Fra et liv på flukt til Grand Café

For syv år siden startet hun sin dramatiske flukt fra militærdiktaturet i Eritrea. Som kokkelærling på Grand Cafè er Ergalem (32) i ferd med å realisere barndomsdrømmen.

Grand Café

  • Grand Café er en kafé tilhørende Grand Hotel i Oslo
  • Antall ansatte: 50 årsverk + 3 lærlinger 
  • Omsetning: 60 millioner kroner
  • Eiere: Fursetgruppen 
  • Åpnet: 1874
  • Følg på: Facebook og Instagram
  • www.grandcafeoslo.no  

Kjøkkenet er hjertet i de ærverdige lokalene til Grand Cafè. Tempoet er høyt. Det damper fra gryter og kyndige hender rører, mikser og kutter. Beskjedene flagrer over de blankskurte arbeidsbenkene på norsk, engelsk og svorsk.

– Jeg stortrives og lærer masse, både om kokkefaget og språk, sier Ergalem. Hun er lærling og går andreåret på kokk- og servitørfag på Oslo voksenopplæring Helsfyr, en utdanning som forsyner bransjen med sårt tiltrengt arbeidskraft og bidrar til integrering av nyankomne innvandrere.

Helt fra Ergalem var liten jente på landsbygda i Eritrea har hun visst at hun ville bli kokk, men ante ikke at veien til fagbrev skulle bli 550 mil lang og ta mer enn 15 år.

Dette er en vinn-vinn-vinn situasjon – for lærlingene, for oss i bransjen og for samfunnet.
Isabella Tozzi, daglig leder Grand Cafè

Ergalem har vært igjennom en lang reise før hun endelig kunne realisere drømmen om å bli kokk.

Tøffe tider

– Jeg hadde nesten fullført kokkeutdannningen i Eritrea da jeg ble sendt i militæret. På grunn av den politiske situasjonen i landet var alt veldig vanskelig. Jeg skjønte at jeg måtte komme meg vekk, forteller Ergalem.

Siden løsrivelsen fra Etiopia i 1991 har Eritrea blitt et stadig mer totalitært og lukket samfunn. Verneplikten er satt til 18 måneder, men for de aller fleste blir tiden i militæret mye lenger. For noen varer den livet ut. Hardt tvangsarbeid er ikke uvanlig, ifølge Flyktninghjelpen.

– En natt dro jeg sammen med to andre. Vi gikk til fots i tre dager og tre netter, uten mat og vann, før vi krysset grensen til Sudan, forteller Ergalem.

Det ble begynnelsen på en lang reise, som endte med bosetting i Oslo i 2016 etter opphold i flyktningleir i Khartoum i Sudan og på flere asylmottak i Norge. Nå bor hun i egen leilighet og har ekstrajobb på restaurant ved siden av skole og læren på Grand Cafè.

– Det blir lange dager, syv dager i uka, men jeg liker å jobbe og er veldig opptatt av å klare meg selv. Jeg kunne sikkert ha lent meg på staten, men det er ikke meg, sier hun.

Verdifull ressurs

Fakta: Kokk- og servitørutdanning for minoritetsspråklige

Prøveprosjekt i regi av Oslo voksenopplæring Helsfyr i samarbeid med NHO Reiseliv og NAV, som kombinerer norskopplæring med fagbrev i et fireårig utdanningsløp. 16 av NHO Reiselivs medlemsbedrifter tar imot lærlinger i programmet.

Les mer om samarbeidsprosjektet her 

Utdanningsløpet i regi av Oslo voksenopplæring Helsfyr er foreløpig unikt i Norge. Skolen benytter en metodikk hvor faget er råstoffet i norskopplæringen. Første kull får fagbrev denne våren, og den tredje klassen tas opp i høst. De 18 elevene i klassen til Ergalem kommer fra 11 forskjellige land, og går i lære i 16 av NHO Reiselivs medlemsbedrifter, deriblant THE THIEF, Kampen Bistro og Grand Cafè.

– For oss er det viktig å ha ansatte som Ergalem fordi hun har et genuint ønske om å være her. Hun brenner virkelig for faget, sier Isabella Tozzi, daglig leder på Grand Cafè.

– Engasjementet bidrar til et godt arbeidsmiljø, og til syvende og sist gjør det noe med produktet vi leverer til gjestene våre.

NHO Reiselivs medlemsbedrifter melder om behov for flere kokker i Oslo. Søkertallene til kokk og servitør på videregående skole dekker ikke bransjens behov.

Daglig leder ved Grand Café Isabella Tozzi (t.h) er stolt over lærlingen Ergalem.

– Ved å ha lærlinger investerer vi i kvalifisert arbeidskraft til bransjen og i egen fremtid. Samtidig får vi tilgang til arbeidskraft som vi jo er helt avhengige av, sier Tozzi og legger til:

– I et større samfunnsperspektiv er det også viktig å bidra til å få folk ut i arbeid. Altfor mange faller utenfor arbeidslivet. Dette er en vinn-vinn-vinn situasjon – for oss i bransjen, for lærlingene og for samfunnet, sier hun.

Suksessoppskrift

NHO Reiseliv har vært en samarbeidspartner for utdanningsløpet helt siden oppstarten av den første klassen i 2015. Denne modellen, der voksne innvandrere får kokkeutdannelse og fagbrev, svarer på flere av bransjens og samfunnets utfordringer: behovet for faglærte kokker og integrering av flere med innvandrerbakgrunn inn i arbeidslivet.

– Alle kommuner trenger hjelp til å integrere innvandrere. De bør lære av Oslo voksenopplæring Helsfyr og bli like flinke til å lære opp sine innvandrere til viktige jobber i samfunnet, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Koordinator Johan Hauglund ved Oslo Voksenopplæring Helsfyr understreker at samarbeidet med lærestedene og bransjen er avgjørende for prosjektet.

– Vi får gjennomgående gode tilbakemeldinger fra lærestedene. Dette er hardtarbeidende lærlinger, som forstår verdien av en inngangsbillett til arbeidslivet. Mange av elevene har også matfaglig bakgrunn fra hjemlandet, sier han.

Verdens beste lam

Til høsten slipper klassen til Ergalem en kokebok om lam, utarbeidet sammen med kjøkkensjefene på de 16 lærestedene. Boken gis ut på Kolofon forlag.

– Lam er en råvare jeg kjenner godt fra barndommen i Eritrea. Jeg fikk være med broren min å slakte, og jeg var med moren min og tilberede kjøttet på kjøkkenet. I arbeidet med kokeboka har vi fått jobbe tett med flinke kjøkkensjefer og lært mye om en råvare som også er viktig i Norge, sier Ergalem.

Johan Hauglund fra Oslo voksenopplæring Helsfyr forteller at det var nettopp derfor de valgte lam som tema for kokeboken.

– De aller fleste elevene har et nært forhold til lam og sau fra sine hjemland. I Norge er lam kanskje den beste råvaren vi har. De fleste lam beiter ute fra tidlig om våren til langt utpå høsten. I arbeidet med boken har vi besøkt sauebønder fra nord til sør i vårt langstrakte land, og har fått et innblikk i hele verdikjeden, sier han.

Drømmen

Ergalem pugger norske navn på stykningsdeler av lam og gjør lekser hjemme på kjøkkenet på Vålerenga. Over bordet henger en plansje over matfisk. Siden hun la på flukt fra militærleiren i Eritrea den mørke natten for syv år siden, har hun kommet langt. I tillegg til å ha sitt eget sted å bo har hun tatt lappen og lært seg å svømme siden hun kom til Norge.

– Å være kokk er et fysisk krevende yrke. Derfor er det viktig å trene. Jeg går på treningsstudio og svømmer et par ganger i uka. Det gjør meg fri for stress og slitsomme tanker. Jeg lærte å svømme mens jeg var på mottak. Det er viktig å ikke bli sittende stille mens man venter, mener Ergalem.

Om alt går etter planen, er hun ferdig faglært kokk om to år.

– Å ha en jobb er det aller viktigste. Drømmen er å åpne min egen restaurant en gang i fremtiden. Om jeg skal ta inn lærlinger? Selvfølgelig!

#verdienavarbeid

Restauranter som samarbeider med Oslo voksenopplæring Helsfyr:

THE THIEF, Kafe Oslo, Våghals/Gamle Raadhus, Grand Cafe, Kampen Bistro, Kontrast, Gastro Catering, Ruud Catering, Thon Hotell Rosenkrantz, Cafe Skansen, Oslo Kongressenter, Klosteret, Scandic Helsfyr og Raddison Blu Alna.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: