Bli med og feire Gastronomiens dag 18. juni

Publisert

Grafikk som viser logoen til gastronomiens dag.

Foto: Stiftelsen Norsk Gastronomi

18. juni er Gastronomiens dag. Sammen med Stiftelsen Norsk Gastronomi oppfordrer vi alle med hjerte for gode måltider til å markere dagen.

Uforglemmelige matopplevelser ligger til grunn for hele serveringsbransjen. Gastronomiens dag 18. juni er derfor en gylden anledning for å hylle gastronomien, kokken og kokkenes kompetanse, sier Kristin Krohn Devold I NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv | Oda Hveem

Gastronomiens dag markeres 18. juni hvert år, på FN-dagen for bærekraftig gastronomi. Dagen er en hyllest til gastronomi og matkultur, og understreker viktigheten av gastronomi og det gode måltidet.

Gastronomi skaper mer enn gode smaker

Mye har skjedd de siste 20 årene med Norge som måltidsdestinasjon.  I NHO Reiselivs befolkningsundersøkelser oppgir stadig flere at restauranter og matopplevelser er viktige reisemål.

– Vi står i en utvikling som er utrolig spennende. Aldri har Norge hatt flere stjernerestauranter, og restauranter og serveringssteder over hele landet bidrar til å løfte Norge som matdestinasjon - til glede både for lokale og tilreisende gjester, understreker Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

– Kokker som tilbereder og forteller historien om de lokale råvarene, skaper opplevelser og bygger stolthet og identitet for folk som bor der. Hele serveringsbransjen bidrar med viktige arbeidsplasser og økonomisk verdi i region og nasjonalt. Og matopplevelsene de gir gjestene,  skaper også verdi og interesse for regionen og resten av næringslivet rundt,  fortsetter Krohn Devold.

Slik kan du være med å markere Gastronomiens dag

Dagen markeres over hele landet av restauranter, kokker, serveringssteder og andre med hjerte for god mat. Felles for alle er at det er det gode måltidet der man kan samles rundt bordet og nyte god mat sammen, som står sentralt.

– Uforglemmelige matopplevelser ligger til grunn for hele serveringsbransjen. Gastronomiens dag 18. juni er derfor en gylden anledning for å hylle gastronomien, kokken og kokkenes kompetanse som drivere av bærekraftige løsninger og stemning bærekraft. Vi oppfordrer alle med hjerte for mat til å markere Gastronomiens dag sammen med oss, sier Kristin Krohn Devold.

Vi oppfordrer alle medlemmer og andre med hjerte for mat til å bli med å feire og å løfte frem de dyktige kokkene og ansatte som skaper uforglemmelige matoppleveser som setter Norge som matdestinasjon på kartet. 

Kristin Krohn Devold, NHO Reiseliv

– Det viktigste med Gastronomiens dag er likevel å feire kokkekunsten, og å oppfordre hele befolkningen til å benytte dagen som en anledning til å samles rundt bordet på sin favorittrestaurant, understreker Krohn Devold.

 

Viktig for talentutvikling, bolyst og arbeidsplasser

 

Daglig leder i Bocuse d'Or Norge Arne Sørvig håper norsk reiseliv vil ta del i feiringen av Gastronomiens dag 18. juni, en markering som vokser utav FNs dag for bærekraftig gastronomi. Foto: Morten Holt

Norske kokker og serveringssteder kan gjennom sitt virke være aktive pådrivere for bærekraft i alle ledd, fra innkjøp

til drift og servering. Kokkene har en sentral rolle i det grønne skiftet, og er viktige forbilder.

 

– Stjernerestaurantene blir miljøer for kokkefaglig talentutvikling. Nye talenter gå i lære - og går videre for å åpne egne steder. Det har ført til at Norge har et stort utvalg av spisesteder i ulike prisklasser. Felles for dem alle er at de er viktige sysselsettere og sosiale samlingsplasser som skaper verdier, bolyst og liv over hele Norge, understreker Krohn Devold.

– I anledning markeringen håper vi bransjen selv på egne spisesteder og i egne kanaler setter i gang aktivitet og gode samtaler om gastronomi og bærekraft, om gastronomiens rolle som verdiskaper, der vi alle samler oss med ledertrøyer på for å utvikle og fremme økonomisk bærekraftige, sunne serveringssteder med naturlige, gode og ikke minst minneverdige måltider, avslutter Arne Sørvig.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Et portrettbilde av en ansatt

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: