Norske kokk- og servitørtalenter klare for EM i yrkesfag

Publisert

To personer som smiler og ser inn i kamera

Felix Dalen fra Vaaghals og Emma Johanne Torpet fra To Rom og Kjøkken. Foto: NHO Reiseliv

Felix Dalen og Emma Johanne Torpet skal representere Norge i kokk- og servitørfaget under EuroSkills 2025, EM i yrkesfag. Som en del av det norske Yrkeslandslaget skal de konkurrere mot Europas beste, og NHO Reiseliv følger dem tett.

Hva er EuroSkills?

EuroSkills er Europas største yrkeskonkurranse for unge fagfolk - også kalt EM i yrkesfag.

Konkurransen samler talenter fra hele Europa for å konkurrere i sine fagområder, inkludert restaurant- og matfag.

Det norske Yrkeslandslaget deltar i 16 fag, inkludert Kokk, servitør og resepsjonsfaget.

Mesterskapet arrangeres annet hvert år, og i 2025 er det Herning i Danmark som er vertskap.

Les mer om EuroSkills

Felix Dalen fra Vaaghals  i Oslo og Emma Johanne Torpet fra To Rom og Kjøkken i Trondheim er tatt ut til å representere Norge i Europas største yrkesfagkonkurranse EuroSkills

De to unge talentene sikret seg EM-plassen etter å ha gått seirende ut av en spennende uttaksfinale arrangert av NHO Reiseliv tidligere i år.

Seks kandidater deltok i finalen hos Lærlingekompaniet i Oslo, hvor de ble testet i praktiske og teoretiske ferdigheter innen kokk- og servitørfaget, med fokus på fagkunnskap, teknikk, smak, hygiene og samarbeid. 
Les mer om uttaksfinalen her.

Målrettet trening før EM

Siden den norske finalen i mars, har de to kandidatene trent målrettet mot EM. Yrkeslandslaget samles til flere treningssamlinger i perioden før EuroSkills. I tillegg har de arbeidet på treningskjøkkenet sammen. Her får både utøvere og eksperter anledning til å bli kjent, styrke samholdet og finpusse tekniske ferdigheter sammen.

Felix Dalen fra Vaaghals konkurrerer i kokkfaget i EuroSkills 2025. Han skal tilberede smakfulle og teknisk avanserte retter med fokus på hygiene, smak og presentasjon. Foto: Worldskills.no

Møt kokkekandidat Felix Dalen

Felix Dalen (21) jobber som kokk ved Vaaghals i Oslo, og kommer fra Ås i Viken. Han beskrives som strukturert, kreativ og faglig sterk, og utmerket seg i finalen med god oppgaveløsning og tydelig smakssikkerhet.

Felix har lenge hatt et mål om å delta i EuroSkills og ser frem til å måle seg mot de beste i Europa. Han motiveres av å utvikle seg i faget og av å kunne representere Norge med stolthet.

Felix får faglig oppfølging av Svein Magnus Gjønvik, som er Norges ekspert i kokkefaget i EuroSkills. Gjønvik har lang erfaring som faglærer og konkurransecoach, og leder forberedelsene frem mot EM.
Les mer om Svein Magnus Gjønvik her.

Møt servitørkandidat Emma Johanne Torpet

Emma Johanne Torpet (19) er servitørlærling ved To Rom og Kjøkken i Trondheim, og kommer fra Brekken i Røros kommune. Hun har deltatt i flere konkurranser tidligere, og imponerte dommerne med trygghet, fagkunnskap og teknisk presisjon under finalen.

Emma Johanne Torpet konkurrerer i servitørfaget i EuroSkills2025 og skal utføre oppgaver innen servering, borddekking og drikkehåndtering med fokus på service og kvalitet. Foto: worldskills.no

Emma brenner for å gi gjestene gode opplevelser, og er en tydelig ambassadør for servitørfaget. Hun sier selv at hun lærer noe nytt hver gang hun konkurrerer, og at hun gleder seg til å utvikle seg videre på den internasjonale scenen.

Emma trener sammen med Ann Mari Wang Johannessen, ekspert i servitørfaget med solid konkurranseerfaring og inngående kjennskap til kravene i EuroSkills. Les mer om Ann Mari Wang Johannessen her.

Konkurranser løfter yrkesfagene 

Det er stort behov for faglært arbeidskraft i reiselivet, og NHO Reiseliv er sterkt engasjert i å få flere unge til å velge restaurant- og matfag. Gjennom kampanjen Smak deg frem og samarbeid med skoler, opplæringskontorer og medlemsbedrifter, arbeider organisasjonen for å vise frem faget som en spennende og viktig karrierevei.

Yrkesfaglige konkurranser som EuroSkills, WorldSkills og det nordiske mesterskapet for kokk- og servitørlærlinger er sentrale arenaer i dette arbeidet.

– Vi trenger flere dyktige fagarbeidere i serverings- og reiselivsnæringen. Disse konkurransene gir unge fagarbeidere mestringsfølelse, internasjonal erfaring og styrket faglig tyngde, samtidig som de synliggjør betydningen av godt vertskap og høy matfaglig kompetanse, sier Henrik Hamborg, kompetansepolitisk rådgiver i NHO Reiseliv.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Yrkes-NM og Yrkes-EM

NHO Reiseliv er opptatt av å fremme yrkesfag som karrierevei i reiselivsnæringen, og sørger for at kokk-, servitør- og resepsjonsfagene er med i nasjonale og internasjonale konkurranser.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: