Bli med å feire Gastronomiens dag 18. juni

Publisert

Grafikk som viser logoen til gastronomiens dag.

Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi

18. juni 2023 er Gastronomiens dag. Sammen med kandidatene til Årets kokk og Stiftelsen Norsk Gastronomi, oppfordrer vi alle med hjerte for gode måltider til å markere dagen.

En kvinne i lys jakke og rosa skjerf som smiler mot kamera. Foto.

Uforglemmelige matopplevelser ligger til grunn for hele serveringsbransjen. Gastronomiens dag 18. juni er derfor en gylden anledning for å hylle gastronomien, kokken og kokkenes kompetanse, sier Kristin Krohn Devold I NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv | Oda Hveem

Gastronomiens dag markeres 18. juni hvert år, på FN-dagen for bærekraftig gastronomi. Dagen er en hyllest til gastronomi og matkultur, og understreker viktigheten av bærekraftig gastronomi for å nå FNs bærekraftsmål. 

Oppfordrer alle med hjerte for gode måltider til å feire

 

Dagen markeres over hele landet av restauranter, kokker, serveringssteder og andre med hjerte for god mat. Felles for alle er at det er det gode måltidet der man kan samles rundt bordet og nyte god mat sammen, som står sentralt. 

 

– Uforglemmelige matopplevelser ligger til grunn for hele serveringsbransjen. Gastronomiens dag 18. juni er derfor en gylden anledning for å hylle gastronomien, kokken og kokkenes kompetanse som drivere av bærekraftige løsninger og stemning bærekraft. Vi oppfordrer alle med hjerte for mat til å markere Gastronomiens dag sammen med oss, sier Kristin Krohn Devold.

Slik kan du være med å markere Gastronomiens dag

  

I anledning Gastronomiens dag 18. juni oppfordres restauranter og serveringssteder til å løfte frem sitt engasjement for bærekraftig gastronomi, med lokale og kortreiste råvarer. Dette for å vise det viktige arbeidet som kokker, restauranter og andre serveringssteder legger ned for å fremme bærekraftig gastronomi.

Vi oppfordrer alle medlemmer og andre med hjerte for mat til å bli med å spre budskapet merket med #gastronomiensdag i sosiale medier

Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv

– Det viktigste med Gastronomiens dag er likevel å feire kokkekunsten, og å oppfordre hele befolkningen til å benytte dagen som en anledning til å samles rundt bordet på sin favorittrestaurant, understreker Krohn Devold.

Frem mot dagen vil NHO Reiseliv og Stiftelsen Norsk Gastronomi, sammen med kandidatene i Årets Kokk 2023, sette fokus på dette i digitale og sosiale kanaler med emneknaggen #gastronomiensdag.

En collage med seks ulike bilder av mat og restauranter. Skjermbilde.

Dette er et lite utvalg av bilder merket med #gastronomiens dag, delt av Stokkøya Strandhotell, Runa Kvendseth, Liv Brit Kambo, Erik Andre Evensen, Aminor AS og Bocuse d'Or Norge. Foto: Instagram | Stokkøya Strandhotell, Runa Kvendseth, Liv Brit Kambo, Erik Andre Evensen, Aminor AS og Bocuse d'Or Norge

 

Bærekraftig gastronomi i sentrum

En smilende mann i dressjakke som står foran et restaurantkjøkken. Foto.

Daglig leder i Bocuse d'Or Norge Arne Sørvig håper norsk reiseliv vil ta del i feiringen av Gastronomiens dag 18. juni, en markering som vokser utav FNs dag for bærekraftig gastronomi. Foto: Morten Holt

 

Norske kokker og serveringssteder kan gjennom sitt virke være aktive pådrivere for bærekraft i alle ledd, fra innkjøp til drift og servering. Kokkene har en sentral rolle i det grønne skiftet, og dette er noe vi ønsker å sette i søkelyset på Gastronomiens dag, forklarer daglig leder i stiftelsen Norsk Gastronomi, Arne Sørvig.  

 

– Gjennom dette initiativet og markeringen, håper vi å sette i gang gode samtaler om gastronomi og bærekraft, om kokkenes rolle i det grønne skiftet, som vi mener på enda mer synlige måter kan ta ledertrøya på for å utvikle og fremme bærekraftige, sunne, naturlige, gode og ikke minst minneverdige måltider, avslutter Arne Sørvig. 

Bærekraftig reiseliv

Bærekraft er avgjørende for reiselivsnæringens langsiktige konkurranseevne. Medlemsbedriftene i NHO Reiseliv spiller en viktig rolle i å sikre bærekraften og ta vare på våre naturressurser.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: