Bli med å hylle gastronomien!

Ung kokk som titter mellom serveringshyller på et restaurantkjøkken. Foto

Petter Rolund Antonsen var bare 22 år da han ble kjøkkensjef på Smalhans. Han er en av de mange dyktige kokkene som arbeider målrettet for ivareta og spre kunnskap om norsk, bærekraftig gastronomi. Foto: Smak deg frem

Søndag 18. juni feirer vi Gastronomiens dag. Vi oppfordrer hele befolkningen til å hylle lokal matkultur og kokker som jobber målrettet for bærekraftig gastronomi.

Gastronomiens dag markeres over hele landet av restauranter, kokker, serveringssteder og andre med hjerte for god mat. Vi oppfordrer alle spisesteder til å løfte frem lokale og kortreiste råvarer, for å vise hvordan restauranter og serveringssteder arbeider målrettet for bærekraftig gastronomi.

Gastronomiens dag markeres 18. juni hvert år, på FN-dagen for bærekraftig gastronomi. Dagen er en hyllest til gastronomi og matkultur, og understreker viktigheten av bærekraftig gastronomi for å nå FNs bærekraftsmål.

Denne kommentaren er signert Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv og Arne Sørvig i Stiftelsen Norsk gastronomi.

Norge har gode forutsetninger for å lykkes som matnasjon

Dagen markeres over hele landet av restauranter, kokker, serveringssteder og andre med hjerte for god mat. Alle spisesteder oppfordres til å løfte frem lokale og kortreiste råvarer, for å vise hvordan restauranter og serveringssteder arbeider målrettet for bærekraftig gastronomi.

Mye har forandret seg når det gjelder mat i Norge de siste tretti årene. Vi har sett en fremvekst av et mye større mangfold av kvalitetsråvarer drevet frem av norske produsenter, og stadig flere av våre kokker ønsker å satse på og har vilje og kunnskap til å ivareta vår matkultur. Regjeringen har en ambisjon om å utvikle Norge til å bli en matnasjon innen 2030. Norge skal bli internasjonalt kjent for en spennende matkultur med dyktige kokker og råvarer i verdensklasse. Og, vi har gode forutsetninger for å lykkes!

En smilende mann i dressjakke som står foran et restaurantkjøkken. Foto.

Skal vi fortsette det grønne skiftet også gjennom kosthold og matproduksjon må vi ha flere kompetente fagfolk som går foran, understreker Arne Sørvig i Stiftelsen Norsk Gastronomi. Foto: Morten Holt

Norsk gastronomi er i verdensklasse

Europas mest prestisjefulle kokkekonkurranse, Bocuse d’Or Europe, skal i år foregår i hjertet av "European Region of Gastronomy", Trondheim. Det er utrolig stas! Byen har virkelig lykkes med å skape et fantastisk serveringstilbud med restauranter som Credo, Speilsalen, Bula og Spontan, og fortjener å få dette ærefulle oppdraget. Politikerne i Trondheim har uten tvil bidratt til denne statusen. De ser verdien av å satse på rekruttering til Restaurant- og matfag, og det har gitt resultater.

Norge har også mye å feire med hele 6 nye én-stjerners Michelin-restauranter i år, som setter norsk kokkekunst og gastronomi på kartet. Det betyr at Norge nå har hele 20 stjerner i Michelinguiden. Restauranter som Stallen, Restaurant Einer, Rest, Credo og Jossa mat og drikke er blant restaurantene som også kan skilte med grønn Michelin-stjerne, eller såkalt "grønn kløver". Denne utmerkelsen gis til restauranter som aktivt fremmer bærekraftig kokkekunst.

I en usikker verden, hvor pandemi, krig i Europa og klimakrise har vist oss hvor sårbare vi er, er det ekstra viktig å kunne forsyne oss selv med egne lokale råvarer. For det å utnytte egne ressurser handler om å ta i bruk mer lokale råvarer fra skog, mark, kyst, fjorder og hav. Da trengs det kreative og gode kokker som kan sitt fag, utforsker og deler av sin kunnskap. Og heldigvis, har vi mange slike kokker.

Vi trenger kokken i det grønne skiftet

Flere norske kjøkkensjefer og kokker engasjerer seg i klimasaken og industrialiseringen av mat. Ved å gå foran kan ledende kokker inspirere, skape ny kunnskap og endre folks vaner. Vi trenger kokken og kokkens kunnskap i det grønne skiftet, derfor er det bekymringsfullt at vi ser en så stor mangel av fagutdannede kokker i dag, ikke bare i Norge, men i verden. Skal vi fortsette det grønne skiftet også gjennom kosthold og matproduksjon må vi ha flere kompetente fagfolk som går foran. Kokker er håndverkere og restauranter er foredlingsbedrifter i en voksende tjenesteøkonomi.

Så hvordan kan du bidra til å hylle gastronomien? Jo, ved å benytte dagen til å nyte god mat med gode venner eller familie. Book et bord på din favorittrestaurant. La deg inspirere til å prøve en ny oppskrift med bærekraftige råvarer, og del gjerne matgleden i sosiale medier med emneknaggen #gastronomiensdag

NHO Reiseliv og Stiftelsen Norsk Gastronomi jobber for å øke kunnskapen om bærekraftig gastronomi, og kokkens rolle i å “spise verden bedre”. Vi håper dagen kan bidra til økt bevissthet rundt dette viktige temaet - både blant folk flest, og hos myndigheter. Skal vi nå målet om å bli en matnasjon i verdensklasse trenger vi at myndighetene satser på måltidsturisme, rekruttering og kompetansetiltak for fremtidens kokker.

En collage med seks ulike bilder av mat og restauranter. Skjermbilde.

Dette er et lite utvalg av bilder merket med #gastronomiens dag, delt av Stokkøya Strandhotell, Runa Kvendseth, Liv Brit Kambo, Erik Andre Evensen, Aminor AS og Bocuse d'Or Norge. Foto: Instagram | Stokkøya Strandhotell, Runa Kvendseth, Liv Brit Kambo, Erik Andre Evensen, Aminor AS og Bocuse d'Or Norge

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: