Vinnere av Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger kåret

Publisert

6 mennesker på en scene som smiler og som har en pokal i hånda.

Lykkelige vinnere! Fra venstre Finlands servitørlærlinger og Islands kokkelærlinger. Foto: NHO Reiseliv

Etter to intensive og nervepirrende konkurransedager i Oslo, var det Finland og Island som gikk av med seieren i den mest prestisjetunge konkurransen for nordiske kokk- og servitørlærlinger.

I etterkant av mesterskapet viser det seg at det dessverre har skjedd en feil i poengberegningen. Det betyr at det er Island som tar tredjeplassen i servitørklassen.

- En fantastisk følelse, jublet islandske Hinrik Örn Halldòrson og Marteinn Rastrick da de mottok pokalen for beste kokkelag.  

- Overraskende, men på en veldig god måte, strålte den finske servitørduoen, Melina Rintamäki og Sanni Siitonen som stakk av med førsteplassen.

Tema for årets mesterskap, som denne gangen gikk av stabelen her i Norge, var tradisjon – hvor deltakerne blant annet ble utfordret til å lage en rett med den tradisjonelle norske retten fårikål. Island og Finland trakk altså det lengste strået for henholdsvis kokk og servitør.  

– Dette er en svært utfordrende konkurranse, hvor nivået på alle deltagerne er skyhøyt. Alle fortjener skryt for en imponerende prestasjon. Samtidig er vi veldig stolte av begge de norske lagene. De leverte på et skikkelig høyt nivå begge to, og det er en prestasjon de kan være skikkelig stolte av. Jeg gleder meg til å følge med på deres videre utvikling, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.  

NHO Reiseliv-direktøren som selv fikk være gjest og smake på maten, og oppleve servicen på konkurransens andre dag, var imponert over nivået på de norske lærlingene:  

– Det finnes så utrolig mye talent her til lands, innenfor både kokk- og servitørfaget. Både kokkelærlingene Synva Gjerde Knapstad og Mari Soleim Brennhaugen og servitørlærlingene Aurora Marie Iversen og Souwen Gbamou er et strålende eksempel på det. Dette mesterskapet er med på å vise frem både bredden og det skyhøye nivået som finnes her i Norden blant de fremste talentene. Disse fire har ikke bare fått muligheten til å vise frem hva de selv kan, men har også vært eksemplariske representanter for hva vi kan by på her i Norge, sier Devold.  

Krevende utfordringer på menyen 

Kokk- og servitørlagene ble satt på tøffe prøver i løpet av de to dagene.  

Kokkelagene ble blant annet bedømt på menyoppsett, forberedelse av mat, smak og hygiene. I tillegg fikk de en «mysterieboks»-utfordring, hvor de ble utfordret til å vise sine kreative ferdigheter. Servitørlærlingene konkurrerte i alt fra borddekking og serviettbretting, til presentasjon av champagne og vinparring til maten, så vel som service og interaksjon med gjestene – også mens de flamberte.  

Årets hoveddommere var Mathias Toresen (servitør) og mesterkokk Christer Rødseth (kokk). I tillegg var det tre mise-en-place-dommere og to blinddommere som var med på å bedømme innsatsen.  

Resultatene fra mesterskapet ble som følger:  

Kokk  

  1. Island
  2. Sverige
  3. Danmark 

Servitør 

  1. Finland
  2. Danmark
  3. Island 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

  1. Klart for meklingsinnspurt på Riksavtalen

    Fellesforbundet og NHO Reiseliv, og Parat og NHO Reiseliv, møtes lørdag 13. april klokken 10.00 for å ta fatt på meklingsinnspurten i tariffoppgjøret.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: