Kokk-, servitør- og resepsjonist-talenter er klare for EM i yrkesfag

Tre unge personer står side om side mot en nøytral bakgrunn. Alle har på seg hvite jakker med logoen til WorldSkills Norway og et norsk flagg. Fotocollage.

Norges Euroskills-deltakere i reiselivsfagene 2025. Fra venstre: Resepsjonist Emil Malmo, servitør Emma Johanne Torpet og kokk Felix Dalen. Foto: World Skills Norge | NHO Reiseliv

Emil, Felix og Emma skal representere Norge i resepsjonist, kokk- og servitørfagene under EuroSkills 2025, EM i yrkesfag.  Som en del av det norske Yrkeslandslaget skal de konkurrere mot Europas beste, og NHO Reiseliv følger dem tett.

Hva er EuroSkills?

EuroSkills er Europas største yrkeskonkurranse for unge fagfolk - også kalt EM i yrkesfag.

Konkurransen samler talenter fra hele Europa for å konkurrere i sine fagområder, inkludert restaurant- og matfag.

Det norske Yrkeslandslaget deltar i 16 fag, inkludert Kokk, servitør og resepsjonsfaget.

Mesterskapet arrangeres annet hvert år, og i 2025 er det Herning i Danmark som er vertskap.

Les mer om EuroSkills

Emil Malmo fra Soria Moria Hotell i Oslo, Emma Johanne Torpet fra To Rom og Kjøkken i Trondheim og Felix Dalen fra Vaaghals  i Oslo alle er tatt ut til å representere Norge i Europas største yrkesfagkonkurranse EuroSkills

Konkurransen går av stabelen 9. til 13 september i Herning i Danmark. NHO Reiseliv er stolt sponsor av de norske kandidatene i reiseivsfagene hotellresepsjonist, kokkefaget og servitørfaget.

–  Vi ser frem til å følge Emil, Emma og Felix i EuroSkills og på veien videre, forteller Henrik Hamborg i NHO Reiseliv, som selvsagt vil være på plass under konkurransen i Herning. 

– Euroskills er en viktig arena for å gi deltakerne mestringsfølelse, internasjonal erfaring og styrket faglig tyngde. Konkurransen er også viktig for å synliggjøre betydningen av godt vertskap, service og matfaglig kompetanse, understreker Hamborg.  

Målrettet trening før EM

De tre kandidatene trent målrettet mot EuroSkills i lang tid. Yrkeslandslaget har samles til flere treningssamlinger. Her får både utøvere og eksperter anledning til å bli kjent, styrke samholdet og finpusse tekniske ferdigheter sammen.

I tillegg har de arbeidet på treningskjøkken og fått tett oppfølging av dedikerte eksperter innen sine fag. 

Dette er de norske kandidatene: 

Emil Malmo skal konkurrere i resepsjonsfaget under Yrkes-EM i Herning, Danmark 9.–13. september 2025. Han jobber til daglig ved Soria Moria Hotell i Oslo. Foto: World skills Norge

Resepsjonist Emil Malmo

Emil Malmo (24) jobber ved Soria Moria Hotell i Oslo, hvor han startet som resepsjonslærling i 2020, midt under pandemien. Av sine kolleger og ledere blir han beskrvet som engasjert, serviceinnstilt og faglig sterk.

Han forteller at han finner inspirasjon i sterke rollemodeller både i og utenfor resepsjonsfaget, og at han ser frem til å vise verdien av vertskap, kvaliet og progsejonalitet i konkurransen i Danmark. 

Opp mot konkuransen får Emil faglig støtte av Anette Johansen, som er ekspert i resepsjonsfaget å det norske yrkeslandslaget. Les mer om Anette Johansen

Felix Dalen fra Vaaghals konkurrerer i kokkfaget i EuroSkills 2025. Han skal tilberede smakfulle og teknisk avanserte retter med fokus på hygiene, smak og presentasjon. Foto: Worldskills.no

Kokk Felix Dalen

Felix Dalen (21) jobber som kokk ved Vaaghals i Oslo, og kommer fra Ås i Viken. Han beskrives som strukturert, kreativ og faglig sterk, og utmerket seg i finalen med god oppgaveløsning og tydelig smakssikkerhet.

Felix har lenge hatt et mål om å delta i EuroSkills og ser frem til å måle seg mot de beste i Europa. Han motiveres av å utvikle seg i faget og av å kunne representere Norge med stolthet.

Felix får faglig oppfølging av Svein Magnus Gjønvik, som er Norges ekspert i kokkefaget i EuroSkills. Gjønvik har lang erfaring som faglærer og konkurransecoach, og leder forberedelsene frem mot EM.
Les mer om Svein Magnus Gjønvik her.

Servitør Emma Johanne Torpet

Emma Johanne Torpet (19) er servitørlærling ved To Rom og Kjøkken i Trondheim, og kommer fra Brekken i Røros kommune. Hun har deltatt i flere konkurranser tidligere, og imponerte dommerne med trygghet, fagkunnskap og teknisk presisjon under finalen.

Emma Johanne Torpet konkurrerer i servitørfaget i EuroSkills2025 og skal utføre oppgaver innen servering, borddekking og drikkehåndtering med fokus på service og kvalitet. Foto: worldskills.no

Emma brenner for å gi gjestene gode opplevelser, og er en tydelig ambassadør for servitørfaget. Hun sier selv at hun lærer noe nytt hver gang hun konkurrerer, og at hun gleder seg til å utvikle seg videre på den internasjonale scenen.

Emma trener sammen med Ann Mari Wang Johannessen, ekspert i servitørfaget med solid konkurranseerfaring og inngående kjennskap til kravene i EuroSkills. Les mer om Ann Mari Wang Johannessen her.

Konkurranser løfter yrkesfagene 

Det er stort behov for faglært arbeidskraft i reiselivet, og NHO Reiseliv er sterkt engasjert i å få flere unge til å velge restaurant- og matfag. Gjennom kampanjen Smak deg frem og samarbeid med skoler, opplæringskontorer og medlemsbedrifter, arbeider organisasjonen for å vise frem faget som en spennende og viktig karrierevei.

Yrkesfaglige konkurranser som EuroSkills, WorldSkills og det nordiske mesterskapet for kokk- og servitørlærlinger er sentrale arenaer i dette arbeidet.

– Vi trenger flere dyktige fagarbeidere i reiselivet, og konkurranser som dette underdtreker verdien av fagfko synliggjør verdien av godt vertskap og høy matfaglig kvalitet, og gir økt oppmerksomhet om hvor avgjørende fagarbeidere er for næringens utvikling,, sier Henrik Hamborg, kompetansepolitisk rådgiver i NHO Reiseliv.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Yrkes-NM og Yrkes-EM

NHO Reiseliv er opptatt av å fremme yrkesfag som karrierevei i reiselivsnæringen, og sørger for at kokk-, servitør- og resepsjonsfagene er med i nasjonale og internasjonale konkurranser.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: