SelgNorge-Prisen til Stiftelsen Norsk Gastronomi

Publisert

To kvinner og en mann som står på en scene. mannen holder et innrammet kunstverk, Foto

SelgNorge-prisen deles ut på NHO Reiselivs årskonferanse, som i 2024 ble arrangert på Hamar. Her mottar Arne Sørvig i Stiftelsen Norsk Gastronomi prisen foran en samlet reiselivsbransje under festmiddagen onsdag 22. mai. Foto: NHO Reiseliv

SelgNorge-prisen 2024 tildeles Stiftelsen Norsk Gastronomi for sitt betydningsfulle arbeid for å fremme norsk gastronomi både nasjonalt og internasjonalt.

Stiftelsen Norsk Gastronomi ved daglig leder, Arne Sørvig, mottok prisen under NHO Reiselivs årskonferanse på Hamar onsdag 22. mai. Med SelgNorge-prisen ønsker NHO Reiseliv å hedre personer, bedrifter eller organisasjoner som har skapt positiv oppmerksomhet rundt Norge.

Stiftelsen Norsk Gastronomi, ved Arne Sørvig, er vinneren av SelgNorge-prisen 2024. Prisen ble overrakt Sørvig av administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, og president i NHO Reiseliv, Mona Saab, under NHO Reiselivs årskonferanse 2024. Foto: NHO Reiseliv

– Stiftelsen Norsk Gastronomi er som ‘Olympiatoppen’ for norske mesterkokker, og jobber med enere på tvers av generasjoner og rundt om i hele landet. Deres fokus på kompetanse, kvalitet og omdømme har skapt en positiv innvirkning på norsk gastronomi, både nasjonalt og internasjonalt. De har bidratt til utviklingen av måltidsturisme, styrket Norges posisjon som stolt matnasjon og fremmet Norge som en attraktiv reiselivdestinasjon, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.  

Gastronomi som setter Norge på kartet 

Juryens begrunnelse var blant annet at stiftelsen inspirerer og skaper en bredere samfunnsforståelse for verdien av gastronomi, gjennom å utvikle talent og løfte norske råvarer og kokkefaget. Stiftelsen fokus på å dele kunnskap og innsikt om mat og matlaging er med på å styrke norsk gastronomis omdømme.  

– Jeg gleder meg over anerkjennelsen og den forankringen til reiselivet som denne prisen gir oss. Mye har skjedd innen restaurantleddet og det kommersielle måltiden de siste tyve årene, og jeg opplever at vi står i en utvikling som er utrolig spennende. Med smart regulering er dette markedet verdifullt for både reiseliv og Norge som en spennende nasjon i verden, med lokalsamfunn og identitet som henger sammen med hvem vi er og vil være også på måltidssiden. Vi er i samme båt, og da skal den seiles sammen, understreker Sørvig. 

Norge verdens mestvinnende land i antall pallplasser 

Stiftelsen Norsk Gastronomi startet i 1987. Å sikre at norske kokker forblir verdensledende i verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse, Bocuse d’Or, er blant hovedmålene deres. Siden 2008 har Norge stått på pallen i hver Europafinale, og leder sammenlagt i verdensfinalen i antall pallplasser. 

Trondheim var vertskap for årets Bocuse d’Or som samlet hele den Europeiske eliten av kokker til tre dagers gastronomisk fest. Et internasjonalt publikum og supportere fra alle deltakerlandene fulgte konkurransen, og fylte byens hoteller og restauranter. 

– Å arrangere europafinalen i Trondheim var stort både for byen, regionen, men også for hele bransjen og den norske gastronomiens posisjon og rolle i Norge og ute i verden. Og vår egen Håvard Werkland tok bronse! Selv om vi i dag kanskje tar for gitt at vi i er i spissen i Bocuse d’Or globalt, så er det ikke noe som har kommet av seg selv. Det ligger et målrettet, systematisk arbeid bak det at Norge er blitt mestvinnende nasjon i verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse, sier Krohn Devold.  

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Et portrettbilde av en ansatt
  • Merete Habberstad
  • Avdelingsdirektør kommunikasjon og allianse
  • Pressebilder

SelgNorge-prisen

NHO Reiseliv hedrer personer, bedrifter eller organisasjoner som har skapt positiv oppmerksomhet rundt Norge det siste året.

NHO Reiselivs Hederspris

NHO Reiseliv deler ut en hederspris til en mottaker som har gjort en spesiell innsats for reiselivet. Prisen deles ut på NHO Reiselivs årskonferanse og skal være en spore, inspirasjon eller honnør for utført arbeid for reiselivsnæringen i Norge.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: