Bilde tatt fra bak en bardisk i en restaurant, med spisegjester i bakgrunnen. Foto. Foto: Pixabay

Alkoholavgiften

Norge har noen av verdens høyeste alkoholavgifter, noe som rammer serveringsbransjen hardt. NHO Reiseliv mener alkoholavgiften må reduseres for å styrke lønnsomheten i næringen og sikre levende lokalsamfunn.

Vi trenger et avgiftssystem som gir næringen pusterom, ikke presser den ut av markedet  

Tobias Strandskog-Christensen, bransjesjef for servering i NHO Reiseliv

Høye alkoholavgifter truer serveringsbransjen

Serveringsbedrifter skaper viktige sosiale samlingsplasser og er en  en viktig del av levende lokalsamfunn over hele landet. M en stadig høyere alkoholavgifter gjør det vanskeligere for puber, restauranter og kafeer å overleve.

Mens norske skjenkesteder allerede har lav driftsmargin, øker avgiftene hvert år og presser bedriftene økonomisk.

Norge har noen av verdens høyeste alkoholavgifter, og forskjellen til nabolandene er enorm. Svenske ølavgifter er under halvparten av de norske, mens danske er en sjettedel. Når avgiftene alene er høyere enn butikkprisen i Sverige, blir det stadig vanskeligere for norske serveringssteder å konkurrere.

Konsekvenser for bransjen

NHO Reiseliv: Alkoholavgiften må reduseres

For at serveringsbransjen skal kunne blomstre, må rammevilkårene forbedres. NHO Reiseliv mener at alkoholavgiften må reduseres for å sikre at restauranter, puber og kafeer kan drive lønnsomt, skape arbeidsplasser og bidra til levende lokalsamfunn.

Regjeringen må ta grep for å styrke en hardt presset bransje. Et mer bærekraftig avgiftssystem vil ikke bare hjelpe norske serveringssteder – det vil også redusere grensehandel og sikre inntekter og arbeidsplasser i Norge.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Portrettbilde av en mann med dress, slips og tørkle i dressjakkelomma. Foto

Lønnsomhetsanalyser for norsk reiseliv 2023

Hvordan er lønnsomheten, driftsmarginene og omsetningen i norsk reiseliv? Last ned Lønnsomhetsanalysene for norsk reiseliv, gjennomført av Menon Economics, her.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: