Foreslår ny modell for uteservering i Oslo

Publisert

Gatebilde fra Grünerløkka i Oslo med uteservering og mennesker som nyter mat og drikke i sola. Fortauskafeer og små butikker ligger tett i tett langs bygårdene, og sykler er parkert langs fortauskanten. En blå himmel med noen skyer i bakgrunnen.

Foto: Visit Oslo | Thomas Johannessen

NHO Reiseliv og Oslo Handelstands Forening foreslår Oslometeren, som vil tillate serveringssteder i Oslo å sette ut bord og stoler én meter fra fasaden uten søknad eller gebyr. Målet er mindre byråkrati og mer byliv.

NHO Reiseliv og Oslo Handelstands Forening har lansert et forslag til en ny og enklere modell for uteservering i Oslo. Modellen har fått navnet Oslometeren, og innebærer at serveringssteder kan sette ut bord og stoler inntil én meter utenfor egen fasade - uten å måtte søke kommunen eller betale gebyr.

Oslometeren vil gjøre det enklere og billigere å drive serveringssted i Oslo. Samtidig gir det flere mulighet til å bidra til liv i byrommene og skape en mer levende by, understreker bransjesjef for servering i NHO Reiseliv, Tobias Strandskog-Christensen. Foto: NHO Reiseliv | Per Sollerman

Forslaget om Oslometeren er ment å gjøre det enklere og rimeligere å tilby uteservering, særlig for mindre aktører med begrenset plass.

Vil gjøre det enklere å tilby uteservering i Oslo

Dagens søknadsordning for uteservering er tidkrevende og kostbar – særlig for små aktører. Oslometeren skal gi bedre rammevilkår for serveringssteder med begrenset areal.

– Mange av våre medlemmer har rapportert at dagens system er både dyrt og tidkrevende. Små aktører, som kun ønsker å sette ut noen få bord, rammes uforholdsmessig hardt. Oslometeren vil være et kjærkomment tiltak for disse, sier Tobias Strandskog-Christensen, bransjesjef for servering i NHO Reiseliv. 

Fortsatt krav til tilgjengelighet og orden 

Ordningen forutsetter at virksomhetene følger gjeldende regelverk for tilgjengelighet og fri ferdsel på fortau og gangarealer. Kommunen vil fortsatt kunne gripe inn dersom ordningen fører til forsøpling, støy eller andre vesentlige forstyrrelser. 

Oslometeren vil dermed gi forutsigbarhet for næringsdrivende, samtidig som kommunen beholder styringsverktøy der det trengs. 

Bedrifter kan spare over 20000 kroner 

Eilif’s Landhandleri i Oslo sentrum er et eksempel på et sted som kun har uteservering én meter ut fra veggen. For dem kunne Oslometeren bety betydelige lettelser. I dag betaler Eilif’s Landhandleri 20800 kroner eks. mva i gategrunnsleie for sommerhalvåret , tilsvarende over 3000 kroner i måneden.  

I tillegg kommer kostnadene knyttet til søknadsprosesser, dokumentasjon og dialog med kommunen. 

Gir liv i bybildet og i regnskapet

For Eilif’s og mange andre mindre serveringssteder utgjør én meter uteservering en reell forskjell. det kan være det som vipper regnskapet fra minus til pluss. Eilif’s Landhandleri er blant aktørene som stiller seg svært positive til forslaget. 

– Oslometeren vil gjøre det enklere og billigere å drive serveringssted i Oslo. Samtidig gir det flere mulighet til å bidra til liv i byrommene og skape en mer levende by. Det er særlig viktig for de små aktørene, sier Strandskog-Christensen. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Portrettbilde av en mann med dress, slips og tørkle i dressjakkelomma. Foto

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: