Foto: NHO Reiseliv | Eva Beate Strømsted

Tiril møtte veggen med et smell.

Kakene og kafeen ble redningen

– Det er viktig å ha møtesteder hvor vi kan møtes og snakke sammen, vi er ikke laget for å være for mye alene.

Gründer og daglig leder Tiril Resfsum står bak disken på Oslo Raw.

Det stødige blikket glir over lokalet. Den rake ryggen vitner om oversikt og kontroll. Slik har det ikke alltid vært.  Men nettopp dét er en styrke, sier Tiril:

–  Jeg var i en veldig dyp krise for ti år siden, og det å ta vare på kroppen ble viktig, Én ting er sjelen og følelsene, men kropp og mat går hånd i hånd med selvutviklingen.

REISELIVSGRÜNDER: Veien dit var langt fra strak. Men i dag nyter Tiril Refsum hver dag på jobb som daglig leder i kafékjeden Oslo Raw.

Foto: NHO Reiseliv | Eva Beate Strømsted

Jaget etter det perfektet ble for mye

– Som tenåring hadde jeg alt. Jeg huket av alle punktene på det å være perfekt. Jeg ville bli sett og få anerkjennelse ved å være flink i absolutt alt, fortsetter hun.

Hun tar en pause og tenker seg om. Kaffekvernen i Frogner-kafeen går for fullt mens gjestene skravler. Det begynner å nærme seg lunsjtider og hektisk stemning. 

– Jeg fikk seksere i nesten alle fag og la store fremtidsplaner.

Med et skyhøyt karaktersnitt fra videregående skole kom hun lett inn på journalistikkstudiet i Volda. Jaget etter det perfekte fortsette også der, men ikke lenge. 

 

Noen måneder senere sa det pluselig stopp. Alt gikk i svart. Tiril var utbrent.
Hun ble sengeliggende i et halvt år... 

Folkehelse er en stor samfunnsutfordring. FHI anslår at mellom én av seks og én av fire vil oppfylle kriteriene for en psykisk lidelse i løpet av et år. Alvorlige psykiske lidelser er forbundet med uførhet, fysiske sykdommer og redusert forventet levealder. Bare i 2020 lå helseregnskapet på nærmere 72 000 kroner per innbygger.

Folkhelse er en stor samfunnsutfordring

I en fersk undersøkelse fra 2021, kalt SHoT, har titusenvis av norske studenter svart på hvordan det har vært å være student det siste året under korona. Svarene viser flere dystre tall om alvorlige psykiske plager.

Så mange som 45 prosent svarer at de har hatt eller har alvorlige psykiske plager, som er en økning på 13 prosent siden forrige undersøkelse ble gjennomført i 2018. 2 av 10 har søkt hjelp for psykiske plager i 2021.

I tillegg er fysiske plager gjennomgående; trøtthet, lite energi og stress er vanligst.

Summen av det hele gjør at folkehelsen har blitt en stor samfunnsutfordring med høye statlige helseutgifter årlig. Bare i 2020 lå helseregnskapet på nærmere 72 000 kroner per innbygger.

Fellesskap er positiv for både kropp og sjel

Tiril Refsum mener at reiselivet kan være en del av løsningen på samfunnsutfordringen. Hun har stått i det selv og som kafésjef er hun overbevisst om at reiselivet har en positiv effekt for både kropp og sjel.

Da Tiril var på sitt verste som 19-åring, oppsøkte hun terapeut som ble et vendepunkt for tenåringsjenta. Sakte, men sikkert kom gleden tilbake og hun begynte å utforske plantebasert og rå mat. Refsum kokkelerte i timevis, og lagde så mange kaker at det til slutt ikke var plass til alle søtsakene hjemme. Det ble fort en suksess da familie og venner fikk lov å smake.

en kvinne som holder en visp over en bakebolle på et hjemmekjøkken. Foto

MATGLEDE: Refsum kokkelerte i timevis som 19-åring. Det ble til slutt så mange kaker at det ikke var plass til alle søtsakene hjemme.

Foto: Oslo Raw

– Vi er i en krisesituasjon

Refsum kaster et raskt og betraktende syn på noen av gjestene. Etter at kakene ble en del av hennes egen redning, har Refsum fått et brennende engasjement for folkehelsen.

– Vi er i en krisesituasjon når det gjelder folks mentale helse. Folk mister motet fort, mens ensomheten og selvmordsraten er forferdelig høye her i Norge. Noe av det kommer av at vi glemmer at vi er i et fellesskap. Restaurantene og kafeene er derfor kjempeviktige for samfunnet, sier hun og legger til:

 

– Mitt prosjekt i dag er å vekke det indre i folk gjennom kaker, nytelse, sanser, kunst og farger. Jeg vil at folk skal finne gleden og være takknemlig for å være til og skape, være kreative, og jeg får daglig tilbakemeldinger om hvor glade folk blir av å være her!

Et lyst kaféinteriør. Foto

FROGNER-KAFÉEN: Tiril Refsum åpnet sin første kafé på Adamstuen som 24-åring. I dag finnes kjeden også på Frogner.

Foto: NHO Reiseliv | Eva Beate Strømsted

Samfunnet vil få drahjelp av reiselivet

Helse, klima og jobbskaping vil prege den politiske agendaen fremover. Dersom myndighetene satser på reiselivet, vil de få drahjelp i jobben med å løse mange store samfunnsutfordringer.

Det mener administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

– Folkehelsen må bedres hvis vi skal klare å få ned statens helseutgifter. Dette kan vi  få til gjennom felles møtesteder, friluftsliv og aktiviteter, tilrettelagt for både innbyggere og besøkende. Stadig flere vil ha et aktivt liv og aktive ferier. Derfor er det stor helsegevinst i å tilrettelegge for naturbasert reiseliv og friluftsliv som klatreparker, guidede toppturer, rafting og skiaktiviteter, understreker Krohn Devold.

Bærekraft i spissen: Satser på menneskene

At Oslo Raw har satset på miljø, klima og menneskene fra starten av er en av årsakene til suksessen, tror Refsum.

– Før vi startet var det veldig få plantebaserte kafeer i Norden,  og få i Norge, men vi har klart å skape et marked. Vi prøver å hente inn det vi ombringer oss med, mat som vokser nært fra lokale gårder som jobber med økologi. Parallelt så kjører vi elektriske biler og så lokalt som mulig. Vi ønsker å være en del av bybildet – å bygge en levende verden, sier gründeren.

På noen få år har Oslo Raw ansatt nærmere 50 personer.

Det å samle seg rundt mat er helt grunnleggende for vår kropp og hjerte, vi ønsker å bli sett. Da vil nærheten og samtalen dukke opp, som er kanskje vel så viktig som psykologen. Derfor kjemper jeg for et kulturliv, et reiseliv og for fellesskapet. For det er helse i det å være sammen, le, slappe av og dele et godt måltid.

Foto: NHO Reiseliv | Eva Beate Strømsted

– Uten reiselivet mister Norge mye

Til tross for at veien til suksessen har vært turbulent, og livet som gründer ikke alltid har vært like strukturert, nyter Tiril Refsum hver dag på jobb.

– Jeg er veldig takknemlig for alle som tørr å etablere en bedrift i reiselivet. Vi møter mennesker, bygger relasjoner, vi nettverker. Gründermiljøet er veldig viktig! Tar man bort disse møtestedene, slik som restauranter, kafeer, hoteller, utesteder, svekkes befolkningen. Vi kan miste viktig utvikling, kontakt, kommunikasjon og vi kan miste gleden. Det viktigste er at vi snakker sammen og samles. Vi er ikke laget for å være alene, gjentar hun.

Refsum tar en siste slurk av café latten sin mens franske toner fyller det Insta-vennlige lokalet i Oslo sentrum. Hun lukker øynene og smiler bredt.

En rekke fargerike kaker og vafler. Foto

FARGERIKT UTVALG: På Oslo Raw kan man få smake på plantebasert og rå mat. Foto: Oslo Raw.

Foto: Oslo Raw

 

Vil du lese mer? Møt flere reiselivsledere

 

Møt reiselivslederne

Med over 3 800 medlemmer er NHO Reiseliv Norges største felleskap for reiselivsledere. 

Vi har fått lov til å dele noen av erfaringene og historiene deres videre.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: