Derfor bør du dra til Svalbard i sommer

bilde av to kvinner som bader i sjøen ved Isfjord Radio på Svalbard. Foto: Basecamp Exporer v Silje Forbes.

Ta et forfriskende bad i sommer. Foto: Basecamp Exporer v Silje Forbes.

Svalbard våkner til liv med et yrende dyre- og reiseliv som utnytter sommeren til det fulle. Det er bare begynnelsen på listen over hvorfor du bør dra til Svalbard i sommer, ifølge reiselivsleder Renate Pedersen.

Basecamp Explorer forventer å motta halvparten så mange turister som vanlig i sommer, men Renate Pedersen ser optimistisk på fremtiden: – Vi tror Svalbard som reisemål kommer til å fortsette å være attraktivt, konstaterer reiselivslederen.

Basecamp Explorer Spitsbergen AS har drevet med reiseliv på Svalbard i 23 år. I et normalår har opplevelsesaktøren rundt 11000 gjestedøgn, og 60 prosent av dem er internasjonale.  

Svalbard er en sommerdestinasjon

Nordmenn forbinder nok ofte Svalbard med vinter og scooterkjøring. Men Svalbard er mye mer enn det:  

– Vi har midnattssol helt fra 19. april til 23. august. Øyen våkner til liv med et yrende dyreliv som utnytter sommeren til det fulle. Det strømmer til med fugler, hvaler og hvalross. I tillegg er reinsdyr, rev, sel og isbjørn like glade som Svalbardianeren for at sola er tilbake for fullt. Vi parkerer scootere og tar fram båtene, hundevogner, kajakker og breklatringsutstyr. Så nyter vi lange dager på vår arktiske utpost Isfjord Radio og ekspedisjonslogen vår; Nordenskiöld, sier Renate. 

Forsatt ledig kapasitet på Svalbard i sommer

Det er fortsatt mye ledig kapasitet på Svalbard i sommer. Renate antar at de vil ta imot om lag halvparten så få gjester som de vanligvis har om sommeren, men tror at aktiviteten vil ta seg opp utover sensommeren. Hun tror høsten og mørketiden blir rolig, da dette er en tid da de for det meste har internasjonale gjester.  

– Vi tror ikke det markedet er oppe og går i år. I alle fall ikke for fullt, sier Renate. 

På Svalbard kan både mennesker og hvalrosser nyte dagene og nettene i strålende sol. Foto: Basecamp Explorer.

Reiselivslederen

Hvem: Renate Pedersen

Hva:Daglig leder, Basecamp Explorer Spitsbergen A/S

Hvor: Svalbard

Gjestedøgn: normalt 11 000, hvorav 60% er internasjonale 

Nettside: basecampexplorer.com/svalbard 

Facebook: Basecamp Explorer 

Instagram: @basecampexplorer

TripAdvisor: Basecamp Explorer Longyerarbyen

 

Tror fremtidens reisende vil unngå masseturisme  

Hun er imidlertid optimistisk med tanke på fremtiden til Svalbard som et attraktivt reisemål:  

– Vi tror Svalbard som reisemål kommer til å fortsette å være attraktivt. Og vi har tro på at fremtidens reisende kommer til å være enda mer opptatt av å unngå destinasjoner som oppleves å ha masseturisme. Det å reise alene eller i små grupper blir enda viktigere. Vi tror folk i større grad kommer til å planlegge turen sin godt, og ha fokus på kvalitet og det unike. Kanskje man heller legger litt mer penger i en årlig tur, enn å dra på mange småturer i løpet av et år? Tiden vil vise, vi er klar, avslutter hun.  

En smakebit på hva du kan oppleve på Svalbard i sommer

Bilder: Basecamp Explorer/ Silje Forbes, Malin Stark, Kirsti Puro, Malin Hanning, Torill Brandal Berge. 

Reiselivsfakta: Svalbard

Før pandemien rammet oss opplevede Svalbard en jevn vekst i antall besøkende,  fra 95 000 gjestedøgn i 2013 til 166 000 gjestedøgn i 2019.

Nordmenn utgjør om lag halvparten av gjestedøgnene på Svalbard. Destinasjonen tiltrekker seg også mange tyskere, svensker, briter og franskmenn. Før koronapandemien rammet oss opplevde Svalbard en økning i kinesiske gjestedøgn i sommermånedene og det amerikanske markedet var også i vekst. 

 

Reiselivslederen

Reiselivslederen er en intervjuserie hvor du blir kjent med spennende ledere i norske reiselivsbedrifter som er medlemmer hos oss. Her finner du de nyeste intervjuene.

Om opplevelsesbransjen

Opplevelser er selve drivkraften for reiselyst, og er med på å bestemme hvor man reiser. Opplevelse bedriftene bidrar også med å skape ringvirkninger for andre bransjer som blant annet overnatting, restaurant, handel, bilutleie og transport.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: