Regjeringen innfører turistskatt: Tvert i mot alle faglige råd

Publisert

Mann i dress

e. Foto: Foto: Yngve Angvik, Nærings- og fiskeridepartementet

Regjeringen varslet 31. januar at de ønsker å legge besøksbidrag på hotell og andre overnattingsbedrifter, tvert i mot reisemålsutvalget og reiselivsnæringens ønsker.

– NHO Reiseliv er svært kritisk til at det skal utredes en ekstra avgift på overnatting på hotell. Det er den type overnatting vi trenger mer av, ikke mindre av. Hele premisset for besøksbidrag handler om begrense overturisme.

At staten vil innføre et nytt besøksbidrag ble først rapportert av NRK Vestland.
Les pressemeldingen fra Regjeringen her. 

Kvinne i ytterjakke og skjerf. Foto

Kristin Krohn Devold.

– Overturisme er knyttet til cruiseilandsstigninger, eller bobiler som skaper parkeringstrengsel. Dette forslaget treffer ikke denne gruppen, men rammer de som skaper verdiene og arbeidsplassene i norsk reiselivsnæring, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Besøksbidrag har lenge vært et omdiskutert tema. En rekke lokale piloter ble foreslått i etterkant av at Regjeringen i Hurdalsplattformen sa at de ønsket å raskt sette i gang lokale piloter på besøksbidrag. Under forhandlingene av 2023 budsjettet, fikk SV inn et vedtak om at regjeringen skulle komme med et forslag for besøksbidrag innen 2024-budsjettet, noe som viste seg å bli utsatt da det budsjettet ble lagt frem i oktober i fjor. I mai 2023 kom også reisemålsutvalget med sin NOU, hvor de tydelig skrev at de ikke ville anbefale å legge en besøksavgift på overnatting.  

– Det  regjeringen foreslår er det stikk motsatte av alle de faglige råd som er spilt inn bla gjennom Reisemålsutvalgets anbefaling. Det vi lever av er de som overnatter på hotell,  og bidraget fra de som skaper trengselen er mye mindre. Dette er kun nok en skatt fra regjeringen på de som skaper verdier og arbeidsplasser, og bidrar ikke til et bærekraftig reiseliv, sier Krohn Devold.

Turistskatt

Det finnes mange løsninger for fellesgodefinansiering som er bedre egnet for å skape et bærekraftig reiseliv, enn turistskatt.

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: