Disse skal representere Norge i Nordisk mesterskap

Publisert

Fire ungdommer i kjøkkenuniform som står oppstilt foran kamera (fotografi)

Kokkelaget fra Brimibue og Vianvang og servitørlaget fra ReeNaa vant Norgescup i Stavanger, og skal representere Norge i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger. Foto: Thomas Floyd.

Kokkelaget fra Vianvang/Brimibue og servitørlaget fra Renaa Restauranter stakk av med seieren under Norgescup i helgen. Disse skal nå representere Norge i Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærlinger i april.

Første helgen i februar møttes talenter innen kokk, servitør- og resepsjonsfaget, da det var duket for Norgescup, resepsjons-NM og TineMatcup i Stavanger. 48 kokkelærlinger og ti servitørlærlinger fordelt på 29 lag var gjennom ulike oppgaver på Jåttå videregående skole i Stavanger. Lærlingene var kvalifisert etter regionale mesterskap. 

– Det er utrolig moro å se hvor mye kompetanse disse unge kokk- og servitørlærlingene allerede har innenfor fagfeltet, og de imponerte stort gjennom helgen. Med fagfolk som dette i bransjen lover det godt for Norge som matnasjon fremover, sier Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv. 

Etter en innledende dag fredag, ble 29 lag redusert til finalelag bestående av seks kokkelag og fem servitørlag fra henholdsvis Britannia hotel, Kulinarisk Akademi, Bekkjarvik Gjestgiveri, Spiseriet, Fisketorget og Vianvang og Brimibue blant kokkene og Renaa Restauranter fra Stavanger, Strand Hotel Fevik/Måltid i Agder, Hurtigruten, To Rom og Kjøkken og Quality Hotel Skjærgården/Quality Hotel Tønsberg i servitørklassen. 

Imponerende meny 

Bilde av meny

Med denne menyen stakk kokkelærlingene fra Brimibue og Vianvang av med seieren under Norgescup. Foto: Henrik Hamborg

Under finalen laget og serverte lærlingene mat med utgangspunkt i tildelte råvarer. De ble målt på tid, kvalitet, gjennomføring, samarbeid og smak. 

Til slutt var det kokkelaget fra Vianvang/Brimibue fra Innlandet og hjemmehåpet fra Renaa Restauranter i servitørklassen, som stakk av med seieren. Kokkelærlingene Synva Gjerde Knapstad og Mari Soleim Brennhaugen serverte brie fra Dovre med bakt rød spisskål og jordskokkchips til forrett og sukkersaltet laks til hovedrett. Til dessert hadde lærlingene laget posjert pære med vannbakkels fylt med peppermyntekrem og sveitsisk marengs. De samme lærlingene vant også prisen til Matvett etter å ha utnyttet råvarene sine best, og produsert suverent minst matavfall gjennom konkurransen. 

Vinnerne skal representere Norge i Nordisk mesterskap  

Det er altså lærlingetalentene fra Jotunheimen og Stavanger som skal representere Norge under Nordisk mesterskap for kokk- og servitørlærling, som avholdes på Norsk Restaurantskole i Oslo 21. og 22. april.  NHO delte ut 15.000 kroner til hver av vinnerne på vegne av Hans R. Larsens legat, hvor pengene skal brukes til forberedelser til det mesterskapet i april.  
 
– Mesterskapet er viktig for den enkelte deltaker, men er samtidig også en god rekrutteringsarena til bransjen. I år gleder vi oss spesielt til å ha mesterskapet på hjemmebane, hvor Norge blant annet er tittelforsvarer i kokkeklassen. Forberedelsene er godt i gang, sier Hamborg. 

Blant annet vil NHO Reiseliv som arrangør av Nordisk mesterskap blant annet invitere mat- og helseklasser fra Oslo og Viken til en "åpen dag" under konkurransen. 

– Vi gleder oss veldig til å se noen av våre beste lærlinger i aksjon. Samtidig blir det viktig å skape mye blest omkring mesterskapet både i media og blant politikere og skoler. Vi håper mesterskapet vil inspirere flere til å satse på en karriere innen restaurant- og matfag, avslutter Hamborg.   

NM i resepsjonsfag  

Også landets største resepsjonisttalenter konkurrerte om edelt metall i Stavanger. Etter en lang første dag med teori og praktiske oppgaver, sto seks lærlinger i den avsluttende finalen lørdag. Finaledagen fikk deltakerne prøvd seg i rollespill og praktiske oppgaver for å demonstrere god gjestebehandling og service, konferanse og behandling av skadet gjest for å nevne noe. Til slutt var det Stine Korstad fra Britannia Hotel som stakk av med seieren i norgesmesterskapet for resepsjonslærlinger. På de neste plassene fulgte Yin Nyein Chan fra Park Inn by Radisson Oslo Airport West og Omol Safdari fra Best Western Plus Oslo Airport. Medaljevinnerne ble tildelt pengepremier av NHO Reiseliv for sin innsats i Stavanger.  

– Det snakkes ofte mye om kokk- og servitørfaget, og det er veldig viktig, men også resepsjonisten er en viktig del av det totale reiselivsproduktet. Derfor var det gøy å følge resepsjonistkonkurransen, og det er viktig å gjøre stas på vinnerne. I tillegg vil jeg berømme alle deltakerne for flott deltakelse gjennom mesterskapet, avslutter Hamborg.  

Det ble også arrangert Tine MatCup, som er en konkurranse for Vg2-elever. Her vant Strinda videregående skole fra Trondheim. 

Norgescup arrangeres av NKL Rogaland og Norske Kokkers Landsforening (NKL), mens Lærlingekompaniet står bak resepsjons-NM. NHO Reiseliv er med som samarbeidspartner. 

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Ny sesong av Smak deg frem

Tredje sesong av rekrutteringskampanjen lanseres i disse dager. NHO Reiseliv er en av initiativtakerne bak Smak deg frem, hvor målet er å vise mulighetene som ligger i utdanningsprogrammet Restaurant- og matfag.

Promoting and Fostering Talent Since 1981

The Nordic Championship for Cook and Waiter Apprentices highlights Nordic culinary skills and traditions, and is an important catalyst for promoting the Nordic restaurant industry. In 2023, the Championships are held in Oslo, Norway.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: