Ingen inngripende restriksjoner som rammer reiselivet

Publisert

Regjeringen åpner opp for bruk av koronasertifikat og det blir mulig for alle utlendinger å reise inn til landet, men med strengere kontrollkrav ved innreise.

Vi er lettet over at myndighetene ikke innfører nasjonale restriksjoner som rammer reiselivet. Det betyr at alle kan gjennomføre sine planlagte julebord, andre arrangementer og konferanser. Det er viktig for hoteller, restauranter og uteliv som nå står midt i sin viktigste sesong, sier Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Vi er lettet over at myndighetene ikke innfører nasjonale restriksjoner som rammer reiselivet. Det betyr at alle kan gjennomføre sine planlagte julebord, andre arrangementer og konferanser. Det er viktig for hoteller, restauranter og uteliv som nå står midt i sin viktigste sesong. Vi må lære oss å leve med at viruset vil være i samfunnet lenge uten å stenge ned næringslivet, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.  

På dagens pressekonferanse kom det blant annet frem at kommuner med smitteverntiltak nå kan ta i bruk koronasertifikat. Det vil bli vedtatt en forskrift om bruk av koronapass i løpet av dagen som skal gjøre det mulig om kommunene vil. 

 Koronapass er et mye mer effektivt tiltak enn å begrense sosial kontakt med personer som er fullvaksinerte. Den viktigste jobben myndighetene har nå er å få opp farten på vaksineringen av dose tre. Vi forventer åpenhet fra kommunene på hvor langt de har kommet når det gjelder vaksineringen av tredje dose, legger hun til.  

Les mer: Oppdaterte reiseråd per 19. november 2021

Mindre inngripende tiltak med koronapass 

Koronapasset viser immunitet, vaksinasjon eller negativ test, og kan være aktuelt å bruke på blant annet arrangementer og serveringssteder. Ved hjelp av koronapasset kan reiselivsbedriftene unngå nedstengning, avstandskrav og antallsbegrensninger. 

NHO Reiseliv har hatt tett dialog med både nasjonale og lokale myndigheter de siste ukene, med en oppfordring om å ta i bruk koronapass lokalt i pressede kommuner, for å hindre nye tiltak som rammer reiselivet.   

Alle utlendinger kan reise inn til Norge, men det blir strengere grensekontroll 

Regjeringen innfører strenge kontrollkrav ved innreise til Norge. Fra 26. november må alle registrere seg før innreise, både vaksinerte og uvaksinerte. Det at regjeringen nå innfører strengere kontrollkrav på grensen, gjør at regjeringen lemper på innreiserestriksjonene. Det betyr at den siste gruppen med utlendinger fra såkalte tredje land, som har vært utestengt fra Norge, nå får mulighet til å reise inn.  

 Selv om reisende fra alle land nå kommer inn, gjelder fremdeles karanteneplikten for mange land. Det vil derfor fortsatt være et hinder for utenlandsturismen. Det er likevel en hjelp for bedrifter som har ventet på å få inn arbeidskraft utenfor EU/Schengen/Storbritannia, sier Krohn Devold. 

Alle endringene trer i kraft 26. november.  

 

 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: