Seks av ti velger å feire årets julebord på restaurant. Foto: Quality Hotel Tønsberg
Julebordtradisjonen står sterkt i Norge – særlig blant de unge. 52 prosent av befolkningen planlegger å gå på julebord i vinter, viser en ny undersøkelse.
Undersøkelsen er gjennomført av Kantar på oppdrag for NHO Reiseliv.
Kristin Krohn Devold.
Seks av ti legger julebordet til en restaurant, og to av tre deltar på julebord arrangert av jobben.
– Julebordet er fortsatt en av årets viktigste sosiale tradisjoner i norsk arbeidsliv. Det handler ikke bare om mat og drikke, men om fellesskap, trivsel og lagånd, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
Hun peker på at julebordsesongen er avgjørende for mange serveringssteder.
– Når folk samles til julebord, fylles restaurantene over hele landet. Omsetningen i desember legger grunnlaget for mange helårsarbeidsplasser i hotell- og serveringsnæringen, sier Krohn Devold.
Desember mest populær
Desember er den store julebordmåneden. 68 prosent skal på julebord i desember, mens 43 prosent planlegger julebord i november og 6 prosent i januar.
Andelen som skal på julebord, har gått ned med seks prosentpoeng fra i fjor. Nedgangen skyldes først og fremst at flere enn tidligere er usikre på om de skal delta.
– Færre har planene helt klare før sesongen starter, men vi vet at mange bestemmer seg i siste liten. Julebordet er for mange et høydepunkt de ikke vil gå glipp av. De fleste medlemsbedriftene vi snakker med, forteller om bookingtall på nivå med fjoråret eller bedre. Noen steder eller allerede så godt som fullbooket frem til jul, sier Krohn Devold.
Legger julebordet til restaurant
Julebord på restaurant er fortsatt det mest populære valget. Seks av ti legger julebordet til et offentlig serveringssted, en andel som har holdt seg stabil de siste årene.
Travle restaurantkjøkken sørger for klassiske julebordretter. Foto: Quality Hotel Tønsberg
Blant dem som arrangerer julebord hjemme, bestiller nesten halvparten catering eller take away fra restaurant.
Unge holder tradisjonen levende
De yngste er mest opptatt av julebord. Blant dem under 30 år svarer 56 prosent at julebordet er en ganske eller svært viktig tradisjon, mot 43 prosent i befolkningen totalt.
– Det er gledelig at de yngste setter pris på fellesskap og tradisjon. At så mange skal på julebord er et tegn på at sosialt samvær på jobb fortsatt har stor verdi i en digital tid, sier Krohn Devold.
En tredel av befolkningen skal på ett julebord, 17 prosent på to eller tre julebord, og 2 prosent på flere enn tre. Oslo-folk er ivrigst; her planlegger én av fire å delta på mer enn ett julebord.
Julelunsj på frammarsj
Julelunsj seiler også opp som en viktig tradisjon i førjulstiden. 29 prosent sier de skal på julelunsj på restaurant før jul.
– For mange bedrifter kommer julelunsjen i tillegg til julebordet. Kanskje har de julebord for hele jobben og julelunsj med avdelingen. Folk ønsker å bruke tid sammen med kolleger og venner, og aller helst på restaurant, sier Krohn Devold.
NHO Reiseliv gjennomfører fire gallup-undersøkelser i året (påske, sommer, høst og jul/vinter), for å kartlegge nordmenns reiseplaner, samt trender og utviklingstrekk. Last ned rapportene her.
Julebordet skal være en hyggelig opplevelse for alle, inkludert de som her på jobb. Her finner du råd til deg som er arbeidsgiver, slik at du kan sørge for at at julebordet blir trivelig for alle.