Tre priser til Norge i Nordisk matkåring

Publisert

Kvinne og mann med prisplakett. Foto.

Geitmyra Credo ble kåret til den beste aktøren i kategorien "Nordisk mat til barn og unge" under Embla Nordic Food Awards. Siri Omholt og Trond Åm tok imot prisen under utdelingen i Oslo 20. juni 2022. Foto: Espen Solli.

Geitmyra Credo, Kvitseid Gård og Undredal Stølsysteri vant tre av totalt syv nordiske hederspriser da matprisenene Embla Nordic Food Awards ble delt ut. Prisene for nordisk mat til barn og unge, nordisk matdestinasjon og mathåndverker gikk alle til Norge.

De aller ypperste i hele Norden var samlet under Embla Food Awards 2021 i Oslo for å hedre maten og ildsjelene bak nordisk mat og kokkekunst. Totalt deltok kandidater fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Færøyene og Ålandsøyene. 

Norge ble landet med flest vinnere i kåringen, sammen med Danmark.

– Dette er helt fantastisk og viser hvor høy kvalitet det er på lokalmat i Norge, sier Bjørn Gimming, leder av Norges Bondelag som var vertskap under årets prisutdeling.

Geitmyra Credo best innen "Nordisk mat til barn og unge"

Trond Åm takket alle barna som besøker Geitmyra i sin tale, da han mottok prisen for Nordisk mat til barn og unge på vegne av Geitmyra Credo. Foto: Espen Solli.

Geitmyra Credo fikk prisen for å være den beste aktøren i kategorien «nordisk mat til barn og unge», for å ha har samlet produsenter av råvarer og løftet en destinasjon gjennom matkultur, samarbeid og samhold.

Trond Åm fra Geitemyra Credo var glad og stolt da hun tok imot prisen:

– Dette er utrolig! Mest av alt vil vi takke alle de flotte barna som besøker oss. Barna er fremtiden og denne prisen er først og fremst deres, sa en rørt Åm fra scenen da prisen ble delt ut.

– Gjennom inspirerende samarbeid og partnerskap har vinneren skapt et slags Nordic Food Hub, et læringsmiljø for barn og unge for utvikling av nordisk gastronomi i mange generasjoner fremover, sier jurymedlem fra Danmark, Mette Jasper Gammicchia.

På Geitmyra Credo kan barn og ungdom lære å lage mat med noen av Norges beste kokker. Matkultursenteret drives i samarbeid med Michelin-restauranten Credo og stjernekokken Heidi Bjerkan. Credo har profilert seg på bærekraft og et omfattende samarbeid med lokale bønder og produsenter. De bruker også mye energi på opplæring av unge kokker, noe som har vist seg å være et viktig bidrag til rekruttering til matnæringen.

Kvitnes Gård er nordens beste matdestinasjon

Rasmus Os tok imot prisen for Kvitnes Gård. Foto: Espen Solli.

Kvitnes Gård fikk prisen i kategorien «nordisk matdestinasjon», for å ha samlet produsenter av råvarer og løftet Kvitnes som destinasjon gjennom matkultur, samarbeid og samhold.

NHO Reiseliv, ved kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad, fikk æren av å dele ut hedersprisen. Rasmus Os måtte ta imot prisen for Halvar Ellingsen, men strålte da de ble utpekt som vinnere.

– Dette er en kjempemotivasjon for oss videre, sa han fra scenen og takket alle på Kvitnes som jobbet for samme visjon.

– Besøkende som søker originalitet i nord vil få en eksklusiv opplevelse. Kvitnes Gård tilbereder og serverer lokal mat basert på sirkulær økonomi, og helhetlig arealforvaltning og jordbruk. De gjør folk i nord stolte av det de kan produsere og er en inspirasjon for andre destinasjoner i nordlige steder, sier jurymedlem fra Finland, Mia Wikström.

Undredal Stølsysteri kåret til beste nordiske mathåndverker

Undredal Sølsysteri ble kåret til den beste i kategorien «nordisk mathåndverker», for å ha utviklet et unikt produkt med høy gastronomisk kvalitet og er forankret i nordiske råvarer og håndverkstradisjoner.

– Dette var overraskende! Tusen takk, jeg er veldig stolt, sa Anna Karine Marstein da hun mottok prisen.

– Disse menneskene ble starten på en ny bølge av nordisk osteproduksjon, som har skapt store verdier, nye karrieremuligheter for mange og et helt annet spillefelt i ostebransjen. Fra egen innsats kan de leve ut drømmen sin, som en av Nordens viktigste ostehåndverkere, sier jurymedlem fra Åland, Mari Rosenqvist.

Dette er alle vinnerne av Embla Nordic Food Awards 2021

Nordisk matdestinasjon: Kvitnes gård, Norge

Nordisk mat til barn og unge: Geitmyra Credo, Norge

Nordisk mathåndverker: Undredal stølsysteri, Norge

Nordisk mat råvareprodusent: Fredriksdals Kirsebærvin, Danmark

Nordisk mat til mange: The Junk Food Project, Danmark

Matformidler for nordisk mat: Det Grønne Museum, Danmark

Nordisk matgründer: Brännlands Cider, Sverige

Om matprisen Embla: Det nordiske kjøkken er kjent for rene smaker og kompromissløs formidling, som har gjort «nordisk mat» til en betegnelse langt utenfor det geografiske Norden.

Prisen ble etablert for å styrke den felles nordiske matidentiteten og -kulturen, og øke interessen for nordisk mat utenfor Norden. Prisen deles ut annethvert år.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Et portrettbilde av en ansatt

Siste nytt

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: