbransjen.

– Det er ikke disse vi ønsker å nå gjennom økt bruk av overtredelsesgebyr. Vi ønsker tvert imot å legge til rette for at de seriøse virksomhetene får bedre vilkår for å kunne drive seriøst i denne bransjen.

Se også:

NHO Reiselivs Årskonferanse 2021

Streames LIVE fra Stavanger

NHO Reiselivs årskonferanse 2021 skal vise veien ut av koronakrisen. Vi ser på mulighetene for veien videre og viser valgene som gir de beste forutsetningene for comeback for reiselivet. 

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: