Frykter skattesmell for hotellene

Publisert

#205

Johan Straand, eier av Quality Strand Hotel.

Konsekvensen av høstens valg kan bli dramatisk for hotellnæringen i Norge. Regjeringen har lovet skattelette til hoteller, men hvis AP kommer til makten vil hotellene få en stor skattesmell.

Da reiselivsmeldingen ble lansert tidligere i vår foreslo regjeringen en verdsettelsesrabatt i formuessbeskatningen av norskeide hoteller og overnattingssteder. NHO Reiseliv-direktøren er positiv til skatteletten som regjeringen har lovet, men frykter en skattesmell dersom Arbeiderpartiet kommer til makten.

– Arbeiderpartiet står for en dobbel skatteøkning dersom de får makt. De vil øke satsen samtidig som de går imot bransjerettede rabatter regjeringen har lovet. Formuesskatten må betales uavhengig om man har overskudd eller ikke. Resultatet kan bli dramatisk når man vet at flere enn en av tre hoteller i Norge i dag går med røde tall, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

AP vil øke satsen

Arbeiderpartiet vil øke formuesskattesatsen fra 0,85 til 1,2 samtidig som de i innstillingen i reiselivsmeldingen ikke vil støtte økning i verdsettelsesrabatten. Det betyr at der hvor man er lovet en skattelette fra sittende regjering vil man med Arbeiderpartiet få en betydelig skatteøkning.

Forskjellen mellom de ulike skattemodellene gir store utslag for NHO Reiselivs medlemmer, særlig for de mindre hotellene ute i distriktene. Quality Straand Hotell i Vrådal i Telemark er et eksempel: Med Arbeiderpartiet ved roret vil det få en skatteøkning på 100 000 kroner. Gjennomføres regjeringens forslag, får det derimot en skattelette på minst 30 000.

– Jeg frykter at i stedet for at regjeringens lovede skattelette blir gjennomført, så får jeg en skatteøkning på ytterligere 100.000 dersom det blir regjeringsskifte med Arbeiderpartiets modell. Det vil gå utover hotellets investeringsevne og mulighet til å skape flere arbeidsplasser, sier Johan Straand, fjerde generasjonseier av Straand hotell.

Økning i formuesskatten de siste årene

Johan Straand har allerede blitt rammet av en økning i formuesskatten de siste årene, og har fått nesten 85 000 i skatteøkning siden 2013. Det er han ikke alene om. Alle ikke-noterte næringseiendommer, altså distrikthotellene, har fått en skatteøkning de siste årene.

– Det har vært en jevn skatteøkning på næringseiendom de siste årene. Derfor må næringen få den skatteletten de har lovet, og økningen i rabatten bør være merkbar. I eksempelet til Straand må rabatten faktisk opp til 50 % for at skatteøkningen de siste årene reverseres, sier Krohn Devold.

– Skatteøkning er det siste vår næring trenger. Vi skaper arbeidsplasser ute i distriktene, mens andre bransjer nedbemanner. En økning i formuesskatten vil sette kjepper i hjulene for denne veksten, avslutter Krohn Devold.

Se også:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: