Hvis du driver i hovedstaden og ønsker å utvide arealet til den uteserveringen du alt har, må du søke via nettsidene til Næringsetaten i Oslo kommune.
Ønsker du å utvide området for uteserveringen din eller ha en helt ny uteservering utenfor serveringsstedet ditt? Kanskje vil du servere mat og drikke lengre utover kvelden? Slike endringer må du først søke din kommune om.
Direktør i Næringsetaten, Britha Røkenes. Foto: Morten Brakestad.
Kombinasjonen av tidlig vår og gjenåpning av samfunnet vil nok merkes spesielt godt på uteserveringene i Oslo i vår og sommer. De fleste ønsker å utnytte utearealene sine best mulig.
— Vi får ofte mange slike søknader samtidig når våren nærmer seg. Etter en lang periode med koronarestriksjoner er vi nå ekstra opptatt av at utelivsnæringen skal få maksimalt ut av uteserveringen på finværsdagene. Derfor oppfordrer vi om å søke allerede nå og få bevillingene i orden i tide, sier direktør i Næringsetaten, Britha Røkenes.
Hold serveringen på rett område
Det er kun det arealet du har fått lov til å bruke av grunneieren, som kan brukes til uteservering. Stoler og bord kan ikke flyttes utenfor dette området.
Skal du søke Næringsetaten om en helt ny uteservering, må du ha visse vedlegg klare. Hvis du har serveringsbevilling og søker om utvidelse, må du legge ved en tegning som viser det nye arealet. Hvis du har både serveringsbevilling og skjenkebevilling, må du legge ved tilsvarende tegning, og tillatelse fra grunneieren, for eksempel leiekontrakt.
Hvis du driver et sted i Oslo og ikke vet hvem som eier utearealet som du ønsker å bruke, kan du kontakte bydelen lokalet ligger i, eller Bymiljøetaten.
– Havfisketurisme skaper liv og aktivitet i små kystsamfunn. Bransjen er altfor viktig til at den kan forbys, sier president i NHO Reiseliv Mona Jacobsen Saab.
Ulike eiere hadde store utfordringer med å få lønnsom drift av Utsikten Hotell Kvinesdal. Men nå har Agnes Berntsen og teamet fått sving på sakene og snudd underskudd til overskudd. Les mer hos NHO Agder her.
Det startet med en idé og en garasje. I dag har Hekkan Burger fem restauranter, over 80 ansatte – og planer om å vokse videre. Les hele saken hos NHO Rogaland her.