Par spiser middag hos 29|2 Aurland

29|2 Aurland. Foto: Montag

NHO Reiseliv mener situasjonen til serveringsbedriftene er så alvorlig at de vil trenge ekstra hjelp i gjenåpningsfasen. Vi tar til orde for en midlertidig ordning med 15 prosent serveringsmoms siste halvdel av 2021.

NHO Reiseliv har lenge kjempet for å få reversert dette skillet, slik at satsene blir harmonisert for servering, takeaway og mat i butikk. Koronapandemien har forsterket denne urettferdigheten og vi forventer nå rask politisk endring.

Bakgrunn

Gjester som spiser på restaurant, betaler 25 prosent merverdiavgift.  Gjester som i stedet velger å ta maten med seg, betaler 15 prosent merverdiavgift. Dette momsskillet ble innført i 2001.

Les også: NHO Reiseliv krever reduksjon i serveringsmomsen for å hindre konkursras

Argumentasjon

Hvorfor trenger serveringsbransjen ekstra hjelp nå?

  • Servering har blitt stengt og åpnet igjen hyppigst
  • Avstandskrav, redusert skjenketid og full skjenkestopp har størst innvirkning på serveringsbedriftenes omsetning
  • Servering har høyest andel lønnskostnader (40 prosent er lønnskostnader); det betyr svært høye kostnader hver gang de må permittere
  • Servering har svært lav driftsmargin i utgangspunktet (2 prosent i 2018)
  • Servering har frem til siste runde falt utenfor omstillingsordningen til Innovasjon Norge
  • Regnskap for 2020 viser at den støtten servering har fått via kompensasjonsordningen kun er en dråpe i havet satt opp mot det enorme omsetningstapet bransjen har lidd:
    • Fra mars - desember 2020 hadde servering et omsetningstap på 10,4 milliarder.
    • Faste uunngåelige utgifter: 2,1 milliard
    • Kompensasjon: 1 milliard

Gjenåpningstiltak for servering:

  • NHO Reiseliv foreslår en midlertidig ordning hvor restaurantene kan innberette 15 prosent også for servering i restauranten siste halvdel av 2021.
  • Dette er en ordning som vil treffe akkurat de bedriftene som trenger det mest.
  • Det vil også gjøre det mer lønnsomt å ta tilbake servitører på jobb (istedenfor å kun satse på take away etter pandemien, som er billigere for bedriften med kun 15 prosent moms).
  • Et tiltak som blir brukt ellers i Europa; blant annet har Østerrike og Tyskland redusert serveringsmomsen fra 20 til 5 prosent i Østerrike og 19 til 7 prosent i Tyskland.

Generelt om harmonisering av serveringsmoms på lang sikt: 

Vi lever i en tid der svært mange er opptatt av sunn og hjemmelaget mat med lokale, gode råvarer. NHO Reiseliv mener det er et paradoks at skatten på kokkelaget restaurantmat er betraktelig høyere enn på hurtigmat fra bensinstasjoner og hurtigmat-kiosker.

NHO Reiseliv mener næringsmidler må behandles likt når det gjelder merverdiavgift, uavhengig av restaurantens eller serveringsstedets innretning. Det vil sikre like konkurransevilkår for aktører innen matsalg, og samtidig forenkle avgiftssystemet for både næringsliv og forbruker. 

Viktige dokumenter

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva som er problemet. Oppgi gjerne e-post slik at vi kan kontakte deg tilbake:

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: