Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger går av stabelen på Island

Publisert

NORSKE REPRESENTANTER: Norges lag består av servitørlærlingene Mari Stedje, Vilde Sandnes og lagleder Benjamin Hansen-Ormann fra Statholdergaarden i Oslo, og av kokkelærlingene Fredrik Totland og Ingrid Aas fra Britannia Hotel i Trondheim. Tidligere olympisk mester, Nils Flatmark, er lagleder for kokkene. Foto: NHO Reiseliv.

Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger, som NHO Reiseliv er årlig medarrangør av, avholdes denne helgen i Reykjavík.

— Konkurranser er en viktig arena for individuell utvikling og for å fremheve fremtidens talenter. Mesterskapet er med på å sette søkelyset på kokk- og servitørtalenter og hvilke muligheter som finnes i reiselivsnæringen. Nå ser vi frem til et nytt mesterskap etter to avlysninger, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering.  

Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger arrangeres i år på Island og finner sted førstkommende helg, 23. og 24. april. Norges lag består av servitørlærlingene Mari Stedje, Vilde Sandnes og lagleder Benjamin Hansen-Ormann fra Statholdergaarden i Oslo, og av kokkelærlingene Fredrik Totland, Ingrid Aas fra Britannia Hotel i Trondheim. Tidligere olympisk mester, Nils Flatmark, er lagleder for kokkene.  

— Det er fint med geografisk spredning blant det norske laget med lærlinger fra Oslo og Trondheim. Det gir Norge en ekstra dimensjon, i tillegg til å sikre gode talenter til næringen. Det er disse talentene som skal være med å utvikle norsk reiseliv videre. Både for tilreisende og for lokalbefolkningen som virkelig har fått opp øynene for restaurantene og lokalmattilbudet i hele landet, legger Hamborg til. 

Slik blir gjennomføringen 

Årets tema er “Go green” som er i tråd med det generelle fokuset på bærekraft.   

Konkurransen starter med teorioppgaver lørdag formiddag. Etter lunsj begynner lærlingene med fagspesifikke og praktiske oppgaver. 

Mens kokkene den første dagen skal lage en to-retters meny med kjente råvarer, skal servitørene blant annet transjere, flambere, dekke bord, brette servietter, mikse drinker og gjenkjenne vin. 

Søndag skal lærlingene bryne seg på ukjente råvarer fra en «mystery box». Det hele avsluttes med evaluering og bankett før vinnerne blir kåret søndag kveld. 

40 år gammel konkurranse 

Mesterskapet arrangeres av Nordic Hospitality Association, i samarbeid med NHO Reiseliv og våre søsterorganisasjoner i de nordiske landene. Første gang konkurransen ble avholdt, var i 1981. I 2023 er Norge arrangørland, og mesterskapet vil avholdes på Norsk Restaurantskole i Oslo. 

— Her har vi store planer for gjennomføringen, og både i forkant og underveis. Men akkurat nå gleder vi oss til mesterskapet på Island. Vi har trua på de norske lærlingene. De er topp motiverte og faglig dyktige, så dette blir bra. Vi ønsker dem lykke til! 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Siste nytt

  1. Deltakerne i Nordisk mesterskap er klare

    Kokkelaget fra Spiseriet/Stavanger konserthus og servitørlærlingene fra Brasserie France vant sine klasser under ASKO Servering Norgescup i helgen. Lagene skal nå representere Norge i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i Helsinki i april.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: