Formuesskatt
NHO Reiseliv mener formuesskatten bør fjernes helt.
NHO Reiseliv mener formuesskatten bør fjernes helt.
NHO Reiseliv frykter at statsbudsjettet som legges frem neste uke skal gjøre at situasjonen går fra vondt til verre for norske reiselivsbedrifter. – Etter to år med pandemi trenger vi hjelp til å bygge oss opp igjen, ikke flere kjepper i hjulene, sier NHO Reiseliv-direktøren.
NHO Reiseliv har vært i møte med flere partier og gitt innspill om viktigheten av å justere kompensasjonsordningen. Vi forventer at alle bedrifter som er rammet av smitteverntiltak får støtte så lenge tiltakene gjelder, ikke bare de bedriftene som går med underskudd.
NHO Reiselivs og NHOs primære standpunkt er at formuesskatten bør fjernes helt. Dersom dagens modell skal bestå, bør nedtrapping skje gjennom satsreduksjon.
Det er flere gode grunne til at formueskatten må fjernes, og nedenfor har vi listet opp noen av disse.
I tillegg vet vi at på grunn av endringer i verdsettelsen av næringseiendom har gitt flere en økning i formueskatten de siste årene, en økning bl.a. Civita har omtalt som "den skjulte økningen av formuesskatten". Denne endringen har særlig rammet hoteller, siden disse ofte har et stort kvadratmeterareal. Dette er også noe av grunnen til at regjeringen i statsbudsjettet for 2018 tar sikte på å foreslå lettelser i formuesskatten for hoteller og overnattingssteder gjennom "en vesentlig økning" i den såkalte verdsettelsesrabatten. NHO Reiseliv forventer at økningen i denne rabatten blir gjennomført i kommende statsbudsjett.
Følgende høringssvar ble oversendt Stortingets finanskomite 10. november 2021, og understreker viktige momenter for reiselivsnæringen om skatter, avgifter og toll i statsbudsjettet for 2022.
Brevet ble sendt til statsminister Erna Solberg med kopi til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen den 7. mars 2018. Brevet inneholder følgende: