Foto: Christian Roth Christensen - VisitNorway.com
Foto: Christian Roth Christensen - VisitNorway.com

NHO Reiselivs årsrapport 2024

Styrket posisjon, nye muligheter

Myndighetskontakt og politikk

personer som står bak bord på en scene. Foto

Turistskatten var et hett tema i 2024. Arendalsuka 2024 var intet unntak, hvor Ole Michael Bjørndal ledet panelet bestående, Eigil Knutsen fra Arbeiderpartiet, lederen for Høyres studenter, Ivar Aulie, Irene Heng Lauvsnes, Ordfører (H), Strand kommune NHOs viseadministrende direktor, Anniken Hauglie, Line Renate Samuelsen, reiselivssjef i Destinasjon Lofoten, Anders Nyland fra Visit Bergen og administrerende direktør i Scandic Hotels Norge, Asle Prestegard. Arne Sørvig fra Stiftelsen Norsk Gastronomi deltok også. Foto: NHO Reiseliv. Foto: NHO Reiseliv

NHO Reiseliv har i 2024 kjempet mot overnattingsskatt, turistskatt og urettferdige skatteregler for å styrke reiselivets konkurranseevne

NHO Reiselivs næringspolitiske arbeid i 2024 har vært rettet mot turistskatt, skatteregler og reguleringer som påvirker reiselivet. 

Arbeidet har blant annet gått ut på å få politiske partier til å inkludere tiltak for reiselivet i sine partiprogram til Stortingsvalget 2025, inkludert skatteforhold, kompetanseutvikling og bærekraft.  

Sterk motstand mot regjeringens forslag om besøksbidrag

NHO Reiseliv har markert sterk motstand mot regjeringens forslag om besøksbidrag og påvirket debatten gjennom media, møter og høringsinnspill. Eksportsatsingen for reiselivet fikk 14 millioner kroner i statsbudsjettet, NHO Reiseliv mener satsingen burde vært mer offensiv.

Videre har organisasjonen arbeidet for bedre rammebetingelser knyttet til innleieregler, nullutslippskrav i verdensarvfjordene og registreringsplikt for AirBnB. Vi er fortsatt forpliktet til å halvere plastbruken innen 2026 og har vært engasjert i arbeidet mot urettferdige praksiser fra internasjonale plattformselskaper som Booking.com. 

Viktige punkter i NHO Reiselivs politiske arbeid i 2024:

Arendalsuka 2024

NHO Reiselivs representanter, både medlemmer og ansatte, var til stede og satt reiselivets spørsmål på agendaen gjennom fire dager på Arendalsuka 2024.

Turistskatt var et gjennomgående tema, blant annet i NHO Reiselivs egen debatt
Reiselivet mot 2030 – i medvind fra Stortinget? Andre viktige temaer som ble diskutert var formueskatt og serveringsmoms. 

Forberedelser valget 2025

Høsten 2024, gjennomførte NHO Reiseliv, i samarbeid med NHOs regionkontorer og NHO Reiselivs egne regionforeninger, en nasjonal møteturné med politikere. Målet var at alle partier skal inkludere tiltak fra Reiselivets drømmekapittel i sine partiprogrammer, slik at god reiselivspolitikk blir en del av den nye regjeringsplattformen.

Reiselivets drømmekapittel for Stortingsvalget 2025, inneholder konkrete tiltak for å sikre norsk reiselivs vekst og konkurransekraft, og er sendt til alle politiske partier. Basert på innspill fra hele landet tar kapittelet for seg viktige områder som kompetanseutvikling, skatteforhold og bærekraft. 

Tilbakeføring av merverdiavgift for leiebil

Regjeringens forslag fra slutten av 2023 om å tilbakeføre fradragsført mva for leiebiler møtte sterk motstand fra NHO Reiseliv. Forslaget innebærer at den merverdiavgiften som er trukket fra for personbiler, skal betales tilbake i forhold til bilens verdi når den brukes til noe annet enn det som gir rett til fradrag.

Gjennom høringssvar, møter med politikere og mediesynlighet ble saken løftet, men regjeringen ignorerte innspillene i revidert nasjonalbudsjett i mai 2024. Selv om drosjenæringen foreslås skjermet fra regelen, mener NHO Reiseliv at dette også bør gjelde leiebilbransjen. Arbeidet fortsetter i 2025.  

Innleie fra bemanningsselskaper/innleie til kortvarig arrangement

NHO Reiseliv motsatte seg regjeringens innstramminger i innleieregelverket fra 1. april 2023. Etter forslag om ytterligere innskrenkninger for arrangementstjenester i juni 2023, hvor unntaket ble foreslått innskrenket til kun å omfatte tjenesten 'rigg og scene', fikk NHO Reiseliv gjennomslag for at hele verdikjeden, inkludert mat og drikke, fortsatt omfattes av unntaket.

Dette ble bekreftet i mars 2024, hvor det ble klart at unntaket som gjelder for innleie til arrangement, vil fortsette å gjelde inntil videre. Arbeidet med å finne en permanent løsning pågår. 

Internasjonale plattformselskaper - (Online travel agents)

NHO Reiseliv har lenge argumentert for et forbud mot prisparitetsklausuler, som hindrer hoteller i å tilby lavere priser direkte til kundene enn på booking-plattformer som Booking.com. Flere europeiske land har hatt rettssaker mot slike klausuler, hvor hotellene har vunnet. NHO Reiseliv mener Norge bør følge EUs utvikling og er skuffet over at regjeringen ikke har tatt grep. I Hurdalsplattformen sier regjeringen at den vil sikre norske reiselivsbedrifter mot internasjonale plattformselskaper.  

I 2022 vedtok EU Digital Markets Act, etter langvarig arbeid gjennom Hotrec vår europeiske medlemsorganisasjon, for å sikre åpne og rettferdige digitale markeder. Et viktig resultat av dette var at Booking.com fra 1. juli 2024 fjernet kravet om at hoteller ikke kan tilby lavere priser via egne kanaler. Selskapet fjernet både brede og smale paritetsklausuler.  

Registreringsplikt for Air BNB

ble godkjent i EU etter langvarig arbeid via HOTREC, vår Europeiske medlemsorganisasjon. Det gjenstår å få dette gjennomført hvert enkelt land, herunder Norge.

Eksportsatsningen – Mer og grønnere reiselivseksport

I september 2023 ble reiseliv valgt som satsningsområder for eksport av regjeringen. Arbeidet ble delt inn i en styringsgruppe med representanter fra næringen, et referanseutvalg bestående av representanter fra NHO Reiseliv, NHO Luftfart, Norsk Reiseliv, Virke, Fellesforbundet, LO, Parat og KS, samt en skrivegruppe med NHO Reiseliv, NHO Luftfart, Virke og Norsk Reiseliv.

Gjennom vinteren 2023/2024 ble det holdt mange innspillsmøter med næringen. Den 29. april 2024 overleverte Nasjonalt Eksportråd sin anbefaling om en nasjonal eksportsatsing på reiseliv til næringsminister Cecilie Myrseth. 

Blant de foreslåtte tiltakene er et kompetanseprogram for eksportmodne reiselivsbedrifter, som skal øke kunnskapen om hva som kreves for å eksportere, samt markedsføringssatsinger i utvalgte segmenter og markeder. Eksportsatsingen for reiselivet ble lansert 8. november 2024.

Regjeringen setter av 14 millioner kroner til satsingen, som videreføres i to år. NHO Reiseliv uttrykte at satsingen burde vært mer offensiv og var skuffet over at forslaget om en garantiordning for internasjonale kongresser og arrangementer ble utelatt. 

Nullutslippskrav i verdensarvfjordene

NHO Reiseliv sendte høringssvar til Sjøfartsdirektoratet 3. oktober 2023 med innspill til forslaget til innretning av nullutslipp i verdensarvfjordene fra 2026. NHO Reiseliv støttet regjeringen krav om nullutslipp i verdensarvsfjordene, men uttrykte bekymring for landbasert reiseliv som er avhengig av cruisebesøk.

I april 2024 ble det klart at regjeringen innfører krav om nullutslipp i verdensarvfjordene fra 1. januar 2026 for turistskip og ferger, mens cruiseskip får unntak til 2032. 

Forslag om markedsføringsforbud av visse næringsmidler rettet mot barn

Helse- og omsorgsdepartementet foreslo høsten 2024 et markedsføringsforbud for visse næringsmidler rettet mot barn. NHO Reiseliv mener at dagens ordning med Matbransjens faglige utvalg (MFU) har fungert godt og bør styrkes i stedet for å innføre nye reguleringer.

NHO Reiseliv oppfordrer departementet til å droppe forslagene i høringen og heller samarbeide med MFU-medlemmene for å forbedre ordningen. Det er kritikkverdig at departementet ikke har vurdert å styrke MFU som et mer effektivt og fleksibelt alternativ til forskriftsregulering. Dette ble påpekt i høringssvaret i november 2024. 

Ekstremværet "Hans"

Ekstremværet "Hans" i august 2023 skapte store utfordringer for flere av medlemmene som var merkbare langt ut i 2024. Dette var særlig på grunn av forsinkelser i forsikringsutbetalinger. NHO Reiseliv har hatt flere saker i media om dette og løftet problemene til politikere våren 2024.  

Plastpartnerskap

I februar 2024 signerte NHO Reiseliv en avtale med Klima- og miljødepartementet om å halvere plastbruken innen 2026. Arbeidet med gjennomføringen startet våren 2024. 

Statsbudsjettet 2025

Statsbudsjettet for 2025 inneholdt få tiltak for reiselivet, men NHO Reiseliv oppnådde en seier da regjeringen droppet forslaget om skatt på privat konsum i selskaper. Markedsføringsmidlene til Innovasjon Norge ble videreført med en økning på 10 millioner, som totalt sett er lavere enn lønnsoppgjøret.  

Turistskatt

Regjeringens planer for turistskatt ble først presentert av daværende næringsminister Jan Christian Vestre februar 2024, da han la frem regjeringens nye veikart for reiselivsnæringen. Overnattingsavgift ble nevnt, samt andre alternativer som parkeringsavgifter på bobiler, avgift for cruisepassasjerer eller en dagsavgift. 

Den 19. november 2024 la næringsminister Cecilie Myrseth frem regjeringens forslag til turistskatt, med høringsfrist 3. januar 2025. Forslaget var en kommunal overnattingsskatt på inntil 5 %, hvor cruise og bobil var utelatt. NHO Reiseliv og våre medlemmer reagerte kraftig på forslaget i media og i møter med politikere, samt gjennom rekordhøyt tall på negative høringsinnspill til Næringsdepartementet fra bransjen (378). Saken ventes fremmet som lovforslag til Stortinget våren 2025. 

NHO Reiseliv innhentet en juridisk vurdering fra advokatfirmaet Selmer, som konkluderte med at det ikke var sammenheng mellom de utfordringene departementet ønsket å løse og teksten i lovforslaget. Ifølge Selmer vil kommunene ha frihet til å bruke inntektene fra overnattingsavgiften til ulike formål, ikke nødvendigvis knyttet til turisme. NHO Reiseliv leverte et svært kritisk høringssvar samt Selmers betenkning til Næringsdepartementet 30. desember 2024. 

Tilbake til forsiden

Dette er NHO Reiseliv

NHO Reiseliv har 3 800 medlemsbedrifter og er den største arbeidsgiver- og næringsorganisasjonen for reiselivet i Norge. Vi arbeider målrettet for å fremme interessene til norsk reiseliv.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: