Flypassasjeravgift

Passasjerer går om bord i et Widerøe-fly på en flyplass omgitt av snødekte fjell under en klar blå himmel.

Illustrasjonsbilde. Foto: Widerøe

Flypassasjeravgiften gjør det dyrere å reise til og fra Norge, noe som svekker norsk reiselivs konkurranseevne. NHO Reiseliv mener avgiften bør reduseres og fjernes for å sikre vekst i næringen og tiltrekke flere turister.

Hva er flypassasjeravgift?

Flypassasjeravgiften er en statlig avgift som ilegges per passasjer på kommersielle flyvninger fra norske lufthavner.

Avgiften ble først innført i 2016.

Avgiftens størrelse kan variere basert på reisemål og politiske beslutninger.

For oppdatert informasjon om gjeldende satser og regler,  se Regjeringens nettsider.

 
Flypassasjeravgiften, også kjent som flyseteavgiften, er en statlig pålagt avgift per passasjer på kommersielle flyvninger fra Norge.
 
NHO Reiseliv har lenge vært kritisk til denne avgiften, da den øker reisekostnadene og svekker norsk reiselivs konkurranseevne. Flypassasjeravgiften har også en marginal klimaeffekt til en samtidig stor kostnad, noe Finansdepartementet erkjenner i sine utredninger.
 
NHO Reiseliv mener derfor at en reduksjon eller fjerning av flypassasjeravgiften er nødvendig for å sikre vekst og tiltrekke flere turister til Norge.​ Før Stortingsvalget 2025 har Senterpartiet og Fremskrittspartiet begge signalisert at de ønsker å fjerne avgiften, noe NHO Reiseliv mener er svært positivt.

Hvordan påvirker flypassasjeravgiften norsk reiseliv? 

  • Norsk reiseliv opererer i et internasjonalt marked med hard konkurranse. Høye avgifter på flyreiser gjør Norge mindre attraktivt som reisemål sammenlignet med andre land. For eksempel har Sverige fjernet sin flypassasjeravgift for å styrke reiselivsnæringen. ​ 

  • Økte kostnader kan føre til færre turister, noe som påvirker både byer og distrikter negativt. Spesielt distriktene er avhengige av et godt flytilbud for å opprettholde arbeidsplasser og økonomisk vekst. ​  

  • Reiseliv er eksport og reiselivsnæringen er Norges 5. største eksportnæring. I motsetning til annen eksport kan reiselivsopplevelsen kun konsumeres i Norge, den kan ikke eksporteres ut av landet verken som råvare eller ferdig produkt. Reiseliv er likevel en eksportnæring fordi de utenlandske turistene tar med seg utenlandsk valuta til Norge, for å betale for en vare som konsumeres i Norge.

  • Innovasjon Norges turistundersøkelse for 2019 viser at 61 prosent av de utenlandske feriereisende reiser til Norge med fly som det primære transportmiddelet, men av disse er det bare 40 prosent av dem reiser videre innenlands med fly. Det er faktisk en større andel som reiser videre med tog/buss blant de som kommer med fly. Dette viser hvor viktig luftfarten er som hovedinnfallsport til Norge og de positive ringvirkningene fly har for andre transporttjenester i Norge.

Når myndighetene skal utforme rammebetingelsene for norsk luftfart, er det svært viktig for reiselivet at beslutningstakerne er overnevnte fakta bevist. Norsk reiseliv er i en krevende konkurransesituasjon med utlandet.

Både Norges plassering på verdenskartet gjør at svært mange av de som ønsker å besøke oss er avhengige av fly, og at de besøkende også er avhengig av fly for å komme seg rundt i Norge. Blir det for dyrt å fly til eller rundt i Norge, vil flere velge å feriere i andre land. 

NHO Reiselivs standpunkt om flypassasjeravgiften

NHO Reiseliv har ved flere anledninger uttrykt bekymring over flypassasjeravgiften. NHO Reiseliv mener økte avgifter kan gjøre det vanskeligere å øke eksporten av norsk reiseliv, spesielt sett i lys av Sveriges beslutning om å fjerne sin flypassasjeravgift. ​ 

Økte avgifter fører til høyere billettpriser og et redusert rutetilbud, noe som vil påvirke tilgjengeligheten for turister og dermed svekke reiselivets rammebetingelser og konkurranseevne.  

Avgiften pålegges alle flyvninger i Norge, men kun ut av Norge på de internasjonale flyrutene. Etter NHO Reiseliv vurdering svekker en slik særavgift spesielt flytransporttilbudet i Norge, og har negativ innvirkning på velferd og verdiskapning. Utformingen av avgiften medfører også en konkurransemessig ulempe for de norske flyselskapene, noe som kan vri aktiviteten over mot andre flyselskaper, med lavere skattebelastning. Avgiften kan derfor vanskelig forsvares med et skatteøkonomisk utgangspunkt. 

Veien videre

For at norsk reiseliv skal kunne vokse og bidra til verdiskaping, mener NHO Reiseliv at flypassasjeravgiften bør reduseres og på sikt fjernes. Lavere avgifter vil styrke Norges posisjon som et attraktivt reisemål og bidra til økt turisme.

Viktige dokumenter

Siste nytt

  1. |

    Statsbudsjettet 2025: - Svakt budsjett for reiselivet

    – Vi ser få spor av regjeringens såkalte store ambisjoner for reiselivet i dette budsjettet, men det er positivt at de vil øke støtten til arbeidsmarkedstiltak, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

  1. Reiselivets drømmekapittel: NHO Reiselivs valgkampprogram

    Reiselivets drømmekapittel er NHO Reiselivs innspill til programkomiteene foran valget, og gir oversikt over sakene som NHO Reiseliv vil slåss for gjennomslag for, i stortingsperioden 2025 - 2029

  2. Høringssvar om flyseteavgiften

    Høringssvaret ble sendt til Skattedirektoratet 05.02.2016.

Høringssvar til kap. fordelt finanskomiteen i Statsbudsjettet 2025

Formueskatt, alkoholavgifter, moms på korttidsutleie av elbil og flypassasjeravgiften er viktige punkter i NHO Reiselivs tilbakemeldinger til finanskomiteen i det foreslåtte statsbudsjettet for 2025.

Har du spørsmål eller innspill? Spør gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva som er problemet. Oppgi gjerne e-post slik at vi kan kontakte deg tilbake:

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post: